NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Οι 25 κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης «αποτυγχάνουν στις πράσινες δεσμεύσεις τους»

Οι 25 κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης «αποτυγχάνουν στις πράσινες δεσμεύσεις τους»

​Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης εξακολουθούν να αδυνατούν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένα σχέδια, που να αντιμετωπίζουν τόσο την κλιματική κρίση όσο και την απώλεια της βιοποικιλότητας, θέτοντας σε αμφισβήτηση τις δεσμεύσεις για βιωσιμότητά.

Ενώ ορισμένες, όπως η NatWest, επιδεικνύουν ηγετική θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα, η έρευνα της ShareAction διαπίστωσε ότι καμία από τις τράπεζες που αξιολόγησε δεν ανέλαβε δράση σε όλους τους βασικούς τομείς.

Αυτοί είναι: βιοποικιλότητα, έκθεση σε τομείς υψηλών εκπομπών άνθρακα, πολιτικές που περιορίζουν τις υπηρεσίες σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σύνδεση της αμοιβής των στελεχών με την πρόοδο σε θέματα κλιματικής αλλαγής.

«Εκεί όπου οι επενδυτές είναι δυσαρεστημένοι με τις απαντήσεις των τραπεζών, η ShareAction τους ενθαρρύνει να ψηφίσουν εναντίον διευθυντών και να καταθέσουν ψηφίσματα μετόχων για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα, στις Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών, το 2022», ανέφερε η καμπάνια.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πολιτικές αμοιβών αποτυγχάνουν να ενθαρρύνουν σημαντικές αλλαγές στους μεγαλύτερους δανειστές της Ευρώπης. Σε πολλές περιπτώσεις, η αμοιβή συνδέεται μόνο με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τα γραφεία και τα υποκαταστήματα και όχι με τον περιορισμό των δανείων για βιομηχανίες άνθρακα.

Η NatWest, η ING και η Credit Agricole αποτελούν την εξαίρεση, σύμφωνα με την έκθεση, δίνοντας κίνητρα στα διευθυντικά τους στελέχη να καθορίσουν κλιματικούς στόχους που επηρεάζουν τα δάνεια που χορηγούν σε ορισμένους τομείς, ή συνδέουν την αμοιβή με συγκεκριμένες κλιματικές δεσμεύσεις, όπως η εφαρμογή των πολιτικών άνθρακα.

Ενώ 20 από τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, μόνο η Lloyds Banking Group, η NatWest και η Nordea έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά το ήμισυ τις χρηματοδοτούμενες εκπομπές τους έως το 2030. Οι χρηματοδοτούμενες εκπομπές συνδέονται με τις εταιρείες ή τα έργα στα οποία οι τράπεζες προσφέρουν δάνεια ή υπηρεσίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr