NEWSFLASH...
The Provoker
ανάγνωση

Αναβλητικότητα: Αφήστε την πίσω σας!

Αναβλητικότητα: Αφήστε την πίσω σας!

​Γράφω αυτό το κείμενο με πρόφαση να το διαβάσετε εσείς αλλά κυρίως για να το διαβάζω εγώ. Θα μπορούσα να παραδεχθώ πως είναι και μια αυτό-τιμωρία για το ότι δεν κάνω τα οφειλόμενα προκειμένου να βελτιώσω τον εαυτό μου στο θέμα της αναβλητικότητας.

«Και αύριο ημέρα είναι…» υποστηρίζει το 20% των ανθρώπων παγκοσμίως, οι οποίοι προσδιορίζονται ως αναβλητικοί. Δεν γνωρίζω πώς οι όποιες εταιρίες έρευνας αγοράς κατέληξαν σε αυτό το ποσοστό... είναι πιθανό στο δείγμα να μην συμπεριλαμβανόταν η Ελλάδα. Σίγουρα έχετε πιάσει τον εαυτό σας να αναβάλει σημαντικά καθήκοντα ξανά και ξανά! Πολλοί παρουσιάζουν τη μετάθεση των εργασιών τους -επαγγελματικών ή μη- στο χρόνο, ως τρόπο ζωής, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να τους οδηγεί σε ένα αδιέξοδο ανεκπλήρωτων στόχων. Πάντως, τα καλά νέα είναι ότι δεν γεννιόμαστε αναβλητικοί αλλά γινόμαστε. «Τι θα γίνεις παιδί μου όταν μεγαλώσεις;». «Αναβλητικός!». Συχνά, η αιτία είναι η αυταρχική συμπεριφορά των γονιών προς τα παιδιά που μετατρέπεται, στη συνέχεια, σε μια μορφή εξέγερσης απέναντι στη ζωή.

Τρόποι για να καταπολεμήσετε την αναβλητικότητα! Να αναγνωρίστε ότι «πάσχετε» από αυτή την ασθένεια. Επίσης, η ιεράρχηση των εργασιών φαίνεται ότι μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη λύση. Αν είστε από αυτούς που επιλέγουν τα ασήμαντα καθήκοντα αντί των σημαντικών, αν σηκώνεστε διαρκώς από τη θέση σας για ένα φλιτζάνι καφέ ή αν αναβάλλετε μια υποχρέωση μέχρι να έρθει η «κατάλληλη» στιγμή, τότε ναι είστε αναβλητικοί. Θυμηθείτε, όσο περισσότερο σταματάτε να χρονοτριβείτε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να απαλλαγείτε από αυτή την ασθένεια. Οι τελειομανείς με τις προτεραιότητες, τα χρονοδιαγράμματα και τις καταπληκτικές λίστες με τις εργασίες που έχουν να κάνουν, σπάνια αναβάλλουν υποχρεώσεις. Αντίθετα, οι αναποφάσιστοι λειτουργούν εντελώς αντίστροφα…

Η αναβλητικότητα είναι μια συνήθεια… που έγινε λατρεία! Υπάρχουν όμως τρόποι για να την περιορίσουμε. Μπορείτε να δημιουργήσετε τις δικές σας «ανταμοιβές» για την ολοκλήρωση μιας εργασίας στους χρόνους που έχετε θέσει. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα εκπληρώσετε μια επιθυμία σας (και μην αναβάλλετε και αυτή...) αν τελειώσετε τη δουλειά σας. Για τους πιο φιλότιμους, καλό είναι να ζητήσετε από ένα φίλο/ γνωστό/ συνάδελφο να ασκήσει πίεση πάνω σας, ώστε να λειτουργήσετε με περισσότερη συνέπεια. Μια ακόμη χρήσιμη τεχνική είναι να «σπάσετε» μια δουλειά σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να σας φανεί πιο προσπελάσιμη. Είναι σημαντικό να βάλετε στο μπροστινό μέρος του μυαλού σας τις συνέπειες που θα φέρει η αναβλητικότητά σας.

Προγραμματίστε τις υποχρεώσεις σας… την κατάλληλη ώρα. Όλοι έχουμε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, που βρισκόμαστε σε καλύτερη διάθεση. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη λίστα ανάλογα με τη ψυχολογία σας αλλά και το βιολογικό σας ρολόι.

Προκρίνω την κοινοποίηση των στόχων σας σε τρίτους. Δηλώστε σε άλλους ανθρώπους τι σκοπεύετε να κάνετε και ποια είναι τα deadlines. Πρόκειται για μια τεχνική που μπορεί να σας εγγυηθεί αποτελέσματα λόγω της πιθανής αμηχανίας που θα αισθανθείτε αν δεν τηρήσετε τα χρονοδιαγράμματα ή αν τα τηρήσετε και κάνετε μισές δουλειές. Αν ανακοινώσετε τις υποσχέσεις σας… μετά δύσκολα μπορείτε να τις «πάρετε πίσω». Έτσι θα βεβαιωθείτε ότι έστω και κάτω από πίεση (μάλλον) θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να πετύχετε το στόχο σας.

Ώρα για καφέ. Καλημέρα σας!

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr