NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

ΕΤΕ: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται ταχεία το 2021 και το 2022

ΕΤΕ: Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται ταχεία το 2021 και το 2022

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά και έχει τη μοναδική ευκαιρία να θέσει ισχυρά θεμέλια για μακροχρόνια ανάπτυξη αναφέρει σε μελέτη με τίτλο: «Από την Πανδημία στο Ταμείο Ανάκαμψης: Τάσεις και Προκλήσεις» ​που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Εθνική Τράπεζα. Στην ίδια μελέτη επισημαίνεται ότι το νέο παραγωγικό πρότυπο αναδεικνύει ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες στην πλειονότητά τους επιδεικνύουν δυναμικότητα και διάθεση να τις αξιοποιήσουν.

Η νομισματική πολιτική παραμένει εξαιρετικά διευκολυντική, εν μέσω χαμηλών επιτοκίων και αγορών ομολόγων σημαντικού μεγέθους. Η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική στήριξη, παρά τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους, πρόκειται να αντιστραφεί μόνο σταδιακά, ώστε οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να ελαχιστοποιηθούν.

Την ίδια στιγμή, ο άμεσος συντονισμός της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, μεταξύ άλλων, έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο του πληθωρισμού το 2021, η οποία εκτιμάται πως θα έχει παροδικό χαρακτήρα, αν και η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια των πληθωριστικών πιέσεων είναι υψηλή.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι μετοχικοί δείκτες των αναπτυγμένων οικονομιών έχουν υπερκαλύψει τις απώλειες που κατέγραψαν λόγω της πανδημίας ευρισκόμενοι σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Καθώς οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και η στρατηγική εξόδου των κεντρικών τραπεζών ανέρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του επενδυτικού κοινού, η διασπορά των κατανομών σε επιλεγμένες μετοχικές γεωγραφίες, κλάδους και περιουσιακά στοιχεία αποτελεί επιλογή προστιθέμενης αξίας.

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά

Τα στοιχεία του ΑΕΠ 2ου τριμήνου και οι μηνιαίοι οικονομικοί δείκτες για το 3ο τρίμηνο επιβεβαιώνουν το αισιόδοξο σενάριο για ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021. Αυξανόμενη ιδιωτική κατανάλωση, δυναμικές επενδύσεις και εξαγωγές αγαθών τροφοδοτούν την ανάπτυξη. Επίσης, ο τουρισμός ανέβασε απότομα ταχύτητα το 3ο τρίμηνο.

Ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τη διετία 2021-2022 θα υπερβεί πιθανότατα το 5% – υψηλό 15ετίας – με τη δραστηριότητα να επιστρέφει σε προ-Covid-19 επίπεδο μέχρι τα μέσα του 2022, καθώς οι κίνδυνοι από την πανδημία περιορίζονται όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί.

Νέες στοχευμένες δημοσιονομικές ελαφρύνσεις θα συνοδεύσουν τη σταδιακή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μεγεθών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, εξασφαλίζουν περίπου τριπλάσιες ετήσιες χρηματοδοτικές ροές προς την Ελλάδα σε σχέση με την προηγουμένη 20ετία και συνιστούν μοναδική ευκαιρία για βιώσιμο μετασχηματισμό της οικονομίας, υλοποιώντας και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Αρχίζουν να συντρέχουν σταδιακά οι προϋποθέσεις για ισχυρή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, καθώς και για αποτύπωση των θετικών προοπτικών της οικονομίας στις αποτιμήσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων και χρεογράφων.

Νέο παραγωγικό πρότυπο και ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Δυναμικά κινείται ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας το 2021, ο οποίος εκτιμάται ότι μέσα στη χρονιά θα καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες πωλήσεων της πανδημίας (ύψους περίπου €40 δις). Ακόμα πιο σημαντική κρίνεται η προοπτική της επόμενης πενταετίας, καθώς η πορεία της ανάκαμψης που δειλά είχε ξεκινήσει το 2013 θα ενδυναμωθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (κατά περίπου 30% άνω του βασικού σεναρίου).

Βασικοί κλάδοι που ξεχωρίζουν είναι:

  • Ενέργεια και Πληροφορική – ως κλάδοι που λειτουργούν ως καταλύτες στην πορεία προς το νέο παραγωγικό πρότυπο, αυξάνοντας συνολικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής επιχειρηματικότητας
  • Βιομηχανία και Τουρισμός – ως εξωστρεφείς κλάδοι που μπορούν να προσελκύσουν εισπράξεις, κερδίζοντας μερίδια στις αγορές του εξωτερικού
  • Κατασκευές – ως ο κλάδος που θα «χτίσει την επόμενη μέρα», καθώς οι επενδύσεις σε υποδομές και εγκαταστάσεις είναι το στάδιο που θα προηγηθεί της παραγωγικής επέκτασης των λοιπών κλάδων.

Θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα όσον αφορά την υλοποίηση των δυνητικών αυτών προοπτικών, με την πλειοψηφία των επιχειρήσεων να επιδεικνύει ετοιμότητα και διάθεση να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που ανοίγονται και να δηλώνει ενδιαφέρον για ένα μεγάλο εύρος στρατηγικών επενδύσεων (εξωστρέφεια, καινοτομία, ψηφιοποίηση, πράσινη ανάπτυξη, και συνεργασίες με στόχο τη μεγέθυνση).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr