NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

216 εκατομμύρια μετανάστες έως το 2050 λόγω κλιματικής αλλαγής

216 εκατομμύρια μετανάστες έως το 2050 λόγω κλιματικής αλλαγής

Χωρίς άμεση δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, η λειψυδρία και η μείωση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών θα μπορούσαν να αναγκάσουν 216 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύσουν από τις χώρες τους έως το 2050, σύμφωνα με νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η συγκεκριμένη έκθεση, υπό την ονομασία Groundswell 2.0, αναφέρεται στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε έξι περιοχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα «hot spot» της κλιματικής μετανάστευσης θα εμφανιστούν το 2030 και θα ενταθούν έως το 2050, προκαλώντας πλήγμα στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου.

Η Υποσαχάρια Αφρική, από μόνη της, θα αντιπροσωπεύει 86 εκατομμύρια από τους εσωτερικούς μετανάστες, με 19 εκατομμύρια στη Βόρεια Αφρική, σύμφωνα με την έκθεση, ενώ 40 εκατομμύρια αναμένονται από τη Νότια Ασία και 49 εκατομμύρια από Ανατολική Ασία και Ειρηνικό.

Τέτοιου είδους κινήσεις θα ασκήσουν σημαντικές πιέσεις στις χώρες, θέτοντας σε κίνδυνο τα αναπτυξιακά κέρδη, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Παγκόσμια Τράπεζα τόνισε πως συγκρούσεις και υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την πανδημία του COVID-19, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση. Και ο αριθμός των «κλιματικών μεταναστών» θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, αφού η έκθεση δεν καλύπτει τις περισσότερες χώρες υψηλού εισοδήματος, χώρες της Μέσης Ανατολής και μικρά νησιωτικά κράτη ή μετανάστευση προς άλλες χώρες.

Οι συντάκτες της έκθεσης λένε ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ληφθούν ως επείγουσα έκκληση προς τις κυβερνήσεις και την παγκόσμια κοινότητα, ώστε να δράσουν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, να καλύψουν τα αναπτυξιακά κενά και να αποκαταστήσουν τα οικοσυστήματα. Κάτι τέτοιο, είπαν, θα μπορούσε να μειώσει αυτόν τον αριθμό μετανάστευσης κατά 80 τοις εκατό, σε 44 εκατομμύρια ανθρώπους.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr