NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Στον Libre Space Foundation ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαστημικής της Ελλάδας

Στον Libre Space Foundation ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαστημικής της Ελλάδας

​Ο οργανισμός Libre Space Foundation, που ειδικεύεται στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη ανοικτών διαστημικών τεχνολογιών, ανέλαβε πρόσφατα ένα από τα μεγαλύτερα έργα διαστημικής που έχει δοθεί στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το έργο SIDLOC (Spacecraft Identification and Localization), το οποίο χρηματοδοτείται από το European Space Agency (ESA) - Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ΕΟΔ) και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα ARTES. Ο προϋπολογισμός του έργου αυτού ανέρχεται στα 750 χιλ. Ευρώ, και θα διαρκέσει 3 χρόνια περιλαμβάνοντας και εκτόξευση νέων αποστολών στο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Πιέρρο Παπαδέα, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Libre Space Foundation «στόχος του SIDLOC είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία ενός προτύπου-standard για την αναγνώριση και τον εντοπισμό δορυφόρων, συμβάλλοντας στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών στο διάστημα.»

Με το SIDLOC θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ασφαλείς διαστημικές αποστολές καθώς ο έγκαιρος εντοπισμός δορυφόρων θα ενισχύσει την ασφάλεια του διαστήματος, τη βιωσιμότητα και την επιτυχία των διαστημικών αποστολών. Το SIDLOC αποτελεί έργο διεθνούς εμβέλειας ενώ ταυτόχρονα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα διαστημικής τεχνολογίας στην Ελλάδα και η πρώτη φάση του έχει ήδη ξεκινήσει.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του οργανισμού, Ματθαίος Παπαματθαίου, «...μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα αξιοποιηθούν συνεργασίες με σπουδαίους παγκόσμιους φορείς..», καθώς σημαντικά ονόματα της διαστημικής από όλο το κόσμο θα συνεργαστούν με το Libre Space Foundation «...και θα διερευνηθούν τρόποι δημιουργίας και υλοποίησης ενός προτύπου ασφαλείας για τους δορυφόρους. Θα διεξαχθούν κρίσιμα πειράματα με κατασκευή και εκτόξευση μικροδορυφόρων, με σκοπό να προκύψουν σπουδαία και χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την έγκαιρη και έγκυρη αναγνώριση δορυφόρων καθώς και με τον εντοπισμό τους».

Το έργο SIDLOC θα αναπτυχθεί και θα ολοκληρωθεί σε κοινοπραξία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH) σε ένα αμιγώς Ελληνικό συνεργατικό σχήμα, που θα δραστηριοποιηθεί στον ανερχόμενο τομέα της ασφάλειας και του Space Situational Awareness (SSA), δημιουργώντας ανταγωνιστική παρακαταθήκη για την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr