NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΠΑΣΥΔΙΠ: Δεν καταργείται η Διογκωμένη Πολυστερίνη - Απαραίτητη για ωμά προϊόντα

ΠΑΣΥΔΙΠ: Δεν καταργείται η Διογκωμένη Πολυστερίνη - Απαραίτητη για ωμά προϊόντα

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) ενημερώνει, με ανακοίνωση του, ότι δεν έχει καταργηθεί η χρήση της διογκωμένης πολυστερίνης (EPS), καθώς η πρόσφατη κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης «δημιούργησε παρανοήσεις και λανθασμένες αντιλήψεις, για ένα υλικό συσκευασίας που αποτελεί μια μοναδική και βιώσιμη λύση».

Όπως ενημερώνει ο ΠΑΣΥΔΙΠ, η διογκωμένη πολυστερίνη -γνωστή και ως «φελιζόλ»- είναι ένα ελαφρύ, άκαμπτο, πλαστικό και αφρώδες υλικό που παράγεται από συμπαγείς σταγόνες πολυστυρολίου και αποτελείται κατά 98% από αέρα. Χάρη σε αυτά τα πλεονεκτήματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποδοτικά και αποτελεσματικά σε μια σειρά εφαρμογές και είναι αδύνατον να αντικατασταθεί καθώς, λόγω των ευνοϊκών ιδιοτήτων του EPS, τα προϊόντα διατηρούνται φρέσκα με όλες τις διατροφικές τους ιδιότητες αναλλοίωτες.

Ο Διευθυντής του ΠΑΣΥΔΙΠ κος Παντελής Πατενιώτης σχολίασε «Την εποχή του κορονοϊού όπου η έννοια της ασφαλούς συσκευασίας έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, τόσο λόγω της υγειονομικών αναγκών όσο και λόγω της εκτόξευσης των αναγκών των ταχυμεταφορών, η εικόνα του μοναδικού υλικού της διογκωμένης πολυστερίνης, δικαιούται να είναι τουλάχιστον αληθινή. Το EPS δίνει λύσεις, είναι αδύνατον να αντικατασταθεί και είναι ιδιαιτέρως φιλική επιλογή προς το περιβάλλον και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων. Πολύ απλά, η διογκωμένη πολυστερίνη (EPS) είναι πλαστικό, αλλά ΔΕΝ καταργούνται όλες οι συσκευασίες με το νόμο για τα πλαστικά μιας χρήσης».

Ως ΠΑΣΥΔΙΠ θέλουμε να ξεδιαλύνουμε τις παρανοήσεις, που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του υπ’ αρ. 4736 Νόμο για την «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον και τις Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα μίας χρήσης που ανακοινώθηκαν στις 07.06.2021. Η ανωτέρω Ευρωπαϊκή Οδηγία, ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ για τις συσκευασίες διογκωμένου πολυστυρενίου (φελιζόλ). Στο ΜΕΡΟΣ Β του Παραρτήματος της Οδηγίας και στον Πίνακα 4-1 στη σελ. 11 των κατευθυντήριων γραμμών, αναφέρεται ξεκάθαρα πως καταργούνται Μόνο οι συσκευασίες που προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου, είτε εκτός του καταστήματος, συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, π.χ. μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων. Για να γίνει κατανοητό στο ευρύ κοινό, καταργούνται Μόνο οι συσκευασίες που χρησιμοποιούν τα καταστήματα εστίασης για take away (κρεπερί, fast food). Αυτό σημαίνει πως ΔΕΝ καταργούνται οι συσκευασίες που προορίζονται για ωμά προϊόντα (κρέας, ψάρι, λαχανικά), ΟΥΤΕ οι συσκευασίες αποθήκευσης και μεταφοράς παγωτού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr