NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Το «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης-εργοδοτών έφερε τις αυξήσεις 2% στους κατώτατους μισθούς

Το «μπρα ντε φερ» κυβέρνησης-εργοδοτών έφερε τις αυξήσεις 2% στους κατώτατους μισθούς

Αποτέλεσμα έντονων συζητήσεων ανάμεσα στις εργοδοτικές οργανώσεις (κυρίως τον ΣΕΒ) και των οικονομικών υπουργείων της κυβέρνησης ήταν η αύξηση κατά 2% του κατώτατου μισθού που εξήγγειλε σήμερα Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κυβέρνηση προς επιχειρήσεις: Σας έχουμε παράσχει τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις

Η κυβέρνηση κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων τόνισε ότι μέσα στον 1,5 χρόνο της πανδημίας έχει προχωρήσει σε μεγάλες φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις. Ειδικά οι κλάδοι που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές από την πανδημία ενέταξαν σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων τους στα προγράμματα επιδομάτων με αποτέλεσμα να καταφέρουν να διασωθούν με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Το συγκεκριμένο λειτουργικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο στο σύνολο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας και καλύπτεται πλήρως από τα υπόλοιπα μέτρα φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής.

Τέλος, παράγοντες των οικονομικών υπουργείων στις διαβουλεύσεις τους με τον ΣΕΒ, τόνισαν ότι σε περιόδους που όλοι έχουν συνεισφέρει σε κόστος και ζημιές, θα ήταν χρήσιμο να αναλάβουν και οι εργοδότες το ελάχιστο δυνατό κόστος που τους αναλογεί και το οποίο δεν θα επηρεάσει την λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Πώς κάμφθηκε η αντίδραση των εργοδοτών

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΕΒ ήταν καθολικά αντίθετος σε κάθε αύξηση μισθού ειδικά σ' αυτήν την συγκυρία. Θεωρούσε ότι ήδη οι πληθωριστικές πιέσεις είχαν επιβαρύνει τα λειτουργικά κόστη και κάθε επιμέρους αύξηση σε μισθούς ή ασφαλιστικές εισφορές θα οδηγούσε σε ζημιογόνες καταστάσεις.

Επίσης, κατά τις διαβουλεύσεις πρότασσαν την συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία (πανδημία) και τα προβλήματα που δημιουργεί σε συγκεκριμένους κλάδους (τουρισμός, μεταφορές, εστίαση) και σε άλλους κλάδους (βιομηχανία, εμπόριο) λόγω μείωσης της ζήτησης. Οι εργοδοτικές οργανώσεις κατά τις τελευταίες προτάσεις τους ζήτησαν επιπλέον φορολογικές διευκολύνσεις για να «ανάψουν το πράσινο φως» στις αυξήσεις κατώτατων μισθών.

Σύλλογοι εργαζομένων

Οι σύλλογοι εργαζομένων (πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας - τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης) θεωρούν ότι οι αυξήσεις της τάξης του 2% είναι ελάχιστες μπροστά στο ύψος των ζημιών που έχουν υποστεί τον τελευταίο 1,5 χρόνο οι εργαζόμενοι.

Μάλιστα θεωρούν ότι η επιδοματική πολιτική που ακολουθήθηκε ζημίωσε τους εργαζομένους πάνω από 10% - 15%, χάθηκαν δικαιώματα και καταργήθηκαν συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Συνεπώς η αύξηση 2% είναι απλώς ένα «χάδι» στις πληγές της εργατικής τάξης που με τη σταδιακή ομαλοποίηση της οικονομίας θα βρεθεί μπροστά σε κύμα αυξανόμενης ανεργίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr