NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Στην κορυφή η υψηλή ποσότητα φαινολών στα ελαιόλαδα Σακελλαρόπουλου

Στην κορυφή η υψηλή ποσότητα φαινολών στα ελαιόλαδα Σακελλαρόπουλου

​Για 6η συνεχόμενη χρονιά, το World Olive Center for Health, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού Olympia Health & Nutrition Awards 2021.

Επιβραβεύει τους ελαιοπαραγωγούς που παρήγαγαν υψηλά φαινολικό ελαιόλαδο που πληροί τις προϋποθέσεις του Κανονισμού 432 / 2012 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπώς αποκτά ισχυρισμό υγείας.

Ο εν λόγω Ευρωπαϊκός Κανονισμός δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority), όταν το 2012 αναγνώρισε επίσημα την θετική επίδραση των πολυφαινολών στο οξειδωτικό στρες, μέσω του Ισχυρισμού Υγείας που περιλαμβάνεται στον Ευρωπαϊκό κανονισμό 432 / 2012. Εκεί αναφέρεται ρητά πως «Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες».

Βασική προϋπόθεση στον Ισχυρισμό Υγείας του Ευρωπαϊκού κανονισμού 432 /2012 είναι η ημερήσια πρόσληψη 20 γραμμαρίων υψηλά φαινολικού ελαιολάδου, το οποίο περιέχει τουλάχιστον 5 mg συγκεκριμένων πολυφαινολών (ελάχιστο όριο συγκέντρωσης 250 mg/kg).

Σημειώνεται ότι οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που προκύπτουν φυσικά στο ελαιόλαδο και σχηματίζονται από πρώιμες ενώσεις που περιέχονται στον ελαιόκαρπο. Κυρίαρχες είναι η ελαιοκανθάλη και η ελαιασίνη, που περιέχονται σε σημαντικές ποσότητες σε ελαιόλαδα με ισχυρισμό υγείας, στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, καρδιοπροστατευτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Ελαιόλαδα που περιέχουν φαινόλες (ή πολυφαινόλες) ονομάζονται υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα ή υγειοπροστατευτικά ελαιόλαδα (high phenolic olive oils).

Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου αποτελούν ένα σύγχρονο αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και έρευνας, καθώς συνεχώς προκύπτουν νέα ερευνητικά δεδομένα για την επίδραση τους στην ανθρώπινη υγεία. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως τα υψηλά φαινολικά ελαιόλαδα μπορεί να έχουν θετική επίδραση σε νόσους όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση θρομβώσεων και φλεγμονωδών νόσων καθώς έχουν εξαιρετική αντιφλεγμονώδη δράση, ανάλογη της ουσίας ibuprofen (ιβουπροφαίνης).

Στα Olympia Health & Nutrition Awards 2021 συμμετείχαν περισσότερα από 1000 δείγματα ελαιολάδου, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες. Απονεμήθηκαν βραβεία σε όσους παραγωγούς παρήγαγαν τουλάχιστον ένα δείγμα ελαιολάδου με ισχυρισμό υγείας την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2020-2021.

Οι βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας των βιολογικών ελαιολάδων τους σε φαινόλες τιμήθηκαν για 6η συνεχόμενη χρονιά με 3 υψηλές βραβεύσεις και για τα 3 βιολογικά ελαιόλαδα με τα οποία συμμετείχαν. Τα ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, ξεπερνώντας έως και έξι (6) φορές το επίσημο ελάχιστο όριο των 250 mg/kg που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για να αποδοθεί ισχυρισμός υγείας (Health Claim), βραβεύτηκαν ως εξής:

  • ΦΥΛΛΙΚΟΝ Πρωτέλαιο – Χρυσό Βραβείο & 1464 mg/kg φαινόλες
  • ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ Πρώιμης Συγκομιδής - Χρυσό Βραβείο & 1165 mg/kg φαινόλες
  • ΑΡΜΟΝΙΑ Μονοποικιλιακό – Ασημένιο Βραβείο & 651 mg/kg φαινόλες

«Αποτελεί μεγάλη τιμή η επιστημονική επιβεβαίωση της θετικής επίδρασης των βιολογικών ελαιολάδων μας στην ανθρώπινη υγεία για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Η συγκεκριμένη τριπλή βράβευση στα διεθνή OLYMPIA HEALTH & NUTRITION Awards 2021 συμπληρώνει τα 355 διεθνή βραβεία για τους βιολογικούς ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, αριθμό ρεκόρ για Έλληνα ελαιοπαραγωγό αποκλειστικά των δικών του ελαιοπροϊόντων (Single Estate producer)» τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr