NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αύξηση τιμών ρεύματος: Να προλάβει τις καταναλωτικές αντιδράσεις καλείται η κυβέρνηση

Αύξηση τιμών ρεύματος: Να προλάβει τις καταναλωτικές αντιδράσεις καλείται η κυβέρνηση

Ανάγκη άμεσης παρέμβασης των οικονομικών υπουργείων στην αύξηση του ρεύματος

Διαστάσεις παίρνει η αύξηση των τιμών ρεύματος στους τελευταίους λογαριασμούς και από τις εταιρείες ακόμη δεν υπάρχει σαφής εξήγηση. Προς το παρόν από την κυβέρνηση το θέμα αντιμετωπίζεται ως ήσσονος σημασίας, θεωρώντας ότι είναι αμιγώς θέμα μεταξύ επιχειρηματικού ανταγωνισμού και καταναλωτών. Ωστόσο οι επιπτώσεις που παίρνει είναι μεγάλες, αφού η δαπάνη για το ρεύμα είναι ανελαστική και κάθε αύξηση πλήττει ευθέως το εισόδημα. Η άλλη επίπτωση είναι ότι κάθε αύξηση στο ρεύμα δημιουργεί πολλαπλάσιες αυξήσεις στην παραγωγική διαδικασία και έτσι δημιουργείται το φαινόμενο της «μυλόπετρας». Από την μία αυξάνεται το κόστος των προϊόντων και από την άλλη μειώνεται το εισόδημα. Στη μέση θα συνθλιφτεί ο καταναλωτής.

Υπολογίζεται ότι από μία αύξηση κατά 20% στα τιμολόγια ρεύματος, το ετήσιο εισόδημα μειώνεται κατά 5% περίπου για πληρωμές λογαριασμών ρεύματος. Μία εξαιρετικά σημαντική μείωση. Αντίστοιχα το κόστος των προϊόντων αυξάνεται πολλαπλάσια και αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης. Έτσι δημιουργείται φαύλος κύκλος που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στην οικονομία.

Η ευρωπαϊκή αντιμετώπιση

Στα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν συγκεκριμένες ρήτρες αύξησης της τιμής του ρεύματος, τέτοιες που ούτε το εισόδημα θα μειώνεται ούτε η κατανάλωση. Απαιτείται να δημιουργηθούν αντίστοιχες ρήτρες και στην Ελλάδα που δεν θα καταστρέψουν ούτε τα εισοδήματα ούτε την παραγωγική διαδικασία. Επίσης υπάρχουν «κόφτες χρεώσεων» που απαγορεύουν αυξήσεις τιμολογίων σε ορισμένες κατηγορίες ή πάνω από ορισμένα ποσά.

Οι πρώτες οχλήσεις προς την πολιτική ηγεσία, έχουν γίνει, αλλά μέσα στο επόμενο διάστημα θα φανεί εάν και κατά πόσο υπάρχει η βούληση αντιμετώπισης των αυξήσεων αυτών είτε μέσω «κόφτη» είτε μέσω «ρήτρας». Τέλος υπάρχει και το μοντέλο της επιδοματικής πολιτικής ρεύματος, δηλαδή επιδότηση του ρεύματος για την ελάχιστη κατανάλωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι καταγγελίες για υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα (σε όλους τους παρόχους) αυξήθηκαν μέσα στο 2021. Αν υπάρξουν και άλλες αυξήσεις, τότε είτε η Προστασία Καταναλωτή θα πρέπει να κάνει υπερωρίες, είτε θα πρέπει να υπάρξει κάποια πολιτική παρέμβαση. Από εκεί και πέρα, το ζητούμενο είναι να μην φτάσει η αύξηση του ρεύματος να γίνει θέμα στο υπουργικό συμβούλιο. Γιατί τότε θα είναι πραγματικά άσχημα τα πράγματα για την οικονομία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr