NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Ελλάδα: Μία κουρασμένη οικονομία, που θα αντέξει το 2021

Ελλάδα: Μία κουρασμένη οικονομία, που θα αντέξει το 2021

Μετά τον «πυρπολημένο» Αύγουστο, απομένουν 4 μήνες για δούμε εάν οι ελπίδες που υπήρχαν για το 2021 και ανέφεραν ανάπτυξη άνω του 4% θα βγουν αληθείς ή εάν η ελληνική οικονομία κινηθεί το τελευταίο 4μηνο σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η αλήθεια είναι ότι παρά τις τουριστικές εξελίξεις του Ιουλίου-Αυγούστου 2021 που ήταν ενθαρρυντικές, η ελληνική οικονομία δείχνει κουρασμένη. Από την μία η παρατεταμένη κρίση από την πανδημία που περιορίζει το ελληνικό ΑΕΠ από την άλλη το αίσθημα της ήττας από τις πυρκαγιές του «μαύρου» Αυγούστου 2021 έχουν δημιουργήσει το αίσθημα της κόπωσης.

Το τελευταίο 4μηνο κάθε έτους, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, οι επιχειρήσεις φορτσάρουν για να κλείσουν με τον καλύτερο τρόπο το χρόνο. Η επιτάχυνση αυτή θα γίνει με πολλά βαρίδια το 4μηνο του 2021 που αφορούν τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και μία ήπια ή και πτωτική κατανάλωση, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις από το τελευταίο δίμηνο.

Για πρώτη φορά το τελευταίο 12μηνο, οι καταθέσεις -σύμφωνα με πληροφορίες- καταγράφουν μείωση ανοδικών τάσεων τον Ιούλιο και Αύγουστο που αποδίδεται κυρίως στην πληρωμή υποχρεώσεων, έκτακτων θερινών δαπανών με έμφαση στον τουρισμό, έκτακτων επενδυτικών δαπανών λόγω του ανοίγματος της εστίασης.

Οι φόβοι ότι η FED (κεντρική τράπεζα ΗΠΑ) ενδέχεται να μειώσει τις επαναγορές ομολόγων έχουν οδηγήσει στο εξωτερικό σε αλυσιδωτές περικοπές εξόδων που σίγουρα θα περάσουν και στην Ελλάδα. Οι περικοπές εξόδων είναι αυτές που τροφοδοτούν και τους φόβους για υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κάτω από το 3,5% επί του ΑΕΠ για ολόκληρο το 2021.

Αποταμιεύσεις και επενδύσεις

Οι περισσότερες επιχειρήσεις που διαθέτουν κάποια διαθέσιμα, μέσα στον Σεπτέμβριο θα στραφούν σε επενδύσεις. Η λογική που ακούγεται από τους επιχειρηματίες είναι ότι στο θετικό σενάριο της εκτίναξης της οικονομίας, θα βρεθούν μπροστά στις νέες εξελίξεις, στο αρνητικό σενάριο θα έχουν προλάβει να κάνουν τις επενδύσεις που θα τους δώσουν πρόσθετες υπεραξίες και θα αντέξουν την κρίση.

Αυτό που χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις είναι μία φορολογική ελάφρυνση και μία τόνωση για τη συνέχεια του 2021. Σ’ αυτό το κλίμα θα κινηθεί και η πρωθυπουργική ομιλία στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες θα δώσουν έμφαση κυρίως στις φοροελαφρύνσεις, στην αναπτυξιακή προσπάθεια εν μέσω πανδημίας και στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Τρεις -εκτιμάται- ότι θα είναι οι φοροελαφρύνσεις που φαίνεται να έχουν "κλειδώσει" για την επόμενη χρονιά:

  • Η συνέχιση του "παγώματος" της εισφοράς αλληλεγγύης για όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις εκατοστιαίες μονάδες.
  • Η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22%, από 24%.

Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προσπάθεια, θα τονιστούν τα άλματα που κάνει η ψηφιακή οικονομία σε επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στο Κράτος. Επίσης η παρουσία του κράτους στην ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές και η ανάγκη ανασυγκρότησης της οικονομίας εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας και των μεταλλάξεων του ιού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr