NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Σμυρλής: Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την ανάπτυξη των Βαλκανίων

Σμυρλής: Τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν δράσεις για την ανάπτυξη των Βαλκανίων

Μία συνοπτική παρουσίαση του επανασχεδιασμού της οικονομικής διπλωματίας στο πλαίσιο της ευρείας μεταρρυθμιστικής πολιτικής έκανε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρος της Enterprise Greece, κ. Ιωάννης Σμυρλής, στo Export Summit VII: “Awareness: A Key Factor to Success”, με τίτλο «Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας στην μετά-COVID εποχή», που διοργάνωσε ο ΣΕΒΕ-Σύνδεσμος Εξαγωγέων στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Σμυρλής στη συνέχεια επικεντρώθηκε στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου Εξωτερικών που πλέον διαμορφώνει ένα σαφές, ισχυρό και ταυτόχρονα ευέλικτο πλαίσιο δράσης για την οικονομική διπλωματία, ενσωματώνοντας όλες τις οργανικές μονάδες, αρμόδιες για την οικονομική εξωστρέφεια της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας αναφέρθηκε στη σύσταση της «Ενιαίας Πύλης Εξωστρέφειας», με την Enterprise Greece (EG), τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία. Επιπλέον, έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση του πρώτου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας 2021, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις δράσεις των Πρεσβειών, των 52 Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, τα επιχειρησιακά σχέδια της Enterprise Greece και του ΟΑΕΠ, καθώς και τις συνέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία σε διαφόρους τομείς.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο Ειδικό Σχέδιο Δράσης, στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Σμυρλής επεσήμανε ότι τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την προώθηση του σχεδίου για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής των Βαλκανίων, δηλώνοντας, παράλληλα, ότι η πλήρης ένταξή τους στην Ε.E. αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε επίσης στη διοργάνωση του Βαλκανικού Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, χαρακτηρίζοντας το ως την πύλη της Ελλάδας σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας υπογράμμισε, επίσης, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωστρέφειας υπό τη νέα του συνεκτική σύνθεση και τον ουσιαστικό ρόλο που θα διαδραματίσει στη χάραξη της οικονομικής εξωστρέφειας της χώρας, στοχεύοντας στη στήριξη των ελληνικών προϊόντων και των υπηρεσιών στις διεθνείς αγορές, καθώς και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό.

Κλείνοντας, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της έγκρισης των ελληνικών προτάσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατά τη σημερινή επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στην Ελλάδα εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα ουσιαστικά οφέλη αυτών των κονδυλίων στην οικονομική εξωστρέφεια της Ελλάδας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr