NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Προβληματισμός στις ελληνικές τράπεζες από πιθανή εκτίναξη του πληθωρισμού

Προβληματισμός στις ελληνικές τράπεζες από πιθανή εκτίναξη του πληθωρισμού

Εάν ο πληθωρισμός φτάσει το 2% οι κεφαλαιακές ζημιές στην τραπεζική αγορά θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε απευθείας επικοινωνία με την ΕΚΤ, όχι μόνο για θεσμικά θέματα κεφαλαιακής ενίσχυσης, αλλά πλέον και για τον πληθωρισμό. Οι χθεσινές δηλώσεις εκπροσώπων της κας Λαγκάρντ για ανοχή πληθωρισμού μέχρι 2% στην Ε.Ε ουσιαστικά δημιούργησαν πρόσθετες ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες. Πρώτον γιατί με επιτοκιακό περιθώριο της τάξης του 4% περίπου, εάν ο πληθωρισμός ανέβει στο 2% το περιθώριο αυτό θα μειωθεί δραματικά, και η κερδοφορία για το 2021 θα μπει στις καλένδες.

Όμως, έμμεσα, η αύξηση του πληθωρισμού θα τινάξει στον αέρα όλα τα business plans των ελληνικών τραπεζών που έχουν σταθμιστεί για σημαντικά έσοδα κεφαλαίου από τα ελληνικά ομόλογα. Σε περίπτωση που γυρίσει ανάποδα η καμπύλη επιτοκίων, τα έσοδα κεφαλαίου θα μετατραπούν σε υπαξίες, δηλαδή σε ζημιές που είτε θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα χρήσης, είτε -στην χειρότερη περίπτωση- θα χτυπήσουν τα Ίδια κεφάλαια. Υπολογίζεται ότι εάν αυξηθούν οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων στο επίπεδο του 1,5% οι ελληνικές τράπεζες θα γράψουν κεφαλαιακές ζημιές που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ μόνο από τις διαφορές επιτοκίων. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, που, βέβαια, όλοι απεύχονται. Το καλύτερο σενάριο είναι να παραμείνει ο πληθωρισμός μέχρι το ύψος του 1%, επίπεδο που θεωρείται αντιμετωπίσιμο και οι τράπεζες θα έχουν ακόμη κεφαλαιακά κέρδη.

Ετοιμάζονται νέες σειρές ομολόγων συνδεδεμένα με πληθωρισμό και ανάπτυξη

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του πληθωρισμού και των επιπτώσεών του στα κρατικά ομόλογα, ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται για έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό (inflation linked bonds) κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών και βέβαια ως μία επένδυση που υπάρχει στις ΗΠΑ από την δεκαετία του '70. Τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, αποδίδουν μερικά bids πάνω από την απόδοση του πληθωρισμού με στόχο να μην χάνουν οι πελάτες από τις αποδόσεις τους. Έτσι, για παράδειγμα, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί από το 1% στο 1,2% , η απόδοση του ομολόγου θα αυξηθεί αντίστοιχα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η ιταλική κυβέρνηση (Ντράγκι) κατάφερε να αντλήσει 1 δισ. ευρώ από την έκδοση δύο ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό. Το επιτόκιο στο πενταετές ομόλογο BTP αυξήθηκε στο 2,91% από 1,83% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία πριν από έναν μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του epixeiro.gr, οι ελληνικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος και ο ΟΔΔΗΧ έχουν συχνή επικοινωνία το τελευταίο διάστημα για την έκδοση ομολόγων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό, ώστε να προλάβουν εξελίξεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr