NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

31 εκατ. επιπλέον άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ακραία φτώχεια λόγω της πανδημίας

31 εκατ. επιπλέον άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ακραία φτώχεια λόγω της πανδημίας

​Η πανδημία Covid-19 έχει οδηγήσει επιπλέον 31 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως σε φτώχεια, αντιστρέφοντας την παγκόσμια πρόοδο για την εξάλειψη της κατά τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την πέμπτη ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates.

Η έκθεση -η οποία εξετάζει την παγκόσμια πρόοδο όσον αφορά στην πρόσβαση στα εμβόλια, τη μείωση της φτώχειας και άλλα θέματα- διαπίστωσε, επίσης, ότι η πανδημία οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση των συνηθισμένων ποσοστών εμβολιασμού στην παιδική ηλικία, διεύρυνε το χάσμα εκπαίδευσης μεταξύ φτωχών και πλούσιων εθνών και αύξησε τις ανισότητες στην υγεία.

Η έκθεση των 63 σελίδων καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να πραγματοποιήσουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις για την ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων και την ενίσχυση των υποδομών δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου πολλοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο Covid οδήγησε σε σημαντικές ανατροπές για μια σειρά από παγκόσμιες προσπάθειες γύρω από την υγεία, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Gates, Mark Suzman. «Αντί να βγάλουμε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από την ακραία φτώχεια», 31 εκατομμύρια περισσότεροι βρίσκονται σε αυτήν, είπε. «Βλέπουμε τη στασιμότητα και σε άλλους δείκτες, από την διατροφή έως προκλήσεις στην εκπαίδευση».

Το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που βρίσκεται σε ακραία φτώχεια, που ζει με 1,90 δολάρια την ημέρα, έχει μειωθεί από το 37% σε 9% τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Ωστόσο, η μείωση των επιπέδων φτώχειας έχει σταματήσει και είναι πιθανό να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, καθώς ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, σύμφωνα με την έκθεση.

Το μεγαλύτερο μέρος θα εμφανιστεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου έχει χορηγηθεί λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίου Covid, σύμφωνα με τον Suzman.

«Με την πλειοψηφία των πλούσιων χωρών να έχουν εμβολιαστεί σε μεγάλο βαθμό, οι περισσότερες από αυτές θα έχουν ανάκαμψη στο κατά κεφαλήν εισόδημα στα προ κρίσης επίπεδα», είπε. «Αλλά μέχρι το επόμενο έτος, τα δύο τρίτα των αναπτυσσόμενων χωρών θα είναι ακόμη κάτω από το κατά κεφαλήν του 2019 και ορισμένες χώρες θα χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια πριν επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019».

Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα επιβραδύνουν επίσης την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων -τόσο στις φτωχές όσο και στις πλούσιες χώρες- καθώς οι γυναίκες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, σύμφωνα με τον Suzman. «Από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν [κατά τη διάρκεια της πανδημίας], 13 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας παγκοσμίως χάθηκαν σε γυναίκες παρά από άνδρες», είπε.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr