NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Όλα καινούργια και φρέσκα, αλλά η απάτη ακλόνητη

TechReporter: Όλα καινούργια και φρέσκα, αλλά η απάτη ακλόνητη

Νέα data centers, νέες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, νέα λειτουργικά συστήματα, νέες επενδύσεις. Όλα καινούργια και φρέσκα. Τι μένει το ίδιο; Οι απατεώνες, που αυτήν την φορά «πιάστηκαν» από το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Αύξηση των αναφορών προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή έφερε το ecommerce. Όπως δήλωσε ο Λευτέρης Ζαγορίτης, κατά την παράδοση στον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, της ετήσιας έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής, «σε μία περίοδο όπου περιορίστηκαν σημαντικά οι φυσικές συναλλαγές και θα έπρεπε να υπάρχει αντίστοιχη μείωση των αναφορών προς τον Συνήγορο του Καταναλωτή, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 14,1% σε σχέση με το 2019, δεδομένου ότι ανέβηκαν κατακόρυφα οι υποθέσεις που αφορούσαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο».

Εντούτοις, υπάρχουν και καθαρά τεχνολογικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού η Sparkle, ο διεθνής πάροχος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών διασύνδεσης στην Ιταλία και μεταξύ των δέκα κορυφαίων παγκοσμίως, ανακοίνωσε τη λειτουργία του Metamorfosis II, του πρώτου «πράσινου» data center στην Ελλάδα, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα στην Ευρώπη. Με την προσθήκη αυτή, η Sparkle πλέον διαχειρίζεται και λειτουργεί τέσσερα data centers στην Ελλάδα: τρία στην Αθήνα και ένα στα Χανιά.

Την ίδια στιγμή, η χώρα μας αποκτά εθνική στρατηγική στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε σε διακήρυξη ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου παροχής υπηρεσιών στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη ωρίμανσης έργου για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το έργο είναι συνολικής προϋπολογισθείσας αξίας 148.800 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

Εκτός συνόρων, οι ρυθμιστικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν πρόστιμο στην υπηρεσία WhatsApp της Facebook, ύψους 266 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή δεν παρείχε επαρκή ενημέρωση σχετικό με τον χειρισμό των δεδομένων. Το πρόστιμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής κατά αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας αποφασίστηκε από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας για λογαριασμό συμβουλίου που εκπροσωπεί όλους τους Ευρωπαίου ομολόγους.

Η Facebook, πάντως, σε μια άλλη εξέλιξη και όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, σχεδιάζει να περιορίσει την προβολή περιεχομένου πολιτικής στο News Feed, βάσει αρνητικών σχολίων των χρηστών. Η πλατφόρμα σχεδιάζει, επίσης, να επεκτείνει τις δοκιμές για να περιορίσει τον όγκο του πολιτικού περιεχομένου που βλέπουν τα μέλη του στο News Feed, σε περισσότερες χώρες, εκτός των ΗΠΑ. Οι αλλαγές θα μπορούσαν να μειώσουν την επισκεψιμότητα σε ορισμένους εκδότες ειδήσεων.

Ένας άλλος κολοσσός, η Amazon, σχεδιάζει να προσλάβει 55.000 άτομα σε εταιρικές και τεχνολογικές θέσεις παγκοσμίως, τους επόμενους μήνες. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Andy Jassy, η Amazon χρειάζεται περισσότερη δύναμη πυρός για να συμβαδίσει με τη ζήτηση στο λιανικό εμπόριο, το cloud και τη διαφήμιση, μεταξύ άλλων. Από τις πάνω από 55.000 θέσεις εργασίας που προανήγγειλε ο Jassy, περισσότερες από 40.000 θα είναι στις ΗΠΑ.

Από το «στρατόπεδο» της Microsoft, μάθαμε ότι η εταιρεία ότι θα αρχίσει να προσφέρει δωρεάν αναβαθμίσεις στα Windows 11, τη νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος για desktop, από τις 5 Οκτωβρίου, σε υπολογιστές που πληρούν τις προϋποθέσεις. Όπως και για τις προηγούμενες ενημερώσεις, η Microsoft θα χρησιμοποιήσει δεδομένα από την εκάστοτε συσκευή και άλλους παράγοντες για να καθορίσει ποιοι θα λάβουν αρχικά την αναβάθμιση.

Και κλείνουμε με δύο ενδιαφέρουσες έρευνες: η πρώτη, σύμφωνα με στοιχεία της Finbold, λέει πως οι καταναλωτές ξόδεψαν περίπου 41,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε εφαρμογές από το Apple App Store κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με τα 23,4 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπάνησαν οι χρήστες Android. Η έκθεση δείχνει ότι παρόλο που οι δαπάνες για το App Store παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, το Google Play φαίνεται να φτάνει τον αντίπαλο του.

Η δεύτερη, από την KPMG, αναφέρει πως οι παγκόσμιες επενδύσεις VC στο fintech άγγιξαν το ρεκόρ των 52,3 δισ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2021 - υπερδιπλάσια των 20,5 δισ. το β’ εξάμηνο του 2020. Οι επενδύσεις σε fintech (εξαγορές & συγχωνεύσεις –Μ&Α, ιδιωτικά κεφάλαια -PE και επιχειρηματικά κεφάλαια - VC) διαμορφώθηκαν στα 98 δισ. κατά το α’ εξάμηνο το 2021, έναντι 121,5 δισ. ολόκληρο το 2020. Η συνολική παγκόσμια χρηματοδότηση του Fintech εκτοξεύτηκε σε νέο υψηλό το β’ εξάμηνο του 2021.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr