NEWSFLASH...
Coaching & Training | Personal Coaching
ανάγνωση

7 μικροβήματα για να ξεκινήσεις τη σεζόν γεμάτος ενέργεια

7 μικροβήματα για να ξεκινήσεις τη σεζόν γεμάτος ενέργεια
07_09_2021

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Coaching & Training, Personal Coaching, Food for Thought

Σε αντίθεση με τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι, οι στόχοι σου για τη νέα σεζόν δεν χρειάζεται να είναι πολύ μεγάλοι. Μάλιστα, όσο πιο μικρούς στόχους θέτεις, τόσο πιο πιθανό είναι να τους πετύχεις. Ειδικοί αναλύουν ποια είναι τα δικά τους tips ώστε να πετυχαίνουμε πάντα ό,τι βάζουμε σαν στόχο. Δοκίμασέ τα και σίγουρα η χρονιά σου θα είναι επιτυχημένη.

Να είσαι ευγνώμων

Μπορεί σαν στόχο να έχεις βάλει να μειώσεις τον καφέ που πίνεις μέσα στην ημέρα, αλλά θα ήταν καλύτερο να στοχεύσεις στο να προσπαθείς να νιώθεις ευγνώμων για όσα έχεις. Το να πάρεις λίγα λεπτά ώστε να αναλύσεις όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη βοηθάει τον εγκέφαλό σου να είναι θετικός, όλη την ημέρα. Ο Dr. Yeral Patel, λέει: «Πάρε λίγα λεπτά μόλις ξυπνήσεις και με κλειστά μάτια, σκέψου όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις γεμάτος και ευτυχισμένος. Ακόμα και αν δεν είναι μεγάλη η λίστα σου, αμέσως θα έχεις μια θετική διάθεση. Η θετική σκέψη κάνει τον εγκέφαλό σου να απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες σε βοηθούν να είσαι πιο παραγωγικός».

Σκέψου τι άλλο θες να πετύχεις, όχι τι θες να διώξεις

Ένα άλλο μυστικό είναι να επικεντρωθείς στα όσα θες να προσθέσεις στη ζωή σου και όχι μόνο σε αυτά που θες να βγάλεις. «Η απομόνωση δεν θα σε κινητοποιήσει και με το να κάνεις θετικές σκέψεις, όπως για παράδειγμα τι άλλο θες να πετύχεις, θα νιώθεις πιο δραστήριος και ενεργός», λέει η κοινωνιολόγος και life coach Dr. Kathrine McAleese, στο Thrive Global. Επομένως, αν θες να τρως πιο υγιεινά μην σκέφτεσαι μόνο αυτά που πρέπει να κόψεις, αλλά τι λαχανικά μπορείς να βάλεις στην διατροφή σου.

Να κάνεις μικρά βήματα, αλλά να είσαι συνεπής

Μόλις αποφασίσεις τι άλλο θες να πετύχεις στην ζωή σου, κάνε μικρά βήματα, φρόντισε δηλαδή το πλάνο σου να μην είναι από το 0 στο 10. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Megan E. Johnson «πολλοί άνθρωποι έχουν την νοοτροπία του όλα ή τίποτα και αυτό τους κάνει να τα παρατάνε αμέσως. Δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, από εκεί που κάποιος τρεφόταν με junk food, να τρώει κινόα σε όλα του τα γεύματα. Πρέπει οι στόχοι που βάζουμε να είναι μικροί και να χτίζουν ένα καλύτερο αύριο. Τελικά, οι μικρές αλλαγές που γίνονται με συνέπεια μας οδηγούν στην επιτυχία.»

Μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Ο εγκέφαλός μας αφυδατώνεται τη νύχτα οπότε μόλις ξυπνήσεις μην ξεχάσεις να πιείς ένα ποτήρι νερό. Ο Dr. Yeral Patel αναφέρει: «Οι άνθρωποι έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι για να ξυπνήσουν αρκεί ο καφές τους και ξεχνάνε να πιούν νερό, που τους παρέχει την ενυδάτωση που χρειάζονται για να είναι δραστήριοι μέσα στην ημέρα. Προσπάθησε να καταναλώνεις αρκετό νερό όχι μόνο το πρωί, αλλά καθόλη την διάρκεια της ημέρας σου, μιας και η αφυδάτωση προκαλεί έλλειψη συγκέντρωσης και μείωση της παραγωγικότητάς σου.»

Ξεκίνα να κινείσαι

Μπορεί να μην είσαι γενικά τύπος που γυμνάζεται, αλλά η έλλειψη άσκησης έχει αποδειχθεί πως δεν κάνει καλό στην υγεία σου, επομένως οποιαδήποτε μορφή της θα σε βοηθήσει. Ο Patel συστήνει να κάνουμε μικρά βήματα αν δεν ασκούμαστε γενικά, και συμβουλεύει τα εξής:

  • Πήγαινε για ένα μικρό περίπατο
  • Κάνε 25 «πηδηματάκια» επί τόπου

Όλα αυτά καλό θα είναι να τα κάνεις το πρωί γιατί, έτσι, τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα σου θα ανέβουν και θα έχεις περισσότερη ενέργεια μέσα στην ημέρα.

Ο φυσιοθεραπευτής από το Τορόντο, Mitchell Starkman, συμβουλεύει πως αν γενικά δεν είσαι πρωινός τύπος, μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο. Αντί να κάνεις στατικές δουλειές, δηλαδή αντί να μιλάς στο κινητό καθιστός ή αντί να τσεκάρεις τα email σου από τον πάγκο της κουζίνας, δοκίμασε να περπατάς παράλληλα. Θα εκπλαγείς με το πόση διαφορά θα δεις στο τέλος της ημέρας και, στο τέλος, η άσκηση θα σου γίνει συνήθεια.

Μην ξεχνάς να αποφορτίζεσαι

Μπορεί να ακούγεται κοινότοπο, όμως και οι εσωτερικές σου μπαταρίες χρειάζονται φόρτιση, με το να αποσυνδέεσαι από όσα σε κουράζουν. «Τα κινητά και τα laptops, ακόμα και η τηλεόραση και οι υπόλοιπες συσκευές που απαιτούν να κοιτάμε μια οθόνη, κουράζουν τον εγκέφαλό μας», λέει ο Patel. «Με το να είμαστε εξαρτημένοι από αυτές τις συσκευές ξεχνάμε να επικοινωνήσουμε με τους γύρω μας, κάτι που αποδεδειγμένα φθείρει την ψυχική μας υγεία. Επιπλέον, οι εν λόγω συσκευές μας κάνουν να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε», συνεχίζει.

«Μην ξεχνάς ότι ο κόσμος στα social media είναι ψεύτικος, επομένως μην συγκρίνεις την ζωή σου με τα όσα βλέπεις, γιατί το μόνο σίγουρο είναι πως θα κάνεις αρνητικές σκέψεις. Ό,τι σου χαλάει την ενέργειά σου προσπάθησε να το διώξεις, και αν τα social media ανήκουν στην κατηγορία αυτή τότε προσπάθησε να μειώσεις τον χρόνο που περνάς online», αναφέρει η Dr. Kathrine McAleese.

Ο κανόνας των 3 που θα σε βοηθήσει να τρέφεσαι πιο υγιεινά

Αν θέλεις να τρέφεσαι πιο υγιεινά αλλά γενικά δυσκολεύεσαι, τότε μπορείς να ακολουθήσεις των κανόνα των 3. Βάλε στα πιάτα σου φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνη. Η διατροφολόγος Marina Chaparro λέει ότι έτσι ο εγκέφαλός σου θα δουλεύει καλύτερα. «Ο εγκέφαλός σου λειτουργεί με γλυκόζη και η συγκεκριμένη ουσία »φτιάχνεται» από τα παραπάνω. Το να τρως πιάτα με αυτόν τον συνδυασμό θα σε βοηθήσει να παραμείνεις δραστήριος, χωρίς να νιώθεις εξάντληση εύκολα».


Αρχική δημοσίευση από Danielle Sinay, Συντάκτρια στο Thrive Global, στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr