NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα
ανάγνωση

Η DeepMind διαθέτει τη βάση δεδομένων των δομικών στοιχείων της ζωής στο διαδίκτυο

Η DeepMind διαθέτει τη βάση δεδομένων των δομικών στοιχείων της ζωής στο διαδίκτυο
23_07_2021 | 11:57 23_07_2021 | 11:58
epixeiro icon Ειδήσεις | Καινοτομία & έρευνα, Διεθνή

Η DeepMind και ερευνητικοί συνεργάτες διέθεσαν μια βάση δεδομένων που περιέχει τις τρισδιάστατες δομές σχεδόν κάθε πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα, όπως καθορίζονται υπολογιστικά από το πρωτοποριακό σύστημα αναδίπλωσης πρωτεϊνών που επιδείχθηκε πέρυσι, το AlphaFold.

Η ελεύθερα διαθέσιμη βάση δεδομένων αντιπροσωπεύει μια τεράστια πρόοδο και ευκολία για τους επιστήμονες σε εκατοντάδες κλάδους και τομείς, και μπορεί να αποτελέσει τα θεμέλια μιας νέας φάσης στη βιολογία και την ιατρική.

Η βάση δεδομένων AlphaFold αποτελεί μια συνεργασία μεταξύ της DeepMind, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής και άλλων, και αποτελείται από εκατοντάδες χιλιάδες αλληλουχίες πρωτεϊνών με τις δομές τους, όπως αυτές προβλέπονται από το AlphaFold - και το σχέδιο είναι να προστεθούν εκατομμύρια ακόμη για να δημιουργηθεί ένα «πρωτεϊνικό αλμανάκ».

«Πιστεύουμε ότι αυτό το έργο αντιπροσωπεύει τη σημαντικότερη συνεισφορά που έχει κάνει η AI στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης μέχρι σήμερα, και είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του είδους των πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει η AI στην κοινωνία» δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της DeepMind, Demis Hassabis.

«Οι εφαρμογές περιορίζονται στην πραγματικότητα μόνο από τη φαντασία μας - αλλά σε πιο θεμελιώδες επίπεδο, η βάση δεδομένων AlphaFold θα αυξήσει την κατανόησή μας για το πώς λειτουργούν οι πρωτεΐνες και τον ρόλο τους στις θεμελιώδεις διαδικασίες της ζωής», δήλωσε ο καθηγητής Edith Heard, γενικός διευθυντής του EMBL.

«Αυτή η κατανόηση σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να ξεδιπλώσουμε τους μοριακούς μηχανισμούς της ζωής και να επιταχύνουμε τις επιδιώξεις μας για την προστασία και τη θεραπεία της ανθρώπινης υγείας, καθώς και της υγείας του πλανήτη μας, και προσφέροντας αυτό το εργαλείο με ανοιχτή πρόσβαση θα επιταχύνει τη δύναμη της ανακάλυψης και της καινοτομίας για επιστήμονες σε όλο τον κόσμο».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr