NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Ο πρωτοπόρος της κυβερνοασφάλειας που πέθανε σε ένα κελί στην Ισπανία

Ο πρωτοπόρος της κυβερνοασφάλειας που πέθανε σε ένα κελί στην Ισπανία
Φωτογραφία: NullSession

Ο John McAfee θα μπορούσε σήμερα να είναι από εκείνες τις προσωπικότητες του τεχνολογικού κλάδου που δεν μας απασχολούν, τόσο πολύ, με την προσωπική τους ζωή, αλλά με την καινοτομία που πυροδοτούν. Από τους πρωτοπόρους στον κλάδο του, θα μπορούσε εύκολα να ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Είχε επιλέξει, όμως, να είναι κάτι διαφορετικό.

Ο McAfee θα γεννηθεί στο Cinderford, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 18 Σεπτεμβρίου 1945, σε μια αμερικανική στρατιωτική βάση, από Αμερικανό πατέρα, που ήταν στρατιωτικός, και βρετανίδα μητέρα. Θα μεγαλώσει κυρίως στο Σάλεμ της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Όταν ο John είναι 15 ετών, ο πατέρας του, τον οποίο ένας αρθρογράφος του BBC θα χαρακτηρίσει ως «καταχρηστικό αλκοολικό», αυτοκτονεί.

Ο McAfee θα απασχοληθεί ως προγραμματιστής από το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών της NASA, εργαζόμενος στο πρόγραμμα Apollo. Από εκεί, στη Univac, ως σχεδιαστής λογισμικού και αργότερα στη Xerox. Το 1978 θα γίνει μέλος της Computer Sciences Corporation ως σύμβουλος λογισμικού. Θα εργαστεί για την εταιρεία συμβούλων Booz Allen Hamilton έως το 1982. Τη δεκαετία του 1980, στη Lockheed, θα αρχίσει να αναπτύσσει λογισμικό για την καταπολέμηση ιών.

Ο McAfee θα εξελιχθεί σε πρωτοπόρο στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Το 1987 θα ιδρύσει την McAfee Corp στη Santa Clara της Καλιφόρνια και θα παραμείνει στο τιμόνι της εταιρείας καθώς εκείνη αποκτά κυρίαρχη θέση στην αγορά της προστασίας προσωπικών υπολογιστών από ιούς. Οι μισές από όλες τις εταιρείες του Fortune 100 χρησιμοποιούν το λογισμικό του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ο McAfee θα παραιτηθεί από την εταιρεία το 1994. Δεκαετίες αργότερα θα πει ότι η διοίκηση της επιχείρησης δεν ήταν πλέον διασκεδαστική, καθώς αυτή είχε αναπτυχθεί σε μια τεράστια εταιρεία με χιλιάδες υπαλλήλους. Η Intel θα αγοράσει την McAfee το 2010 και αργότερα θα μετονομάσει όλα τα προϊόντα της σε Intel Security.

Μετά την αφαίρεση του ονόματος του, ο McAfee θα δηλώσει ότι ήταν ευγνώμων στην Intel που τον απάλλασσε «από αυτήν την τρομερή σχέση με το χειρότερο λογισμικό στον πλανήτη». Ο McAfee θα γίνει πολέμιος της... McAfee τα τελευταία χρόνια, προτρέποντας τους καταναλωτές να απεγκαταστήσουν το λογισμικό της, το οποίο χαρακτήριζε ως bloatware. Θα αποκηρύξει τη συνεχιζόμενη χρήση του ονόματός του, μια πρακτική που, τελικά, παραμένει μέχρι σήμερα.

Θα μετεγκατασταθεί στο Μπελίζ το 2008, αφού η περιουσία του ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων θα μειωθεί σε 4 εκατομμύρια, μετά από μια σειρά αποτυχημένων επενδύσεων. Εκεί θα έχει μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις του με τις Αρχές, το 2012, μετά τη δολοφονία του γείτονα του, Gregory Faull. Το σπίτι του McAfee στο νησί Ambergris Caye θα ερευνηθεί και η αστυνομία θα θελήσει να τον ανακρίνει, ως μέρος της έρευνας.

«Τα πέντε ολόκληρα χρόνια που ήμουν εκεί, του είπα ίσως 15 λέξεις», θα πει τότε σε δημοσιογράφους. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση τους φαίνεται πως είχε επηρεαστεί με αφορμή τα σκυλιά του, που πίστευε ότι είχε δηλητηριάσει ο Faull. «Ναι, ήταν τρελός για τα σκυλιά μου. Ίσως, καθώς αρχίζω να σκέφτομαι τώρα, ίσως ήταν αυτός που τα δηλητηρίασε. Εκείνη την εποχή, σίγουρα δεν το πίστευα» θα δηλώσει αργότερα.

Στη συνέχεια, θα ζητήσει άσυλο στη Γουατεμάλα το 2012, ισχυριζόμενος ότι δεν διέφυγε από τις αρχές του Μπελίζ. Θα στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε δημόσιες συνεντεύξεις για να διασώσει τη φήμη του, στέλνοντας ενημερώσεις στο περιοδικό Wired και επιτρέποντας σε δύο δημοσιογράφους από το Vice να τον συνοδεύσουν και να δημοσιεύουν μηνύματα στον ιστότοπο του.

Ο McAfee θα εκδιωχθεί από τη Γουατεμάλα και θα φτάσει στο Μαϊάμι τον Δεκέμβριο του 2012. Σε μια συνέντευξη στο Bloomberg News, θα δηλώσει ότι αναγκάστηκε να φύγει από το Μπελίζ, αλλά «ήταν απόλυτα ευχαριστημένος με την απόφαση». Θα ζητήσει συγγνώμη από τον τότε πρόεδρο της Γουατεμάλας που τον έβαλε σε «ολισθηρή θέση». Αργότερα, θα διαταχθεί από δικαστή να πληρώσει περισσότερα από 25 εκατομμύρια στους κληρονόμους του Faull.

Το 2016, θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με το Κόμμα των Φιλελεύθερων, πραγματοποιώντας την εκστρατεία του σε μια πλατφόρμα που είχε στο επίκεντρο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τη δημιουργία μιας στρατηγικής άμυνας στον κυβερνοασφάλεια και το τέλος στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών». Την υποψηφιότητα του κόμματος θα κερδίσει, τελικά, ο πρώην κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Gary Johnson.

Μέχρι το 2017, ο McAfee θα μπει στην αγορά των Bitcoin, ως διευθύνων σύμβουλος της MGT Capital Investments. Υπόσχεται, τότε, πως θα μετατρέψει την εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών σε μια κερδοφόρα επιχείρηση κυβερνοασφάλειας, ενισχύοντας την δραστηριότητα της στην εξόρυξη Bitcoin. Θα παραιτηθεί αργότερα εκείνο το έτος για να γίνει διευθύνων σύμβουλος μιας εταιρείας κρυπτονομισμάτων, της Luxcore.

Μέρος της τελευταίους του δραστηριότητας περιελάβανε χρέωση άνω των 105.000 δολαρίων ανά tweet για την προώθηση αρχικών προσφορών νομισμάτων. Ο McAfee θα πει αργότερα στους followers του στο Twitter ότι έπρεπε να μείνει έξω από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, αφού θα υποστηρίξει πως είχε λάβει απροσδιόριστες «απειλές» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Κατά την περίοδο 2014 έως 2018, θα αποτύχει να υποβάλει φορολογικές δηλώσεις στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ομοσπονδιακό κατηγορητήριο. Μετά την αποφυγή των Αρχών, θα συλληφθεί και θα κρατηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στην Ισπανία. Από τη φυλακή, χρησιμοποιεί το Twitter για να συνεχίσει να προωθεί τα κρυπτονομίσματα, αλλά και να μοιράζεται την εμπειρία του.

Τον Νοέμβριο του 2019, θα επιλέξει το Twitter για να αναδείξει το τατουάζ του, που έγραφε «$ WHACKD». Σε ένα σχετικό tweet, θα πει: «Λαμβάνω μηνύματα από Αμερικανούς αξιωματούχους που λένε, στην ουσία: "ερχόμαστε να σε πιάσουμε McAfee! Θα σε αυτοκτονήσουμε». Σε κάθε περίπτωση, έκανα το τατουάζ. Αν αυτοκτονήσω, δεν το έκανα. Ελέγξτε το δεξί μου χέρι».

Στις 23 Ιουνίου του 2021, θα βρεθεί νεκρός. Φέρεται να είχε κρεμαστεί στο κελί του, σε μια φυλακή κοντά στη Βαρκελώνη, λίγο μετά την έγκριση της έκδοσής του στις ΗΠΑ από ισπανικό δικαστήριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr