NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Αρχίλοχος Κανέλλος, L’Oréal Hellas: Ο ρόλος του CFO έχει μετασχηματιστεί

Αρχίλοχος Κανέλλος, L’Oréal Hellas: Ο ρόλος του CFO έχει μετασχηματιστεί

Ο Αρχίλοχος Κανέλλος, CFO της L’Oréal Hellas, μιλάει στο epixeiro.gr για τον ρόλο του οικονομικού διευθυντή, για το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα και για τη σημασία της τεχνολογίας στη διαχείριση των οικονομικών. Αναλύει, παράλληλα, τη θέση της βιωσιμότητας σε όλα αυτά, έχοντας ως αφορμή και το πρόγραμμα «L’Oréal for the Future».

Ποιος ο ρόλος ενός οικονομικού διευθυντή σε μια επιχείρηση όπως η L’Oréal Hellas, σήμερα; Ποιες οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ποιες τάσεις μετασχηματίζουν τον ρόλο του;

Στον κόσμο των επιχειρήσεων, είναι φυσικό οι ρόλοι να εξελίσσονται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς οι συνθήκες της αγοράς, οι απαιτήσεις των καταναλωτών και των πελατών αλλάζουν, μια επιχείρηση σαν τη L’Oréal οφείλει να ακολουθεί και να συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση των εξελίξεων, να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και στις ευρύτερες τάσεις της αγοράς.

Τα τελευταία χρόνια, ο ρόλος του CFO έχει μετασχηματιστεί, δεν είναι μόνο ο οικονομικός θεματοφύλακας της επιχείρησης, δεν ασχολείται πλέον μόνο με την οικοδόμηση αξιοπιστίας για την χρηματοοικονομική λειτουργία, αλλά συμμετέχει ενεργά στην χάραξη της στρατηγικής και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Απώτερος στόχος, η δημιουργία μεσομακροπρόθεσμης αξίας σε πελάτες, σε προϊόντα αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Είναι αυτονόητο ότι το επίπεδο κατανόησης του CFO της επιχείρησης έχει εξελιχθεί εξαιρετικά από αυτό που ήταν πριν από μερικά χρόνια.

Επιπλέον, παίζει καταλυτικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με έμφαση στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για την συλλογή και ερμηνεία δεδομένων για βασικές επιχειρηματικές αποφάσεις.

Ποιο είναι το δικό σας όραμα, ως CFO της συγκεκριμένης εταιρείας, σε σχέση και με τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται; Έχει μεταβληθεί αυτό το όραμα, μέσα στον τελευταίο 1,5 χρόνο, της πανδημίας και των lockdown;

H L’Oréal Hellas συμπληρώνει 50 χρόνια στην Ελλάδα, το μέλλον της ομορφιάς είναι λαμπρό, από πλευράς ανάπτυξης αλλά και δέσμευσης για το περιβάλλον και την κοινωνία.

Μετά από ένα δύσκολο 2020 και ένα απαιτητικό ξεκίνημα του 2021, όπου μεγάλο μέρος της αγοράς έμεινε εκτός λειτουργίας, αρχίζουμε να βλέπουμε σημάδια ανάκαμψης της αγοράς ομορφιάς. Στη L’Oréal, η άμεση εστίασή μας, το όραμα αλλά και η ευθύνη μας ως ηγέτης της αγοράς, είναι η τόνωση της επιθυμίας για ομορφιά, μέσω της καινοτομίας και της άψογης υλοποίησης, τόσο στα φυσικά σημεία όσο και διαδικτυακά.

Ως Οικονομικός Διευθυντής, ποια η γνώμη σας για το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, στον τομέα σας; Υπάρχει προσφορά και ζήτηση, παρατηρείται brain drain; Και ποια τα απαιτούμενα skills;

Η φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) είχε ανοδική τάση την περίοδο της κρίσης, με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα. Είναι χρέος όλων μας να συμβάλλουμε στην προσπάθεια επαναπατρισμού του ανθρωπίνου κεφαλαίου (brain regain).

Έρευνες απεικονίζουν την αισιοδοξία στις προθέσεις προσλήψεων, οι οποίες έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Ωστόσο, η κρίση του COVID-19 έχει επιφέρει μεγάλη αλλαγή στις δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα και στην εύρεση ταλέντων με τον σωστό συνδυασμό τεχνικών και προσωπικών δεξιοτήτων. Οι εργοδότες αναζητούν ανθρώπους που διαθέτουν το σωστό μίγμα αυτών των δεξιοτήτων, για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις και, ειδικά σήμερα, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, οι προσωπικές δεξιότητες είναι πολύ σημαντικές για την επιτυχία.

Ποιος ο ρόλος της τεχνολογίας στη διαχείριση των οικονομικών μιας επιχείρησης; Ποια η σημασία τομέων όπως το AI, το machine learning και τα big data, σήμερα και τα επόμενα χρόνια, και πώς η L’Oréal Hellas αξιοποιεί όλες αυτές τις καινοτομίες;

Η τεχνολογία είναι ισχυρός παράγοντας επιτάχυνσης, αλλάζει ριζικά τη βιομηχανία ομορφιάς και τον όμιλο μας. Aπό την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), στην επαυξημένη πραγματικότητα (AR), μέσω της ασφαλούς συλλογής και ανάλυσης δεδομένων (Big Data), οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι αμέτρητες. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να προχωρήσουμε πιο πέρα. Να πολλαπλασιάσουμε τους τομείς της εξειδίκευσής μας, να παρακολουθήσουμε τη συνολική μας απόδοση, να εντοπίσουμε κρυφές σχέσεις από τεράστιες ποσότητες δεδομένων, ώστε να κινηθούμε γρηγορότερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια στη λήψη αποφάσεων. Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε μια «digital first» εταιρεία στο χώρο του Beauty Tech. Η καινοτομία θα επιταχυνθεί, θα διασφαλίσει περισσότερη εξατομίκευση, καλύτερη διάγνωση και περισσότερες υπηρεσίες προς τους καταναλωτές και τους πελάτες μας.

Ποια η θέση της βιωσιμότητας σε όλα αυτά; Πώς «επηρεάζει» ή προσαρμόζει, αν θέλετε, τις αποφάσεις που στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων, την ανάπτυξη και την επιτυχία;

Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο η ανάπτυξη και η αύξηση των εσόδων, η L’Oréal φιλοδοξεί μέσα από την ομορφιά και τα προϊόντα της να προσφέρει στους ανθρώπους και στον πλανήτη. Αυτή η φιλοδοξία θα διαμορφώσει το μέλλον της ομορφιάς. Στο πλαίσιο αυτό, η L’Oréal υλοποιεί έναν ριζικό μετασχηματισμό, που είναι απαραίτητος για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Λαμβάνοντας, μάλιστα, υπόψιν μας την πρόσφατη κρίση που προκλήθηκε παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε να μετατοπιστεί η εστίαση της προσοχής μας από την οικολογική μετάβαση, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τον κόσμο του αύριο.

Το πρόγραμμα «L’Oréal for the Future» αποτελεί τη νέα φιλόδοξη δέσμευση του Ομίλου μας για βιωσιμότητα προς το 2030 και αποτελεί συνέχεια του πρώτου προγράμματος βιωσιμότητας της L’Oréal, «Sharing Beauty with All», το οποίο ξεκίνησε το 2013 και ολοκληρώθηκε φέτος. Όσον αφορά στα προϊόντα, η ομορφιά θα συνεχίσει να τροφοδοτείται από την καινοτομία που φέρνουν οι «Πράσινες Επιστήμες», οι οποίες προσφέρουν το καλύτερο στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον. Πρόσφατο παράδειγμα τοπικών δράσεων αποτελεί η συνεργασία μας με την Περιβαλλοντική Οργάνωση We4All, για την αναδάσωση των περιοχών που επλήγησαν από τις τραγικές πυρκαγιές, συμβάλλοντας, έτσι, ενεργά στην τεράστια συλλογική προσπάθεια αποκατάστασης των πνευμόνων πρασίνου της χώρας μας, σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο.

Κλείνοντας, ποια η γνώμη σας για το επιχειρείν στην χώρα μας και την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση και με μια πανδημία σε εξέλιξη.

Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω. Εκτιμάται ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνεισφέρουν σημαντικά στην ριζική αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας και στην μεγέθυνση του ΑΕΠ, τοποθετώντας την Ελλάδα σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης την επόμενη πενταετία.

Η ελληνική οικονομία, στηριζόμενη σε επενδύσεις και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, έχει τη χρυσή ευκαιρία να μετασχηματίσει το παραγωγικό της μοντέλο, να γίνει πιο εξωστρεφής, να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη και την καινοτομία, που με την σειρά της θα οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης.

Σε σχέση με το επιχειρείν είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις, η πανδημία λειτούργησε σαν επιταχυντής, ανέδειξε την ανάγκη της ψηφιακής μετάβασης και οδήγησε στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τα φορολογικά κίνητρα, είναι απαραίτητες συνθήκες για την αύξηση των επενδύσεων και την διευκόλυνση του επιχειρείν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr