NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Γκαμπόν: Η πρώτη αφρικανική χώρα που αποζημιώνεται για την προστασία των τροπικών δασών

Γκαμπόν: Η πρώτη αφρικανική χώρα που αποζημιώνεται για την προστασία των τροπικών δασών
Φωτογραφία: VIGNA christian

​Η Γκαμπόν έγινε η πρώτη αφρικανική χώρα που έλαβε αποζημίωση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα προστατεύοντας το τροπικό της δάσος.

Η Πρωτοβουλία για την Κεντρική Αφρική (Cafi) που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ παρέδωσε 17 εκατομμύρια δολάρια - την πρώτη δόση μιας συμφωνίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποιήθηκε το 2019.

Σχεδόν το 90% της Γκαμπόν καλύπτεται από δάσος, το οποίο συλλαμβάνει περισσότερο άνθρακα από ό, τι εκπέμπει η χώρα. Τα τροπικά δάση είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των εκπομπών θέρμανσης του κλίματος του πλανήτη.

Η Γκαμπόν κατάφερε να δείξει ότι μείωσε την αποψίλωση των δασών, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές άνθρακα το 2016 και το 2017 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία.

Ως αποτέλεσμα, η Νορβηγία, μέσω της Cafi, πλήρωσε στη Γκαμπόν 17 εκατομμύρια δολάρια, με βάση έναν τύπο σχετικά με τον αριθμό των τόνων άνθρακα που διαφορετικά θα είχαν απελευθερωθεί. Τα υπόλοιπα 150 εκατομμύρια δολάρια θα παραδοθούν τα επόμενα χρόνια.

Η αρχική πληρωμή αντιπροσωπεύει μόλις το 0,1% του ετήσιου ΑΕΠ της Γκαμπόν, αλλά ο υπουργός Δασών, Lee White, είπε στο BBC ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

Η Νορβηγία επικύρωσε τα συστήματα της Γκαμπόν για την παρακολούθηση της αποψίλωσης και των εκπομπών άνθρακα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τις χώρες με υψηλές εκπομπές να αποζημιώσουν τη Γκαμπόν για τη διαχείριση των πόρων της στο μέλλον, δήλωσε ο υπουργός.

Η Γκαμπόν ξεκίνησε μια σειρά σχεδίων τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας 13 εθνικών πάρκων και ενός έργου για την καταπολέμηση της παράνομης υλοτομίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr