NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Η πολυεθνική κατασκευαστική και ο τρομοκράτης Bin Laden

Η πολυεθνική κατασκευαστική και ο τρομοκράτης Bin Laden
Φωτογραφία: Bertilvidet~commonswiki

​Ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, George W. Bush, μαθαίνει για την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, ένα σημείο που θα αλλάξει την παγκόσμια ιστορία και θα οδηγήσει σε μια σειρά εξελίξεων, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του σε σχολείο.

Στη συγκεκριμένη επίσκεψη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαβάζει βιβλία με μαθητές της δευτέρας τάξης του δημοτικού, όταν ο Andrew Card, τότε Chief of Staff του Λευκού Οίκου, τον πλησιάζει, γέρνει προς του μέρος του και του ψιθυρίζει: «Ένα δεύτερο αεροπλάνο χτύπησε τον δεύτερο πύργο. Η Αμερική δέχεται επίθεση».

Τα υπόλοιπα, είναι ιστορία. Μια ιστορία που αναλύθηκε και σε ντοκιμαντέρ του Netflix, που έφτασε εδώ και μερικές μέρες στις οθόνες μας (και που αποτέλεσε αφορμή για αυτό το άρθρο). Πρόκειται για το «Turning Point: 9/11 and the War on Terror» το οποίο αναφέρεται στις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους αλλά και στα μετέπειτα γεγονότα, που ήρθαν ως «αλυσιδωτή αντίδραση», σε Αφγανιστάν και Ιράκ.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, όμως, με κάποιες σύντομες αναφορές, μας θύμισε και μια άλλη πτυχή της «ιστορίας» του Osama Bin Laden, ιδρυτή της τρομοκρατικής οργάνωσης al Qaeda: εκείνης που εμφανίζει το επώνυμο του στο brand μιας πολυεθνικής κατασκευαστικής εταιρείας με έδρα την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για το Saudi Binladin Group, το οποίο, με τη σειρά του, βρέθηκε τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο μιας σειράς εξελίξεων.

Το «μαύρο πρόβατο»

Από το 1968 έως το 1976, ο Bin Laden παρακολουθεί την πρότυπη σχολή Al-Thager. Σπουδάζει οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο King Abdulaziz. Ορισμένες αναφορές δείχνουν ότι πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού το 1979 ή πτυχίο δημόσιας διοίκησης το 1981. Ο Bin Laden παρακολούθησε και ένα μάθημα αγγλικής γλώσσας στην Οξφόρδη, το 1971.

Όπως διαβάζουμε στο CNN, το 1979, ταξιδεύει στο Αφγανιστάν για να συμμετάσχει στην τζιχάντ εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης. Παραμένει εκεί για μια δεκαετία, χρησιμοποιώντας κατασκευαστικό εξοπλισμό από την επιχείρηση της οικογένειάς του για να αναπτυχθούν καταφύγια, σήραγγες και δρόμοι, μέσα από τα κακοτράχαλα βουνά του Αφγανιστάν, ώστε να υποστηριχθούν οι αντάρτες, ενώ μερικές φορές παίρνει μέρος και ο ίδιος στη μάχη.

Το 1988 ιδρύει την al Qaeda («η βάση»), με στόχο τη διεξαγωγή παγκόσμιας τζιχάντ. Το 1989 η Σοβιετική Ένωση αποχωρεί από το Αφγανιστάν. Ο Bin Laden επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία για να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση. Στις 7 Αυγούστου του 1990, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ, τα αμερικανικά στρατεύματα φτάνουν στη Σαουδική Αραβία. Ο ίδιος φέρεται να είναι εξοργισμένος και αρχίζει να στοχεύει τις ΗΠΑ για την παρουσία τους κοντά στους μουσουλμανικούς ιερούς χώρους της Μέκκας και της Μεδίνας.

Το 1991 εκδιώκεται από το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Τελικά, αυτός και οι οπαδοί του μετακομίζουν στο Σουδάν. Στις 26 Φεβρουαρίου του 1993, μια βόμβα εκρήγνυται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, σκοτώνοντας έξι και τραυματίζοντας εκατοντάδες. Έξι άτομα, για τους οποίους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι έχουν σχέσεις με τον Bin Laden, καταδικάζονται για την επίθεση. Παρόλο που ο ίδιος αναφέρεται ως πιθανός συνωμότης, οι ερευνητές δεν ανακτούν οριστικά στοιχεία ότι ο ηγέτης της al Qaeda ενορχήστρωσε την επίθεση.

Ο Bin Laden, τουλάχιστον από τη δεκαετία του '90 και μετά, αποτελούσε το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας» του, που διαχειριζόταν το Saudi Binladin Group. Το 1994 τον αποκήρυξε και η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακάλεσε το διαβατήριό του. Η κυβέρνηση της χώρας αφαίρεσε, επίσης, την υπηκοότητα του, επειδή εξέφρασε δημόσια αρνητική γνώμη κατά της κυβέρνησης, λόγω του ότι η τελευταία έδωσε άδεια στα αμερικανικά στρατεύματα να εγκατασταθούν στην περιοχή για την προετοιμασία του πολέμου του Κόλπου.

Το Saudi Binladin Group

Το SBG ιδρύθηκε το 1931 από τον Σεΐχη Mohammed bin Awad bin Laden Sayyid, του οποίου η στενή σχέση με τον ιδρυτή της χώρας, Abdulaziz Al Saud, τον οδήγησε να αναλάβει σημαντικά κυβερνητικά συμβόλαια όπως η ανακαίνιση των τζαμιών στη Μέκκα και τη Μεδίνα. Ο ιδρυτής του ομίλου είναι και ο πατέρας του Osama Bin Laden. Το 1964, ο Mohammed bin Laden ανέλαβε την αποκατάσταση του Θόλου του Βράχου στην Ιερουσαλήμ.

Μετά το θάνατο του Σεΐχη το 1967, επικεφαλής του ομίλου αναλαμβάνει ο Mohammed Bahareth, αδελφός της πρώτης γυναίκας του Mohammed. Το 1972, ο Salem bin Laden, ο μεγαλύτερος γιος του Mohammed bin Laden, αναλαμβάνει τη θέση του διαδόχου του πατέρα του με τη βοήθεια αρκετών αδελφών. Μετά το θάνατο του Salem σε αεροπορικό δυστύχημα το 1988, η ηγεσία του ομίλου πέρασε σε έναν από τους αδελφούς του, τον Bakr, μαζί με άλλα αδέλφια της οικογένειας.

Τον Απρίλιο του 2018, ο Bakr, καθώς και τα αδέλφια του Saleh και Saad, μετέφεραν το 36,2% του μεριδίου τους από το Saudi Binladin Group στην Istidama Holding Company, την οποία διαχειριζόταν το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας θα δημιουργήσει μια πενταμελή επιτροπή για τη διαχείριση του Binladin Group. Το Reuters χαρακτήρισε τη μεταβίβαση ως εθνικοποίηση, με τον al-Harkan, πρόεδρο της επιτροπής, να αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών Mohammed, Al-Jadaan. Ο al-Harkan διαπραγματεύτηκε στη συνέχεια ένα δάνειο από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το 2011, ο όμιλος Saudi Binladin, που περιλαμβάνει περίπου 537 εταιρείες, υπέγραψε συμφωνία ύψους 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, του πύργου Jeddah. Συμμετείχε, επίσης, σε συμφωνία 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του μετρό που βρίσκεται στη Ντόχα. Την ίδια στιγμή, έχει εκπροσώπηση στις περισσότερες σαουδαραβικές πόλεις και σε πολλές πρωτεύουσες της περιοχής.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015, καθώς πραγματοποιούσε οικοδομικές εργασίες στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, ένας από τους γερανούς του κατέρρευσε λόγω των ισχυρών ανέμων, οδηγώντας σε 118 θανάτους και σχεδόν 400 τραυματισμούς. Ως αποτέλεσμα, ο Σαουδάραβας βασιλιάς απαγόρευσε στην εταιρεία να λαμβάνει νέα έργα, ενώ αναθεωρήθηκαν και εκείνα που εκτελούσε. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αφαίρεσε την απαγόρευση τον Μάιο του 2016, επιτρέποντας την υποβολή νέων προσφορών.

Στο στόχαστρο

Σε πρόσφατο άρθρο του Reuters, από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, διαβάζουμε πως «η Σαουδική Αραβία απελευθέρωσε τον μεγιστάνα Bakr Bin Laden, μετά από περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που κρατήθηκε ως μέρος επιχείρησης κατά της διαφθοράς, το 2017. Ο πρώην πρόεδρος του Saudi Bin Ladin group και ετεροθαλής αδελφός του Osama bin Laden, αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγες ημέρες, αλλά εξακολουθεί να του απαγορεύεται να ταξιδέψει».

Ο Bakr Bin Laden, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, διαχειριζόταν επί χρόνια τον όμιλο. «Ήταν ο προτιμώμενος ανάδοχος οικοδομών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας, μέχρι να εκπέσει, το 2015». Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2017. Οι αρχές της χώρας δήλωσαν ότι είχαν ανακτηθεί περισσότερα από 106 δισεκατομμύρια δολάρια από διακανονισμούς με δεκάδες ανώτερους πρίγκιπες, υπουργούς και κορυφαίους επιχειρηματίες.

Δύο από τα αδέλφια του, ο Saleh και ο Saad, καθώς και ανώτερα στελέχη της εταιρείας, ήταν μεταξύ 200 ατόμων που κρατήθηκαν. Η κυβέρνηση διόρισε τρεις εκπροσώπους και άλλα δύο μέλη της οικογένειας για να επιβλέπουν τη λειτουργία της μεγαλύτερης κατασκευαστικής της χώρας πριν τα τρία αδέλφια, Bakr, Saleh και Saad, μεταβιβάσουν το 36,2% των μετοχών τους στο κράτος. Οι αρχές έχουν επίσης κατασχέσει σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, ιδιωτικά αεροσκάφη και κοσμήματα.

Η τελευταία ανακοίνωση που βλέπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ομίλου, από το 2018, αναφέρει πως «το Bin Laden Group θα ήθελε να επιβεβαιώσει ότι παραμένει ιδιωτικό και ανήκει στους μετόχους του. Η SBG μπορεί επίσης να επιβεβαιώσει ότι οι εργασίες με την κυβέρνηση, που παραμένουν ένα μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της, είναι σε εξέλιξη. Αυτό περιλαμβάνει τα έργα στα δύο ιερά τζαμιά και το έργο αποκατάστασης του Zamzam».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «βάσει πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στους διαχειριστές, ορισμένοι από τους μετόχους ενδέχεται να έχουν συμφωνήσει σε διακανονισμό που περιλαμβάνει μεταφορά ορισμένων μετοχών της SBG στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έναντι εκκρεμών οφειλών. Η SBG θεωρεί ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα και αυτή τη στιγμή αναδιαρθρώνει τη διοικητική και εκτελεστική ομάδα της για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της απέναντι σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Είναι χαρακτηριστική μια αναφορά που επικαλείται το France24, από πηγή του, σχετικά με τον όμιλο: «Οι Bin Laden επέζησαν της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν από τον ΜBS (Mohammed bin Salman)».

Πηγές: CNN, Wikipedia, France24, Reuters

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr