NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο: «Οι τα φαιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες» (Καβάφης)

Περισκόπιο: «Οι τα φαιά φορούντες και περί ηθικής λαλούντες» (Καβάφης)

Παρόλο που περιφρονεί ο ένας τον άλλο, καλοπιάνει ο ένας τον άλλο, και παρόλο που θέλουν να υπερέχουν, υποκρίνονται ο ένας στον άλλο.

Σκεφτείτε, αν ταιριάζουν αυτά τα λόγια που είπε ο Ρωμαίος Αυτοκράτωρ Μάρκος Αυρήλιος (121-180 μ.Χ., ) για την ελληνική ασφαλιστική αγορά και τα μετά τα λέμε. Μέχρι τότε όμως επιτρέψατέ μου να πω τα δικά μου από αυτά που βλέπω.

Την περιφρονούν αλλά την καλοπιάνουν. Όταν όμως μιλούν για τους εαυτούς τους όλοι τους στην αγορά υπερέχουν έναντι ταύτης. Ποια είναι;

Λένε ότι δεν πουλάει την υγεία καθόλου, την ζωή τη έκλεισε, τα αμοιβαία κεφάλαια δεν ρολάρουν. Βλέπει μπροστά της ότι πουλάει από αυτοκίνητο και θέλει να συγκεντρώσει την σκέψη της, εκεί. Δεν την ενδιαφέρουν οι άλλοι κίνδυνοι, το πάει λέτε για να τους ξεφορτώσει σε άλλη ασφαλιστική; Δηλώνει όμως ότι έχει επιτύχει σε όλα. Ακούγεται από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβούντες ότι στρέφει και αλλού το ενδιαφέρον, εκτός των δικών τη,ς άλλα και ότι έχασε αρκετούς από τα δίκτυα της.

Ας έχουμε σαν αρχή ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να φορά για πολύν καιρό ένα πρόσωπο για τον εαυτό του και ένα διαφορετικό για τον πολύ κόσμο, χωρίς να μπερδέψει το αληθινό με το ψεύτικο.

Είναι και η Hellas Direct στο κομμάτι του αυτοκινήτου που μαθαίνουμε για τα δάνεια που παίρνει για να κάνει τις δουλειές της. Χτες πήρε ένα ακόμα δάνειο 15 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). «Η επένδυση της τράπεζας σημαίνει πολλά για εμάς, καθώς ετοιμαζόμαστε να επεκτείνουμε το επιχειρηματικό μας μοντέλο εκτός συνόρων και να ακολουθήσουμε μία πιο επιθετική στρατηγική εξαγοράς στην περιοχή», είπε ο Αλέξης Πανταζής, Εκτελεστικός Διευθυντής της Hellas Direct.

Λίγες ημέρες πριν υπέγραψε υποχρεωτική μετατρέψιμη δανειακή σύμβαση 10 εκατομμυρίων με την EBRD. Η Αναπτυξιακή Τράπεζα έδωσε δάνειο με στόχο να ενισχύσει η Hellas Direct τα βασικά εποπτικά κεφάλαια, Tier I σύμφωνα με την Οδηγία της Ε.Ε., Solvency II. Σύμφωνα με την έκθεση Φερεγγυότητας για το 2020 το SCR της Hellas Direct την 31η Δεκεμβρίου ήταν πολύ χαμηλά, στο 109,41% από 153,18% το 2019 και το MCR στο 210,40% από 217,06% το 2019. Ποσό ύψους 16,3 εκατομμυρίων γράφει στην έκθεση Φερεγγυότητας η Hellas Direct θα ενισχύσει το δείκτη SCR στο 300%, διασφαλίζοντας την επάρκεια των εποπτικών κεφαλαίων για τουλάχιστον ένα δωδεκάμηνο.

Η αλήθεια έχει πολλά, είναι ένα πρόσωπο; Είναι και ο δείκτης επάρκειας κεφαλαίων που όταν πλησιάζει στο 100% τότε ο Επόπτης μπαίνει για ελέγχους και αρχίζουν οι αυξήσεις κεφαλαίων. Αυτό το επιβάλλει η Οδηγία Solvency II. Υπάρχει και άλλος τρόπος. Ας τον αφήσουμε για την ώρα.

Το πιο δύσκολο πράγμα να κρυφτεί είναι κάτι που δεν υπάρχει. Δεν είναι καθόλου τελικά το ψηφιακό κανάλι πώλησης ασφαλιστηρίων αυτοκινήτου. Και ας φτιάχνουν μερικοί «αεροδιαδρόμους για να προσποιηθούν απογειώσεις».

Κοστίζει πολλά, δεν σε σώζει ο τζίρος, ειδικά αν δεν τιμολογείς σωστά. Κάπως έτσι αυξάνεται και ο ασφαλιστικός κίνδυνος και πάνε τούμπα τα κέρδη. Έτσι ξεκινούν και οι σκέψεις για επιθετικές εξαγορές.

Όσο και αν ψάχνουμε να βρούμε τις αρετές του φτηνού ασφαλίστρου αυτοκινήτου, δεν υπάρχουν. Είναι κάτι σαν ορισμένες γυναίκες που μιλούν για τις αποδεκτές αρετές για να τις πλασάρουν αλλού.

Το φτηνό ασφάλιστρο είναι στημένη παγίδα για όσους δεν ξέρουν τι σημαίνει ασφαλιστικός κίνδυνος ή ΕΠΥ Ασφαλιστικές, δηλαδή εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπό το καθεστώς ελεύθερης εγκατάστασης. Είναι παγίδα και όσους δεν παίρνουν στα σοβαρά σε τι κυκεώνα μπορεί να μπουν. Δείτε τι έγινε με την City Insurance της Ρουμανίας. 180.000 ασφαλισμένα αυτοκίνητα είχε στο χαρτοφυλάκιο της. Και δεν είναι η μόνη. Τόσες ΕΠΥ τα μάζεψαν και έφυγαν.

Για σκεφτείτε να τρακάρετε, να προκαλέσετε ατύχημα, να έχετε ευθύνη ή να μην έχετε ευθύνη και η ασφαλιστική που είστε ασφαλισμένος να κάνει εν μία νυκτί φτερά. Οι ευθύνες που έπονται του ατυχήματος, δεν μαζεύονται.

Το να μη μιλάει κανείς ποτέ για τον εαυτό του είναι μια πολύ εκλεπτυσμένη μορφή υποκρισίας. Καταλαβαίνεις ότι όταν αυτό συνεχίζεται κάτι δεν πάει καλά. Πόσες ασφαλιστικές στην Ευρώπη τη μία ημέρα έλεγαν ότι πάνε πολύ καλά και δεν βλέπουν στον ορίζοντα εξαγορές και την επόμενη δήλωναν αισιοδοξία που κατάφεραν να πουληθούν. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ΑΧΑ Ασφαλιστική που δήλωνε ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης μοιράζοντας φυλλάδια ΕΚΕ για να αποδείξει ότι είναι «αχτύπητη».

Κάπως έτσι και η MetLife στην Ελλάδα πούλησε σιωπηρά για να φύγει από την ελληνική και την πολωνική αγορά μεταβιβάζοντας τις επιχειρήσεις στον Όμιλο ΝΝ έναντι τιμήματος 584 εκατ. ευρώ.

Το 2020 η MetLife έγραψε ζημιές μετά από φόρους 67,4 εκατ. ευρώ, ενώ η ΝΝ έβγαλε κέρδη 10 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα φαίνεται να κάνει παιχνίδι στη ζωή με ποσοστό 31% η ΝΝ και στην υγεία με ποσοστό 18%. Η εξαγορά αναμένεται να οδηγήσει σε δημιουργία πρόσθετου ετήσιου λειτουργικού κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ από το 2024 και να αποφέρει διψήφια απόδοση επένδυσης. Οι ταμειακές ροές, συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, που πρόκειται να καταβληθούν στους υφιστάμενους μετόχους πριν από την ολοκλήρωση, αναμένεται να είναι περίπου 36 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από το συνολικό τίμημα των 620 εκατομμυρίων ευρώ (στην τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία PLN-EUR).

Πάντως το να μην μιλάς, όταν μάλιστα έχουν περάσει και τόσα χρόνια, δεν σε κάνει να μπορείς να αποφύγεις τα σχόλια. Με άλλα λόγια να δηλώσεις αυτό που θέλεις για να αποφύγεις τα αρνητικά σχόλια. Φούντωσαν και πάλι τα σχόλια για μία ασφαλιστική στο τέρμα της Λεωφόρου Συγγρού που λέει ή δεν λέει ότι ψάχνει να βρει ενδιαφερόμενο αγοραστή. Στο παρά πέντε δεν προχώρησε το deal με την Vienna Insurance. Τώρα πάλι για ποιον φτιάχνουμε σενάριο, για τους ίδιους ή άλλους; Ακούγονται διάφορα «σίγουρα σενάρια».

«Πιστέψτε εκείνους που ψάχνουν την αλήθεια και αμφισβητήστε εκείνους που τη βρήκαν» είπε ο Γάλλος φιλόσοφος Αντέ Ζίντ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr