NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

«Έτριξε τα δόντια του» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

«Έτριξε τα δόντια του» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο

Αύξηση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο 2021 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Ο σταθμισμένος πληθωρισμός Ιουλίου διαμορφώθηκε στο 2,2% σημαντικά αυξημένος έναντι του 1,9% τον Ιούνιο. Οι κλάδοι που ενίσχυσαν τον πληθωρισμό ήταν η εκτίναξη του στην Ενέργεια (14% σε σχέση με 12,6% τον Ιούνιο) και ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ ο καπνός (1,6% σε σχέση με 0,5% τον Ιούνιο). Οι υπηρεσίες αυξήθηκαν στο 0,9% έναντι 0,7% τον Ιούνιο και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά διαμορφώθηκαν στο 0,7% σε σχέση με 1,2% τον Ιούνιο.

Ενδεικτικό της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού στα κράτη της Ευρωζώνης ήταν ότι όλα τα κράτη μέλη που παρακολουθεί η Eurostat δέχθηκαν πληθωριστικές πιέσεις.

Η Ελλάδα τον Ιούλιο 2021 είχε πληθωρισμό 0,6% (κατ’ εκτίμηση) σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο αλλά πολύ υψηλότερος σε σχέση με το -1,2% του Μαΐου 2021.

Να τονίσουμε ότι ο πληθωρισμός της τάξης 2,2% είναι μεν χαμηλός, αλλά αρκετά ανησυχητικός, κυρίως για τις επιπτώσεις του στο κόστος παραγωγής και τις ανατιμήσεις των προϊόντων και βέβαια διαμορφώνει αρνητικές πραγματικές αποδόσεις στα ομόλογα. Για παράδειγμα, τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοραστεί με απόδοση 0,7% έχουν αρνητική πραγματική απόδοση με πληθωρισμό άνω της απόδοσης αυτής και θετική απόδοση με πληθωρισμό κάτω του 0,7%. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναζωπυρώθηκε στο 0,6% το τελευταίο δίμηνο δείχνει ότι όσα ομόλογα βρίσκονται σε τραπεζικά χαρτοφυλάκια ή σε χαρτοφυλάκια ιδιωτών καταγράφουν αρνητικές πραγματικές αποδόσεις (εάν λάβουμε υπόψη και τις συναλλακτικές προμήθειες).

Επίσης σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, κάθε αύξηση πληθωρισμού επιφέρει πολλαπλασιαστικές αυξήσεις στα κόστη λειτουργίας της επιχείρησης και στην τελική τιμή του προϊόντος.

Η πρόσφατη αύξηση του ελάχιστου μισθού κατά 2% που εξήγγειλε προ δύο εβδομάδων η κυβέρνηση είχε ως στόχο να καλυφθούν οι ανατιμητικές τάσεις στις τιμές των αγαθών και να μειωθούν οι τριβές από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr