NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Οι ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά του Καναδά

Οι ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην αγορά του Καναδά

​«Στην αγορά του Καναδά υπάρχουν εξαιρετικές προοπτικές εξαγωγών ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών. Οι τομείς με τις πιο ελπιδοφόρες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι οι τομείς τροφίμων, ενέργειας, ιδίως πράσινης, καθώς και τεχνολογίας».

Αυτό τονίζεται στον «Οδηγό Επιχειρείν στον Καναδά» που συνέταξε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Οττάβα, προσθέτοντας πως άλλοι κλάδοι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τα ελληνικά προϊόντα είναι τα καλλυντικά/παραφαρμακευτικά και ο κλάδος των δομικών υλικών, κυρίως για τους εξαγωγείς μαρμάρου και αλουμινίου.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, σημειώνεται πως χάρη στην προσωρινή εφαρμογή της Συμφωνίας CETA, έχει διευκολυνθεί το εμπόριο και υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ενίσχυσης εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην καναδική αγορά. Επιβοηθητική θα ήταν η διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στον κλάδο τροφίμων, αν και για αυτό θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι περιορισμοί λόγω πανδημίας, που λειτουργούν ανασταλτικά.

Στους επόμενους τομείς ενδιαφέροντος -της ενέργειας και ιδίως της πράσινης- αλλά και της τεχνολογίας, εκεί, για την πρώτη, επιδεικνύεται ενδιαφέρον καναδικών επενδύσεων στη χώρα μας, ενώ έχει καταγραφεί και έντονο ενδιαφέρον από ελληνικής πλευράς για προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Όσον αφορά στην τεχνολογία, αυτή «ευνοήθηκε σημαντικά από την πανδημία και παράλληλα από την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου του Καναδά, που ευνοεί τη μεγάλη ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων και νέων επιχειρηματικών ιδεών». Σημειώνεται πως οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου θα μπορούσαν, μέσω δικτύωσης με καναδικές, να εξασφαλίσουν συνεργασίες και χρηματοδότηση.

Ενίσχυση της εξωστρέφειας

Το Γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στην Οττάβα προτείνει μια σειρά δράσεων, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, ξεκινώντας από τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις, συνέδρια και εκθέσεις που αφορούν στον κλάδο τροφίμων, οίνων και ποτών, προς περισυλλογή στοιχείων για την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών.

Κατά δεύτερον, σημαντικό ρόλο έχει και η συμμετοχή του Γραφείου σε ημερίδες και συνέδρια που διοργανώνονται στην Ελλάδα από Επιμελητήρια, Συνδέσμους Εξαγωγέων και λοιπούς φορείς, με θέμα τις ελληνοκαναδικές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Τέλος, προτείνεται η διοργάνωση Β2Β επιχειρηματικών συναντήσεων, σε περίπτωση πραγματοποιήσεως εμπορικής αποστολής από την Ελλάδα. Το Γραφείο προτίθεται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να στεφθεί με επιτυχία ενδεχόμενη επιχειρηματική αποστολή, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών ή άλλων φορέων.

Εικόνα από τις επενδύσεις

Σημειώνεται πως οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στον Καναδά είναι περιορισμένες. Σημαντικές ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα, μεταξύ άλλων, είναι οι: M.J. Maillis Group (συσκευασία/τυποποίηση), Converge ICT Solutions & Services S.A. (ψηφιακά μέσα), ΤΙΤΑΝ Α.Ε. (κατασκευές-δομικά υλικά), Optimum S.A. (λύσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα), Aegean Marine Petroleum.

Στον τομέα των καναδικών επενδύσεων στην χώρα μας, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι ροές των καναδικών άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα ανήλθαν σε 135 εκατομμύρια ευρώ το 2019 και 241 εκατομμύρια ευρώ το 2020, ενώ τα αποθέματα ΞΑΕ ανήλθαν σε 631 εκατομμύρια ευρώ το 2018.

Σημαντικοί Καναδοί επενδυτές είναι οι Eldorado Gold (μεταλλευτικός τομέας/εξόρυξη χρυσού), McCain Hellas (τρόφιμα), IBI (έργα υποδομών), Coffee Time (αλυσίδα καφέ), Fairfax Holdings, PSP Investments, Fleet Complete (πάροχος τηλεματικών υπηρεσιών), Brookfield Capital Partners, Wilbur Ross Fund (επενδυτική εταιρεία), Craig Wireless Group (τηλεπικοινωνίες) και Delcan International Group (σχεδιασμός Εγνατίας Οδού).

Η καναδική οικονομία

Γενικότερα, ο Καναδάς εισήλθε στην κρίση ευρισκόμενος σε ισχυρή δημοσιονομική θέση έναντι άλλων ισχυρών οικονομικά κρατών. Ως εκ τούτου, τονίζεται πως είχε ελευθερία κινήσεων ως προς την λήψη ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων ανακούφισης και στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων.

Άλλωστε, την 19η Απριλίου 2021, παρουσιάστηκε στην καναδική Βουλή από την Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών, Chrystia Freeland, ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός, 739 σελίδων, με τίτλο «Προϋπολογισμός 2021 - Πλάνο ανάκαμψης Απασχόλησης, Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας». Αποτελεί τον πρώτο Προϋπολογισμό σε διάστημα δύο ετών.

Σε αυτό, συμπεριλαμβάνεται πρόταση νέας δαπάνης ύψους 135 δισ. δολαρίων σε βάθος πενταετίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας και να τονωθεί η οικονομία ταυτόχρονα με την υποχώρηση του ιού. Ωστόσο, προβλέπονται σημαντικές σταθερές δαπάνες, τουλάχιστον μέχρι το οικονομικό έτος 2025-2026, απώτατο χρονικό σημείο που λαμβάνει υπ’ όψιν του ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη δαπάνης 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό μορφή φορολογικών κινήτρων, επιδοτήσεων και δανείων, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να επεκτείνουν τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα μετά την πανδημία. Το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόσληψη 28.000 νέων Καναδών με στόχο την ευρεία αξιοποίηση νέων τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr