NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Ανησυχία για τις παγκόσμιες προμήθειες καφέ από το lockdown του Βιετνάμ

Ανησυχία για τις παγκόσμιες προμήθειες καφέ από το lockdown του Βιετνάμ
01_09_2021 | 10:25 01_09_2021 | 10:28
epixeiro icon Ειδήσεις | Διεθνή, Αγροτική Ανάπτυξη

​Οι ανησυχίες αυξάνονται για τις παγκόσμιες προμήθειες καφέ, εν μέσω σκληρών ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβάλλονται στο Βιετνάμ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της επιθετικής μετάλλαξης Delta του Covid-19.

Οι αλυσίδες εφοδιασμού έχουν διαταραχθεί αφού το Βιετνάμ, ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο, επέβαλε αυστηρότερα μέτρα στο λιμάνι της Ho Chi Minh City, καθώς και περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές καλλιέργειας καφέ.

Η ένωση καφέ-κακάο του Βιετνάμ προέτρεψε την κυβέρνηση να χαλαρώσει τους περιορισμούς, αφού οι έμποροι φέρονται να δυσκολεύονται να μεταφέρουν το προϊόν στα λιμάνια για εξαγωγή.

Το Βιετνάμ κατάφερε να περιορίσει την εξάπλωση του ιού πέρυσι, επιτρέποντας στην οικονομία του να αναπτυχθεί με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του 2020.

Αλλά η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία στερείται εμβολίων, αγωνίζεται να ελέγξει την παραλλαγή Delta. Τη Δευτέρα, ανακοινώθηκαν 14.219 νέα κρούσματα, η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την έναρξη της πανδημίας.

Οι περιορισμοί εισήχθησαν στην Ho Chi Minh City, το κέντρο της επιδημίας, τον Ιούνιο, αλλά ενισχύθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο. Οι εξαγωγείς είπαν στο Bloomberg ότι δυσκολεύονται να μεταφέρουν εμπορεύματα και ότι το πρόβλημα επιδεινώνεται από την έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων και τα έξοδα.

Το τελευταίο ξέσπασμα έχει προκαλέσει προβλήματα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που βρίσκονται τώρα υπό αποκλεισμό και έχει διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού στη χώρα, η οποία είναι ένας σημαντικός κόμβος της μεταποιητικής βιομηχανίας. Τα εργοστάσια που παράγουν προϊόντα για παγκόσμιες μάρκες -συμπεριλαμβανομένων των Samsung, Nike και Adidas- έχουν επίσης επηρεαστεί.

Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις του Συνδέσμου Καφέ-Κακάο του Βιετνάμ, ο υπουργός Μεταφορών, Nguyen Van The, είπε στους αξιωματούχους να μειώσουν τα περιττά διοικητικά εμπόδια για να εξασφαλίσουν την ομαλή μεταφορά αγροτικών προϊόντων, όπως καφέ και ρύζι.

Η πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων Covid-19 στο Βιετνάμ, που παρείχε πάνω από το 20% των εισαγωγών καφέ της ΕΕ το 2019, συμβάλλει σε αυτό που οι αναλυτές περιγράφουν ως μια «τέλεια καταιγίδα» στην παγκόσμια αγορά καφέ.

Και αυτό γιατί και η Βραζιλία, ο μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο, αντιμετώπισε αντίξοες καιρικές συνθήκες που έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες και έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους.

Ο Ibi Idoniboye, ανώτερος αναλυτής αγοράς για την Mintec, δήλωσε: «Στην αρχή της παραγωγής στη Βραζιλία φέτος υπήρχε μεγάλη ξηρασία. Βλέπουμε ήδη χαμηλότερη παραγωγή». Οι καλλιέργειες για το 2022-23, οι οποίες θα συγκομιστούν το επόμενο έτος, έχουν πληγεί από παγετό.

Το Βιετνάμ είναι ένας μεγάλος παραγωγός robusta, που χρησιμοποιείται κυρίως για την παρασκευή στιγμιαίου καφέ, εσπρέσο ή σε ορισμένα μείγματα. Οι εξαγωγές της Βραζιλίας είναι πρωτίστως ο premium arabica, με κάποιες ποσότητες robusta.

Η τιμή τους αυξήθηκε σε υψηλά πολλών ετών, αλλά είναι απίθανο οι καταναλωτές να παρατηρήσουν άμεση αύξηση του κόστους ενός φλιτζανιού καφέ, καθώς οι περισσότεροι προμηθευτές έχουν συμβόλαια που έχουν κλείσει για έξι μήνες. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται πως θα είναι οι πιο καθοριστικοί.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr