NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

To μεγάλο δίλημμα των ελληνικών ομολόγων

To μεγάλο δίλημμα των ελληνικών ομολόγων

Η κάθοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων λόγω της αναζήτησης επενδυτικών καταφυγίων δίνει ένα προβάδισμα στις τοποθετήσεις των εγχώριων (και ξένων) θεσμικών επενδυτών.

Πλέον το 10ετές διαπραγματεύεται στο 0,67% με καθοδικές τάσεις και με δεδομένη την εγγύηση της επαναγοράς από την ΕΚΤ αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ενόψει της επιδείνωσης της πανδημίας και των χρηματιστηριακών κινδύνων. Είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα;

Εάν κρίνουμε από την πορεία του πληθωρισμού και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, τα ελληνικά ομόλογα μπορεί να γίνουν «δίκοπα μαχαίρια». Κατ’ αρχάς εάν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχυνθεί το τελευταίο διάστημα (ένα ενδεχόμενο αρκετά απομακρυσμένο) τα ελληνικά ομόλογα θα καταγράψουν αρνητικές υπεραξίες (υπο-αξίες). Ένα ενδεχόμενο που τρομάζει ιδιαίτερα και το Υπουργείο Οικονομίας και τις Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Το τελευταίο διάστημα εξετάστηκαν πολλά ενδεχόμενα (ακόμη και έκδοση inflation linked), αλλά από την προηγούμενη εβδομάδα ο πληθωρισμός λόγω και της κρίσης που δημιουργεί η πανδημία μοιάζει να έχει παγώσει. Ταυτόχρονα έχουν μειωθεί και οι τιμές πετρελαίου μετά την συμφωνία στα κράτη μέλη του OPEC+

To ενδεχόμενο της χαμηλότερης ανάπτυξης αποτελεί έναν ενδόμυχο φόβο των περισσότερων επενδυτών στα ελληνικά ομόλογα. Εάν η ανάπτυξη δεν είναι καλή τότε οι ξένοι οίκοι θα αναγκαστούν να αναθεωρήσουν τις επενδυτικές τους αξιολογήσεις και να μειώσουν θέσεις στα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα να εκτοξευτούν οι αποδόσεις τους. Το αρνητικό αυτό σενάριο μοιάζει σήμερα το πιο πιθανό για τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές. Η πανδημία καλπάζει και απειλεί την ελληνική ανάπτυξη. Ο υπουργός ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας ήδη προϋπολογίζει ανάπτυξη περίπου 3,2%, αρκετά χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη του, αλλά και την Τράπεζα της Ελλάδας. Οι ξένοι οίκοι θα αρχίσουν πλέον να βλέπουν και κάποιες πιο δυσοίωνες προβλέψεις, όπως η Μoody’s Αnalytics σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Εάν ο τουρισμός δεν καταφέρει να πετύχει τους στόχους που είχαν τεθεί προ τριμήνου, τότε θα υπάρξουν σοβαρά θέματα και με τα ελληνικά ομόλογα.

Οι φόβοι των τραπεζών

Για τις ελληνικές τράπεζες, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν κεφαλαιώδες ζήτημα εποπτικής φερεγγυότητας. Εάν υπάρξει κρίση ομολόγων και δημιουργηθούν υπο-αξίες, οι ελληνικές τράπεζες θα κληθούν να συμπληρώσουν κεφάλαια, είτε με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, είτε με νέες πωλήσεις στοιχείων ενεργητικού. Γενικότερα, θα εισέλθουν σε έναν κύκλο ανησυχίας παρόμοιο με την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr