NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν να επαναφέρουν τους διαύλους επικοινωνίας

Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν να επαναφέρουν τους διαύλους επικοινωνίας
Φωτογραφία: Laurie Nevay

Η Βόρεια και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι έχουν αποκαταστήσει τους μεταξύ τους διαύλους επικοινωνίας, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την διακοπή όλων των επίσημων ανοικτών γραμμών μεταξύ των δύο χωρών, που τεχνικά παραμένουν σε πόλεμο.

Η Βόρεια Κορέα διέκοψε μονομερώς όλους τους επίσημους στρατιωτικούς και πολιτικούς διαύλους επικοινωνίας με τη Νότια Κοιρέα τον περασμένο Ιούνιο, μετά από απειλές σχετικά με ακτιβιστές που στέλνουν φυλλάδια κατά της Πιονγκγιάνγκ στα σύνορα.

Η αναστολή ήρθε σε μια στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονταν σε αδιέξοδο, παρά τις τρεις συνόδους κορυφής μεταξύ του βορειοκορεάτη Kim Jong Un και του νοτιοκορεάτη Moon Jae-in το 2018.

Αλλά σε μια ανακοίνωση - έκπληξη, οι δύο πλευρές ανέφεραν ότι όλες οι γραμμές επικοινωνίας αποκαταστάθηκαν την Τρίτη το πρωί.

«Βάσει συμφωνίας μεταξύ των κορυφαίων ηγετών, ο Βορράς και ο Νότος έλαβαν ένα μέτρο για να λειτουργήσουν εκ νέου όλες τις ενδοκορεατικές γραμμές επικοινωνίας από τις 10:00 στις 27 Ιουλίου», ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Β. Κορέας.

Οι ηγέτες των δύο χωρών ανταλλάσσουν προσωπικές επιστολές από τον Απρίλιο με στόχο τη βελτίωση των δεσμών, σύμφωνα με το γραφείο του Moon, ενώ συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις ανοιχτές γραμμές ως πρώτο βήμα.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να αποκαταστήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr