NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο, τα «γυρίσματα» της τύχης για την ασφαλιστική αγορά

Περισκόπιο, τα «γυρίσματα» της τύχης για την ασφαλιστική αγορά

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τα πράγματα θα διορθωθούν αν αλλάξουν. Είμαι σίγουρος όμως ότι για να διορθωθούν, πρέπει να αλλάξουν, είπε κάποτε ο Γερμανός συγγραφέας Γκεόργκ Κριστόφ Λίχτενμπεργκ, 1742-1799.

Ήταν κάποτε στην ελληνική αγορά πάνω από εξήντα ασφαλιστικές. Όλες έδειχναν ισχυρές, αλώβητες και φερέγγυες. Το περιβάλλον στην Ελλάδα, οι φούσκες και τα εγκώμια των ισχυρών του επιχειρείν τις έκαναν να πιστεύουν ότι είναι ισχυρές, αλώβητες. Το φερέγγυες το διέδιδαν από μόνες τους, δεν υπήρχε καθόλου έλεγχος, εύκολα λες πράγματα που θέλεις να είσαι, αν όλοι στο περιβάλλον σε δέχονται γιατί έχουν οικονομικό συμφέρον. Όταν υποβληθείς όμως σε δοκιμασία σκληρή, τότε αντί να προσκυνάνε, σε στέλνουν στα τάρταρα. Έτσι έγινε με πολλές ασφαλιστικές, εξαφανίστηκαν η μία πίσω από την άλλη με μία να έχει κάνει την ζημιά.

Ήταν η Ασπίς Πρόνοια και η Commercial Value που έμειναν στην ιστορία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς. Στιγμάτισαν τον κλάδο, έκαναν να χάσουν οι ασφαλισμένοι την εμπιστοσύνη τους. Ποιος έφταιγε όμως, οι ασφαλιστές, ή το κράτος που έκλεινε το μάτι;

Χάσαμε το μέτρημα. Σήμερα στην αγορά στέκουν περίπου 25 ασφαλιστικές και αυτές τείνουν να πέσουν κάτω από 20. Κάποιοι κάνουν λόγο για 15.

Έχει πολλά γυρίσματα η αγορά. Δεν ξέρουμε αν τα πράγματα θα αλλάξουν με την συρρίκνωση που γίνεται, σίγουρα όμως για να διορθωθούν πρέπει να αλλάξουν σε όλα τα επίπεδα όχι μόνο στις ασφαλιστικές. Είναι πολύ κουραστικό να ακούμε γρίνια για το 2% ή και κάτι παραπάνω ανάλογα με την οικονομία από τους ίδιους που φρενάρουν την ανάπτυξη. Εγώ πιστεύω ότι όλοι λίγο πολύ βολεύονται με αυτό το καθεστώς. Και όλοι το συντηρούν. Αν κάτι διορθωθεί, μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγές και θα πρέπει και το κράτος να βάλει το χέρι του, αλλά και οι εποπτικές αρχές που διατείνονται ότι κάνουν ελέγχους γιατί διαφορετικά τα ίδια θα λέμε μεταξύ μας.

Ερώτηση, όμως, γίνονται έλεγχοι; Εδώ διαβάζουμε από την Ένωση Επαγγελματιών Ασφαλιστών Ελλάδος ότι οι έλεγχοι γίνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εδώ δεν ισχύει το άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας. Ίδια είναι τα μάτια αυτών που κάνουν ελέγχους, αλλάζει ο τρόπος σκέψης, περισσότερο.

Να προβλέψουμε το μέλλον από τα σημάδια του παρόντος;

H Mapfre, μετά από παρουσία πάνω από είκοσι χρόνια, φεύγει από την Ελλάδα. Ακούγεται ότι δεν πάει και τόσο καλά. Είδαμε κάνει κινήσεις, για να βελτιώσει τους δείκτες Φερεγγυότητάς της. Πάει σε άλλες αγορές, έτσι και δίνει την Mapfre Assistencia που έχει στην Ελλάδα στην Hellas Direct.

H Hellas Direct με δείκτη Φερεγγυότητας 109%, αγοράζει και αντλώντας κεφάλαια δηλώνει ότι επεκτείνεται. Δεν έχει η Mapfre Assistencia τα επίπεδα κινδύνου μίας ασφαλιστικής που έχει μεγάλα συμβόλαια, ανοίγματα καλύψεων, εγγυήσεις εισοδήματος. Δεν έχει όμως η Mapfre Assistencia επεκτάσεις, για παράδειγμα, εγγυήσεων;

Ό,τι συμβεί μία φορά, μπορεί να μην ξανασυμβεί. Αλλά ό,τι συμβεί δύο φορές θα τριτώσει οπωσδήποτε

Όταν κάτι συμβαίνει πάνω από μία φορά και είναι το ίδιο, τότε κάτι μας φοβίζει. Στην περίπτωσή μας, ας σκεφτούμε τι θα μπορούσε να συμβεί αν συνέβαινε με την Mapfre Assistencia κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη με την InterPartner της ΑΧΑ. Εταιρεία οδικής βοήθειας και αυτή. Πήρε το πασαπόρτι να εξαγοραστεί από την Hellas Direct αλλά κάπου στη μέση τα πράγματα δυσκόλευσαν. Έχασε τότε, μαθαίνουμε η InterPartner από πελάτη μεγάλη ασφαλιστική που της έδινε τα αυτοκίνητά της στο άκουσμα της εξαγοράς.

Η Mapfre Assistencia στην Ελλάδα με ποιες ασφαλιστικές μεγάλες έχει συμφωνίες;

Κάθε ταξίδι έχει μυστικούς προορισμούς

ΝΝ, ΜetLIfe, AXA Ασφαλιστική, Generali, Εθνική Ασφαλιστική, Maprfre Assistencia, Hellas Direct μας «ταξιδεύουν» σε νέους προορισμούς και μας υπόσχονται πολλά. Ο καθένας από αυτούς τους προορισμούς έχει τα μυστικά, γίνεται πιο όμορφος όταν τα ανακαλύψεις και τα κατανοήσεις.

Στην αγορά θα βγουν και νέοι προορισμοί. Ένα από τα μυστικά των προορισμών είναι να μπορείς να εμπνέεις εμπιστοσύνη στους ταξιδιώτες ότι αυτό που θα συναντήσουν το έχεις δημιουργήσει για αυτούς και το έχεις δουλέψει καλά. Είναι μεγάλο προσόν αυτό. Είναι πηγαίο, αλλά μπορούμε να πούμε ότι καλλιεργείται όταν είσαι μεταξύ ταλαντούχων και έχει τις βάσεις να αναπτυχθείς.

Ισχύς, ανάπτυξη, φερεγγυότητα είπαμε δεν είναι εύκολα πράγματα. Μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές, η οποία έχει δουλέψει πραγματικά όχι μόνο για τον «ταξιδιωτικό προορισμό» αλλά για όλη την πορεία του ταξιδιού, είναι η Ευρωπαϊκή Πίστη. Πολλά καλά ακούγονται, αναπτύσσεται συνεχώς. Λέτε να περιμένουμε και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις από αυτήν;

Αυτό με το ταλέντα πια που ακούμε και ξανακούμε

Αν το πει κάποιος, το αντιγράφουν όλοι. Ζητάει και η ασφαλιστική αγορά, νέα ταλέντα. Ταλέντα από εδώ, ταλέντα από εκεί. Μα όλοι έχουν ταλέντο. Αυτό που είναι σπάνιο, και οι περισσότεροι δεν έχουν, είναι το κουράγιο να ακολουθήσεις το ταλέντο στα μονοπάτια που σε οδηγεί.

Ασφαλιστικές, δίκτυα, συντονιστές, ασφαλιστικοί σύμβουλοι και όλοι όσοι ομιλούν για ταλέντα, ξέρετε τι θέλετε; Εκεί είναι το κλειδί της επιτυχίας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr