NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Profile Software: Επενδύσεις σε οργανική ανάπτυξη, 100 προσλήψεις την τελευταία τριετία

Profile Software: Επενδύσεις σε οργανική ανάπτυξη, 100 προσλήψεις την τελευταία τριετία

Ο Ευάγγελος Αγγελίδης, CEO της Profile Software, μιλάει σήμερα στο epixeiro.gr για την επενδυτική στρατηγική του ομίλου και για τις λύσεις πληροφορικής που προσφέρει, τονίζοντας, χαρακτηριστικά, πως «βλέπουμε με ικανοποίηση μία ανάκαμψη της αγοράς και της διάθεσης των πελατών μας να επενδύσουν σε νέα συστήματα παγκοσμίως».

Θα ξεκινήσω με την εξαγορά της Euronext Centevo. Ποιοι είναι οι στόχοι της συγκεκριμένης επένδυσης; Αναμένονται νέες εξαγορές και συνέργειες, προς περαιτέρω επέκταση της παρουσίας σας στις διεθνείς αγορές; Και ποιος ο ρόλος της ελληνικής αγοράς σε αυτήν την στρατηγική;

Αναφορικά με τους στόχους της επένδυσης, η Profile προχώρησε στη συγκεκριμένη εξαγορά με βάση τους εξής πυλώνες:

  • Επέκταση στις χώρες της Σκανδιναβίας,
  • Επιτάχυνση της ανάπτυξης των εσόδων του ομίλου καθώς η Centevo θα συνεισφέρει σημαντικά στα ενοποιημένα έσοδα,
  • Έμπειρη ομάδα διοίκησης από τη Centevo,
  • Συνέργειες συστημάτων, ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Κατά συνέπεια, η εξαγορά της Centevo προσφέρει στον όμιλο της Profile σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, ενώ αυξάνεται η δυνατότητα προώθησης των υπολοίπων λύσεων του ομίλου σε ένα μεγαλύτερο πελατολόγιο και σε περιοχές που δεν είχε προηγούμενη παρουσία.

Ως προς το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, εάν αναμένονται άλλες εξαγορές, ο όμιλος Profile σταθερά αναζητά αντίστοιχες επενδύσεις με βάση τις συνθήκες της αγοράς και εφόσον προσθέτουν στον όμιλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς το εύρος και τις τεχνολογίες των λύσεων καθώς και το πελατολόγιο που διαθέτει μια εταιρεία προς εξαγορά και μόλις προκύψει κάτι συγκεκριμένο θα το ανακοινώσουμε.

Για το τρίτο σκέλος της ερώτησης, δηλαδή αν υπάρχει στρατηγική εξαγορών στην ελληνική αγορά, προς το παρόν επενδύουμε στην οργανική μας ανάπτυξη, έχοντας 30 έτη ηγετικής παρουσίας στην εγχώρια αγορά πληροφορικής χρηματοοικονομικού λογισμικού αλλά και σε έργα του δημοσίου τομέα. Ειδικότερα, για τον Δημόσιο τομέα, ο όμιλος κατέχει σημαντική εμπειρία και έχει ολοκληρώσει επιτυχώς απαιτητικά έργα ψηφιοποίησης, ενώ επενδύει συστηματικά στην ενδυνάμωση του τμήματος Δημοσίου προσβλέποντας στην ανάληψη έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και άλλων έργων που μας ενδιαφέρουν. Παράλληλα, συνάπτει συνεργασίες που ενδυναμώνουν την προοπτική και στρατηγική του ομίλου.

Δώστε μας μια εικόνα από το λογισμικό και τις υπηρεσίες που προσφέρει, αυτή τη στιγμή, η Profile Software. Ποια θα λέγατε πως είναι τα «trends» της αγοράς, σήμερα; Ένα σημαντικό μέρος του λογισμικού που παρέχετε στοχεύει στον τραπεζικό τομέα. Πώς μετασχηματίζεται, πλέον, ο κλάδος, και ποιες οι αλλαγές που θα δούμε τα επόμενα χρόνια, βάσει του συγκεκριμένου digital transformation;

Ο όμιλος Profile αναπτύσσει λύσεις πληροφορικής για τον χρηματοοικονομικό αλλά και τον ευρύτερο επιχειρηματικό τομέα τα τελευταία 30 χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία, δαπανώντας άνω του 20% των εσόδων του σε R&D. Απόρροια της συνεχούς επένδυσης στις νέες τεχνολογίες αλλά και του εύρους των λύσεων είναι οι διεθνείς εγκαταστάσεις και διακρίσεις από αναλυτές όπως οι Gartner, Celent, Aite, κα. Οι λύσεις για το χρηματοοικονομικό τομέα (FMS.next, Finuevo, Axia, Acumen.plus, RiskAvert, Registry, Profile Vote, Plexus κ.ά.) καλύπτουν τις απαιτήσεις οργανισμών όπως τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, family offices, εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων και κεφαλαίων, εισηγμένες εταιρείες, digital banks, fintech, EMIs, προσφέροντας:

  • Τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας όλων των προϊόντων μας μέσα από τις cloud πλατφόρμες Azure της Microsoft και AWS της Amazon, για απομακρυσμένη πρόσβαση.
  • Προηγμένες χρηματοοικονομικές πλατφόρμες, παρέχοντας πλήρως αυτοματοποιημένες διεργασίες, και υποστηρίζοντας τόσο την εκτέλεση των εργασιών σε πραγματικό χρόνο, όσο και την αποδέσμευση του προσωπικού των Τραπεζών από τη λειτουργία του συστήματος, και την επένδυση σε περισσότερο ποιοτικές εργασίες.
  • Αξιοποίηση τεχνολογιών Artificial Intelligence και Data Analytics για την παροχή συμβουλευτικών επενδυτικών υπηρεσιών, αλλά και ανάλυση πιστωτικού κινδύνου, δίχως φυσική παρουσία, και
  • το νέας γενιάς Full Functional Clients’ Portal, που παρέχει:
    • ψηφιακό On-boarding, και
    • εύκολη διαχείριση από οπουδήποτε, όπως δηλαδή θα επιθυμούσε ένας μοντέρνος Millennial για τις τραπεζικές του συναλλαγές!

Ο όμιλος δίνει έμφαση στην καινοτομία και στην ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας. Ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχει ξεκινήσει να μετασχηματίζεται εδώ και καιρό, απλώς οι καταστάσεις της πανδημίας οδήγησαν τις τράπεζες και επενδυτικούς οργανισμούς σε πιο γρήγορες αποφάσεις. Οι τάσεις οδηγούν στην αυτοματοποίηση σε όλα τα επίπεδα, στην αξιοποίηση του digital transformation και των τεχνολογιών AI ώστε ο πελάτης να μπορεί να εκτελεί τις συναλλαγές του σε πραγματικό χρόνο, να του προσφέρονται υπηρεσίες που ταιριάζουν στο προφίλ του και να έχει ασφάλεια δεδομένων από το κινητό του για οποιαδήποτε συναλλαγή και με οποιοδήποτε τρόπο π.χ. voice activation.

Αλλά οι ψηφιακές αλλαγές δεν είναι μόνο στον τελικό προορισμό, είναι και στη διαδικασία. Όπως η πανδημία ανάγκασε πολλούς να εκτελέσουν τις εργασίες τους online, κατ’ αυτό τον τρόπο η τάση της εποχής θα οδηγήσει πολλούς οργανισμούς να αξιοποιήσουν πλήρως την τεχνολογία ώστε να προσφέρουν καλύτερη εμπειρία πελάτη. Η Profile διαθέτοντας σημαντική εμπειρία από απαιτητικές υλοποιήσεις, αναπτύσσει και εξελίσσει διαρκώς τις λύσεις της ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις μελλοντικές εξελίξεις. Όπως άλλωστε γίνεται εμφανές με τις πρόσφατες παρουσιάσεις καινοτόμων λύσεων για τον τομέα, π.χ. finuevo το mobile-first digital banking platform.

Τον τελευταίο καιρό, βλέπουμε σημαντικές συμφωνίες και εξελίξεις στην ελληνική αγορά πληροφορικής. Ποια η γνώμη σας για τη δυναμική της και το ταλέντο που υπάρχει εντός συνόρων, λαμβάνοντας υπόψη πως έχετε πραγματοποιήσει και τη δική σας επένδυση, με το κέντρο ανάπτυξης τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη;

Η εταιρεία μας πιστεύει και εμπιστεύεται απόλυτα τους Έλληνες μηχανικούς πληροφορικής και αναλυτές. Μέσα από τη διεθνή μας εμπειρία, είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν στερούνται απολύτως τίποτα από τους διεθνείς συναδέλφους τους, είναι εξίσου καλά καταρτισμένοι και πιθανώς σε κάποιους τομείς όπως είναι η ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, η προσήλωση στην εξεύρεση λύσεων και η γενικότερη αντίληψη, καθώς επίσης και στο φιλότιμό τους, να υπερέχουν σημαντικά.

Συνεπώς, αυξάνουμε διαρκώς τις θέσεις εργασίας εγχώριου εξειδικευμένου προσωπικού. Χαρακτηριστικά, την τελευταία τριετία έχουμε κάνει περίπου 100 προσλήψεις νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία μας και να εξελίσσονται μαζί της.

Ειδικότερα,

  • H ίδρυση της θυγατρικής Profile Technologies με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στελέχωση από μηχανικούς της Βορείου Ελλάδας που θα έχει αρχική επένδυση 5 εκατ. ευρώ για την τριετία 2020-2022, είναι συνέπεια του επιχειρηματικού σχεδιασμού καθώς και των μελλοντικών βλέψεων του ομίλου ώστε να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των τοπικών πόρων σε τεχνολογίες αιχμής όπως Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML), Robotics Process Automation (RPA), blockchain, augmented analytics, edge computing και IoT.
  • Επίσης, οι εξαγορές μας στο εξωτερικό συνοδεύονται οπωσδήποτε και από τη δημιουργία τεχνικών ομάδων εργασίας στην Ελλάδα που συνεργάζονται με τις θυγατρικές μας, όχι μόνο λόγω των κοστολογικών πλεονεκτημάτων, αλλά κυρίως, για να μπολιάζονται με την τεχνογνωσία που φέρνουν οι νέες μας θυγατρικές και οι πελάτες τους.
  • Παράλληλα, οι ανάγκες που απορρέουν από την οργανική μας ανάπτυξη απαιτούν διαρκείς προσλήψεις και αναβάθμιση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού.

Διαθέτετε παρουσία και σε έργα που σχετίζονται με τον δημόσιο τομέα. Μιλήστε μας για αυτό και τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε. Πώς αναμένεται να συνεισφέρει η Profile Software στον περαιτέρω ψηφιακό μετασχηματισμό του δημοσίου;

Η Profile διαθέτει δυναμική παρουσία στο δημόσιο τομέα έχοντας υλοποιήσει σημαντικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε επενδύσει συστηματικά σε καθετοποιημένους τομείς όπως είναι ο χώρος της Δικαιοσύνης, ο χώρος των Οικονομικών αλλά και ο χώρος των Επιβατικών Μεταφορών. Παράλληλα, έχουμε αναπτύξει σημαντική τεχνογνωσία σε οριζόντιους τομείς όπως τα συστήματα Business Intelligence (BI), τα έργα ΣΔΙΤ, οι λύσεις διαλειτουργικότητας, οι σύνθετες ψηφιοποιήσεις μεγάλου όγκου φυσικών αρχείων αλλά και τα συστήματα GDPR που διατρέχουν όλους τους δημόσιους φορείς.

Μερικά αντιπροσωπευτικά έργα είναι: έργο για την ηχογράφηση / αποηχογραφηση των πρακτικών των δικαστηρίων όλης της χώρας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, (έργο ΣΔΙΤ), έργα στο Υπουργείο Οικονομικών για τη διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας, στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών για την Ενιαία Μισθοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και στο Υπουργείο Υγείας για το GDPR του ΕΟΠΠΥ.

Αυτά είναι μερικά από τα έργα που έχει εμπειρία ο όμιλος με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ώστε να αυτοματοποιηθούν οι διαδικασίες προς όφελος των δημοσίων λειτουργών αλλά και κυρίως των πολιτών. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα έργα, όπως έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και του Νέου ΕΣΠΑ, τα οποία θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια, για τα οποία ο όμιλος έχει σημαντικό ενδιαφέρον και προτίθεται να τα διεκδικήσει, καταθέτοντας την εμπειρία του και την τεχνογνωσία του από αντίστοιχα σύνθετα έργα πληροφορικής, ιδιαίτερα στις περιοχές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος για τις οποίες έχει διεθνή γνώση και καταξιωμένα συστήματα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τη φετινή χρονιά;

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε με ικανοποίηση μία ανάκαμψη της αγοράς και της διάθεσης των πελατών μας να επενδύσουν σε νέα συστήματα παγκοσμίως, οπότε και προσδοκούμε σε πωλήσεις περίπου €20 εκατ. κατά το 2021. Κατά το Α’ εξάμηνο του έτους εμφανίζει πωλήσεις €8 εκατ. αυξημένες κατά 17% έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, με σημαντικές νέες συμβάσεις, ενώ η κερδοφορία θα είναι σχεδόν διπλάσια από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, νούμερα που αποτελούν ιστορικό ρεκόρ για τον όμιλό μας. Μεσοπρόθεσμα και για τους λόγους που προαναφέρθηκαν εκτιμούμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr