NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

«DNA Origami»: Νέα τεχνολογία παγίδευσης ιών τους εξουδετερώνει πριν μολύνουν

«DNA Origami»: Νέα τεχνολογία παγίδευσης ιών τους εξουδετερώνει πριν μολύνουν

Ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο θεραπείας που παγιδεύει ιογενείς λοιμώξεις, καθιστώντας τις ακίνδυνες.

Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που χαρακτηρίζεται ως «DNA origami», οι ερευνητές δημιούργησαν νανοκάψουλες προσαρμοσμένες από γενετικό υλικό, που μπορούν να εξουδετερώσουν τους ιούς «συλλαμβάνοντας» τους.

Η ομάδα πίσω από τη νέα τεχνολογία πειραματίζεται με τον προγραμματισμό DNA εδώ και χρόνια. Η μέθοδος «DNA origami» προγραμματίζει ουσιαστικά το DNA να διπλώνει σε τρισδιάστατα, τριγωνικά πλακίδια, σε συγκεκριμένα προ-προγραμματισμένα σχήματα.

Για την τελευταία τους εργασία, έφτιαξαν «κοίλα νανοαντικείμενα» τα οποία παγιδεύουν ιούς με τη βοήθεια άλλων μορίων, αποτρέποντάς τους να μολύνουν άλλα κύτταρα. Οι μικροσκοπικές «παγίδες» ιών κατασκευάστηκαν σε σχήμα εικοσάεδρου, αποτελούμενες από 20 τριγωνικές επιφάνειες.

Η ομάδα δοκίμασε τις «παγίδες» σε καλλιέργειες εργαστηριακών κυττάρων με ορό ποντικού, ανθρώπινα κύτταρα και ιούς και διαπίστωσε ότι θα μπορούσαν να συλλάβουν με επιτυχία κύτταρα ιών πριν μπορέσουν να «κολλήσουν» στα ανθρώπινα.

Οι μικροσκοπικές δομές παρέμειναν σταθερές στον ορό για περίοδο 24 ωρών και «έπιασαν» δύο τύπους ιών, την ηπατίτιδα Β και αδενοιούς (AAV), εμποδίζοντας τους να μολύνουν τα ανθρώπινα κύτταρα στον ορό.

Ενώ αυτές οι παγίδες ιών εμφανίζουν μεγάλες δυνατότητες ως προληπτικό μέτρο, οι επιστήμονες εξηγούν ότι θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως σχήμα μεταφοράς φαρμάκων εντός του σώματος.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr