NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ζητούν πάνω από 100 οικονομολόγοι

Φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ζητούν πάνω από 100 οικονομολόγοι

​Οι ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου καλούνται να υιοθετήσουν φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών (FTT) που θα μπορούσε να τις βοηθήσει να συγκεντρώσουν περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για να καλύψουν το κόστος της πανδημίας, να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτό ζήτησαν, μέσω επιστολής τους, πάνω από 100 οικονομολόγοι, πριν από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στη Βενετία, αναφέροντας ότι η άμεση εισαγωγή ενός φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα κάνει τις οικονομίες πιο ανθεκτικές και θα δημιουργήσει δημόσιες επενδύσεις.

Εννέα μέλη της G20 επιβάλλουν ήδη FTT - συμπεριλαμβανομένου του τέλους χαρτοσήμου του Ηνωμένου Βασιλείου στις συναλλαγές μετοχών - αλλά οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι όλες οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν κάτι παρόμοιο, με το πεδίο εφαρμογής να πρέπει να επεκταθεί και να αυξηθούν οι φορολογικοί συντελεστές.

«Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθετα έσοδα της τάξης των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε ετήσια βάση, εκ των οποίων τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να αφιερωθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες για να υποστηρίξει την υγεία, την εκπαίδευση και να ενισχύσει την ετοιμότητα για μελλοντικές πανδημίες, με το άλλο 50% να δαπανάται για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στο σπίτι, ιδιαίτερα στην προστασία και την παροχή εργασίας», σύμφωνα με την επιστολή.

Παρόλο που υπάρχει μικρή πιθανότητα η συνάντηση των G20 να υιοθετήσει τη συμβουλή των οικονομολόγων, οι υποστηρικτές του σχεδίου πιστεύουν ότι οι χώρες θα πρέπει να εξετάσουν πώς θα συγκεντρώσουν χρήματα, υπό το πρίσμα του πλήγματος που υπήρξε στα δημόσια οικονομικά τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας και το κόστος εκπλήρωσης των δεσμεύσεων για την κλιματική αλλαγή.

Η επιστολή των οικονομολόγων αναφέρει ότι οι μετοχές, τα ομόλογα, τα παράγωγα και το συνάλλαγμα δεν φορολογούνται επαρκώς και είναι η κατάλληλη στιγμή για τους πλουσιότερους να συνεισφέρουν περισσότερο προς όσους έχουν ανάγκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr