NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ερευνητές ανακάλυψαν δεκάδες νέους ιούς σε παγετώνα 15.000 ετών

Ερευνητές ανακάλυψαν δεκάδες νέους ιούς σε παγετώνα 15.000 ετών
21_07_2021 | 13:13 21_07_2021 | 22:32
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Καινοτομία & έρευνα

Οι επιστήμονες συνέλεξαν ιούς από δείγματα πάγου ηλικίας 15.000 ετών, από παγετώνες στο οροπέδιο του Θιβέτ. Εντοπίστηκαν δεκάδες είδη που είναι άγνωστα για την επιστήμη, κάτι που θα μπορούσε να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα ματιά στην ιστορία της ιογενούς εξέλιξης.

Οι παγετώνες είναι εξαιρετικοί στη διατήρηση αυτών των στοιχείων, καθώς παγιδεύουν σωματίδια σκόνης, ίχνη αερίου, μικρόβια και φυτική ύλη από διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Δεδομένου ότι αυτά τα στρώματα συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, οι επιστήμονες μπορούν να μάθουν για τα αρχαία κλίματα, τι βρισκόταν στην ατμόσφαιρα και τι είδους ζωή εντοπιζόταν σε διάφορα σημεία της ιστορίας.

Η ομάδα ανέλυσε τον πάγο και εντόπισε τους γενετικούς κώδικες 33 ιών. Τέσσερις από αυτούς βρέθηκαν να ανήκουν σε γνωστούς τύπους βακτηριοφάγων, αλλά τουλάχιστον 28 δεν ταιριάζουν με κανένα γνωστό τύπο.

Η ομάδα υποθέτει ότι πιθανότατα προήλθαν από φυτά και από το έδαφος, ενώ περίπου οι μισοί από αυτούς φάνηκαν να αντέχουν την ζωή στον πάγο.

«Αυτοί είναι ιοί που θα είχαν αναπτυχθεί σε ακραία περιβάλλοντα» λέει ο Matthew Sullivan, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτοί οι ιοί έχουν υπογραφές γονιδίων που τους βοηθούν να μολύνουν τα κύτταρα σε ψυχρά περιβάλλοντα».

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το να μπορούν να μελετήσουν καλύτερα τα αρχαία μικρόβια, ενδέχεται να τους βοηθήσει να κατανοήσουν καλύτερα την ιστορία της εξέλιξής τους, καθώς και πώς χειρίστηκαν τα μεταβαλλόμενα κλίματα στο παρελθόν - και πόσο καλά θα μπορούσαν να το κάνουν στο μέλλον.

Οι τεχνικές θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για δείγματα που ελήφθησαν στη Σελήνη ή τον Άρη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr