NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Ούτε αναλογιστές, ούτε διαχειριστές κεφαλαίων θα έχει το νέο Επικουρικό Ταμείο στην ελεγκτική επιτροπή

Ούτε αναλογιστές, ούτε διαχειριστές κεφαλαίων θα έχει το νέο Επικουρικό Ταμείο στην ελεγκτική επιτροπή

Αναγκαίες οι επενδύσεις σε ενέργεια, πράσινες υποδομές, υποδομές μεταφορών.

«Γκολ από τα αποδυτήρια» πάει να φάει το νέο Επικουρικό Ταμείο ΤΕΚΑ, καθώς το Δ.Σ και η ελεγκτική επιτροπή δεν περιέχει ούτε αναλογιστές (το βασικότερο προσωπικό σε νέα νέο κεφαλαιοποιητικό ταμείο) ούτε διαχειριστές κεφαλαίων. Είδαμε σήμερα σε οικονομικό site ότι εκτός από την απαστράπτουσα κα Λαζαρίδου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στην ελεγκτική επιτροπή θα συμμετέχουν δικηγόροι, πανεπιστημιακοί της κοινωνικής ασφάλισης και λοιπά «εξωτικά φρούτα» που θα έχουν άποψη πώς θα διαχειρίζονται τα κεφάλαια του Ταμείου. Σκέφτομαι θεατρικά πλέον να είναι πάνω στο γραφείο ένας δικηγόρος, ένας καθηγητής οικονομικών και ένας καθηγητής κοινωνικής ασφάλισης και να πρέπει να αποφασίσουν τι ομόλογα πρέπει να αγοράσουν, σε τι τιμές και με ποιες προμήθειες. Ποιες είναι οι μερισματοφόρες μετοχές που συμφέρουν για μακροπρόθεσμη διακράτηση και ποιες μετοχές είναι βολικές για ανοδικό ράλι και τόνωση αποδόσεων. Αν έβαζαν και έναν αρχιεπίσκοπο ίσως θα ήταν καλύτερη η σύνθεση Χαίρε βάθος αμέτρητο!

Επειδή τυγχάνει να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα συμβούλια αυτά, ίσως θα πρέπει το νέο Ταμείο να ακολουθήσει την μορφή των Επαγγελματικών Ταμείων. Δηλαδή να έχουν οργανωμένη και διαχωρισμένη ελεγκτική επιτροπή από τη διαχειριστική επιτροπή. Ταυτόχρονα να παρέχουν ανά πάσα στιγμή την δυνατότητα στους ασφαλισμένους να δουν πως κινείται η διαχείριση των αποθεματικών τους και να τους παρέχουν την δυνατότητα για αλλαγή χαρτοφυλακίων.

Το πιο σημαντικό και αιρετικό θα είναι να μπορούν να επενδύουν στις μεγάλες αγορές εξωτερικού και να εξασφαλίζουν έτσι και υψηλότερες αποδόσεις και κυρίως μεγάλη διασπορά τοποθετήσεων.

Το μοντέλο του Νορβηγικού Ταμείου των γενεών

Το πλέον επιτυχημένο ταμείο παγκοσμίως είναι το Νορβηγικό fund των γενεών το οποίο διαθέτει κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων (κάθε Νορβηγός που γεννιέται παίρνει ασφαλιστική «προίκα» περίπου 100.000 δολαρίων ). Το κρατικό ταμείο, ιδρύθηκε το 1990 και έχει καταφέρει να διαθέτει το 1% των μετοχών παγκοσμίως αλλά και διάφορα ακίνητα και ομόλογα σε ολόκληρο τον κόσμο, καθιστώντας τη Νορβηγία μια εύρωστη οικονομικά χώρα, την ίδια στιγμή που άλλα ευρωπαϊκά κράτη παλεύουν να αντεπεξέλθουν στα χρέη τους.

Οι επενδύσεις του δεν είναι μόνο σε μετοχές και ομόλογα αλλά και σε εναλλακτικές επενδύσεις όπως για παράδειγμα αιολικά πάρκα , αεροδρόμια, λιμάνια και λοιπές υποδομές που αποφέρουν μακροπρόθεσμα κέρδη και δεν επηρεάζονται άμεσα από τις κρίσεις των αγορών. Αυτό το μοντέλο θα πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα.

Σταδιακά και λόγω «πράσινης ανάπτυξης» κάποια απ' τα κεφάλαια του νέου Επικουρικού Ταμείου θα πρέπει να στραφούν προς νέες πηγές όπως είναι η αξιοποίηση ακινήτων (από τα χιλιάδες που έχει το Κράτος) , τουριστικές υποδομές, γεωργικές καλλιέργειες κ.ά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr