NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Πρωτοβουλία ΡΟΜ: ​Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά​

Πρωτοβουλία ΡΟΜ: ​Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά​

Η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» από τον Μάρτιο του 2021 με συντονιστή εταίρο τον Οργανισμό Equal Society και εταίρους την Ελλάν Πασσέ - Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά και την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών, επιχειρεί να καλύψει αυτό το κενό δημιουργώντας το πρώτο «Παρατηρητήριο Συνηγορίας και Προάσπισης των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά», το οποίο συλλέγει, επεξεργάζεται και προωθεί τις καταγγελίες των Ρομά προς επίλυση σε αρμόδιους φορείς. Η δράση στοχεύει να συμβάλλει καθοριστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων της κοινότητας καθώς το έργο ξεκίνησε να υλοποιεί ποικίλες δράσεις όπως:

  • Λειτουργία Παρατηρητηρίου
  • Εκπαίδευση διαμεσολαβητών
  • Διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
  • Καταγραφή, επεξεργασία και προώθηση αναφορών σε αρμόδιους φορείς
  • Συγγραφή εκθέσεων, ενημερωτικών δελτίων και οδηγού ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • Διοργάνωση σεμιναρίων σε αρμόδιους φορείς, επαγγελματίες, Οργανισμούς, δημοσιογράφους και ΜΜΕ

Η σημαντική διαφορά ανάμεσα στον πραγματικό αριθμό περιπτώσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ρομά και σε αυτόν που καταλήγουν ως αναφορές στους αρμόδιους φορείς είναι ένα χάσμα το οποίο η πρωτοβουλία «ΡΟΜ» θα επιχειρήσει να υπερκαλύψει.

Το Παρατηρητήριο στοχεύει να λειτουργήσει ως «γέφυρα» ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς και την Ρομά κοινότητα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Ήδη στις δράσεις του περιλαμβάνονται:

  • Τρεις ημερίδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
  • Συλλογή αναφορών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από Διαμεσολαβητές στις κοινότητες της Αττικής, της Χαλκίδας, της Δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλίας
  • Ανάδειξη των θεμάτων παραβιάσεων από τη νομική υπηρεσία της πρωτοβουλίας και προώθηση αυτών στους αρμόδιους φορείς
  • Οργάνωση τμημάτων εκπαίδευσης Η/Υ σε μέλη των κοινοτήτων

Το έργο «Λειτουργία Παρατηρητηρίου Προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ρομά και ενδυνάμωση τοπικών κοινοτήτων και εμπλεκόμενων φορέων – ΡΟΜ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με συντονιστή εταίρο τον Οργανισμό Equal Society και εταίρους την Ελλάν Πασσέ - Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά και την Ένωση Ελλήνων Ρομά Διαμεσολαβητών.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr