NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Tim Berners-Lee: Ο άνθρωπος που εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό

Tim Berners-Lee: Ο άνθρωπος που εφηύρε τον παγκόσμιο ιστό
Φωτογραφία: Paul Clarke

Όπως συμβαίνει με πολλές μεγάλες ιδέες, ένα πρόβλημα ήταν αυτό που πυροδότησε την ανάπτυξη του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web ή απλώς Web). Η επίλυση του οδήγησε στη δημιουργία ενός εργαλείου που, αδιαμφισβήτητα, άλλαξε για πάντα τον κόσμο.

Το web, όπως διαβάζουμε και στην Wikipedia, είναι «ένα ανοιχτό σύστημα διασυνδεδεμένων πληροφοριών και πολυμεσικού περιεχομένου, που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να αναζητήσουν πληροφορίες μεταβαίνοντας από ένα έγγραφο στο άλλο». Στην πραγματικότητα, δεν είναι συνώνυμο με το Internet, το οποίο προηγήθηκε του Web για περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Με απλά λόγια, το web είναι οι ιστοσελίδες που βλέπει κάποιος όταν είναι συνδεδεμένος ενώ το διαδίκτυο είναι το «μεγάλο δίκτυο» των συνδεδεμένων υπολογιστών στους οποίους λειτουργεί ο ιστός. Επί της ουσίας, αν το internet είναι οι δρόμοι που συνδέουν πόλεις μεταξύ τους, τότε το web είναι όλα εκείνα που βλέπει κάποιος σε αυτούς τους δρόμους, όπως σπίτια και καταστήματα.

«Υπεύθυνος» για τη δημιουργία του web είναι ο Sir Tim Berners-Lee, ένας Βρετανός επιστήμονας των υπολογιστών που γεννήθηκε στο Λονδίνο από γονείς που ήταν και εκείνοι επιστήμονες σε αυτόν τον κλάδο και που η εργασία τους αφορούσε σε έναν από τους πρώτους υπολογιστές. Μεγαλώνοντας, ο Tim ενδιαφερόταν και για τα τρένα και είχε ένα μοντέλο σιδηροδρόμου στο δωμάτιό του.

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Berners-Lee έγινε μηχανικός λογισμικού στο CERN, το διάσημο εργαστήριο φυσικής κοντά στη Γενεύη της Ελβετίας. Το συγκεκριμένο εργαστήριο φιλοξενεί επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που φτάνουν εκεί για να χρησιμοποιήσουν τους επιταχυντές του. Αλλά ο Sir Tim παρατήρησε ότι δύσκολο πραγματοποιηθεί κοινή χρήση των δεδομένων.

Όπως έχει γράψει ο ίδιος «το έβρισκα απογοητευτικό ότι υπήρχαν διαφορετικές πληροφορίες σε διαφορετικούς υπολογιστές, και έπρεπε να συνδεθείς σε διαφορετικά συστήματα για να τις λάβεις. Επίσης, μερικές φορές έπρεπε να μάθεις και ένα διαφορετικό πρόγραμμα σε κάθε υπολογιστή. Έτσι, το να ανακαλύψεις πως λειτουργεί κάτι ήταν πραγματικά δύσκολο. Συχνά ήταν απλούστερο να πας και να ρωτήσεις κάποιον όταν έπινε καφέ.

Επειδή οι άνθρωποι στο CERN προέρχονταν από πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, έφερναν μαζί τους όλους τους τύπους υπολογιστών. Όχι μόνο Unix, Mac και PC: υπήρχαν όλα τα είδη μεγάλων mainframe και υπολογιστών μεσαίου μεγέθους που λειτουργούσαν κάθε είδος λογισμικού. Στην πραγματικότητα, έγραψα κάποια προγράμματα για να λαμβάνω πληροφορίες από ένα σύστημα και να τις μετατρέπω ώστε να μπορούν να εισαχθούν σε ένα άλλο.

Και όταν είσαι προγραμματιστής και λύνεις ένα πρόβλημα και μετά λύνεις ένα πολύ παρόμοιο, συχνά σκέφτεσαι: "Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος; Δεν μπορούμε απλά να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα για τα καλά;" Αυτό μετατράπηκε σε "δεν μπορούμε να μετατρέψουμε κάθε πληροφοριακό σύστημα έτσι ώστε να μοιάζει με μέρος κάποιου φανταστικού συστήματος πληροφοριών που όλοι μπορούν να διαβάσουν;" Και αυτό εξελίχθηκε στο WWW».

Τον Μάρτιο του 1989, παρουσίασε το όραμά του σε ένα έγγραφο με τίτλο «Information Management: A Proposal». Η αρχική πρόταση του δεν έγινε άμεσα αποδεκτή. Στην πραγματικότητα, το τότε αφεντικό του, ο Mike Sendall, σημείωσε τις λέξεις «αόριστο αλλά συναρπαστικό» στο εξώφυλλο της πρότασης. Το web δεν έγινε ποτέ επίσημο έργο του CERN, αλλά ο Sendall έδωσε στον Tim χρόνο να το δουλέψει, τον Σεπτέμβριο του 1990. Η αρχική εργασία πραγματοποιήθηκε σε έναν υπολογιστή NeXT.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 1990, είχε γράψει τις τρεις τεχνολογίες που παραμένουν θεμέλια του σημερινού ιστού: HTML (HyperText Markup Language, η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο web), URI (Uniform Resource Identifier, ένα είδος «διεύθυνσης» που είναι μοναδικό και χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση κάθε πόρου) και HTTP (Hypertext Transfer Protocol, επιτρέπει την ανάκτηση συνδεδεμένων πόρων από όλο τον ιστό).

Ο ίδιος έγραψε επίσης τον κώδικα για τον πρώτο επεξεργαστή ιστοσελίδας/πρόγραμμα περιήγησης (WorldWideWeb.app) και για τον πρώτο web server (httpd). Μέχρι το τέλος του 1990, η πρώτη ιστοσελίδα εμφανίστηκε στο ανοιχτό διαδίκτυο και, το 1991, άτομα εκτός από το CERN κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη νέα αυτή «κοινότητα».

Καθώς το web άρχισε να αναπτύσσεται, ο Berners-Lee συνειδητοποίησε ότι οι πραγματικές δυνατότητες του web θα αξιοποιούνταν πλήρως μόνο αν ο οποιοσδήποτε μπορούσε να το χρησιμοποιήσει χωρίς να πληρώσει κάποιο τέλος ή να χρειαστεί να ζητήσει άδεια. «Αν η τεχνολογία ήταν ιδιόκτητη και υπό τον πλήρη έλεγχό μου, πιθανότατα δεν θα είχε απογειωθεί».

Έτσι, ο Berners-Lee διασφάλισε ότι το CERN θα συμφωνούσε να κάνει τον κώδικα διαθέσιμο για πάντα και χωρίς δικαιώματα. Αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 1993 και προκάλεσε ένα πρωτοφανές παγκόσμιο κύμα δημιουργικότητας, συνεργασίας και καινοτομίας. Το 2014, τη χρονιά που γιορτάστηκαν τα 25α γενέθλια του web, σχεδόν δύο στους πέντε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το χρησιμοποιούσαν.

Ο ίδιος μετακόμισε από το CERN στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης το 1994 για να ιδρύσει to World Wide Web Consortium (W3C), μια διεθνή κοινότητα αφιερωμένη στην ανάπτυξη προτύπων ανοιχτού ιστού. Παραμένει επικεφαλής του W3C μέχρι σήμερα.

Με πληροφορίες από webfoundation.org, w3.org, wikipedia.org

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr