NEWSFLASH...
The Unkeeper
ανάγνωση

The Unkeeper: Το lobbying... της Μενεγάκη

The Unkeeper: Το lobbying... της Μενεγάκη

Για το νομοσχέδιο του lobbying, που ακολουθεί με λεπτομέρειες πιο κάτω, το ζουμί βρίσκεται εδώ: Με υπουργικές αποφάσεις, ρυθμίζονται όλα τα αναγκαία ζητήματα για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου. Δηλαδή τα νομικά γραφεία θα έχουν δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο, οι εταιρίες επικοινωνίας (pr, Ad κ.ά.);

Η διεθνής εμπειρία μας λέει ότι το lobbying γίνεται από νομικά γραφεία. Στην Ελλάδα; Επίσης θα δώσει δικαίωμα να ιδρυθούν νέες εταιρείες με αντικείμενο το lobbying; Στην περίπτωση αυτή θα δημιουργηθεί νέος ΚΑΔ;

Στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι lobbying εξασκούν τα διμερή εμπορικά επιμελητήρια και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Μένει να δούμε πού θα κάτσει η μπίλια και βέβαια πώς θα αντιδράσουν γόνοι και κολαούζοι πολιτικών τζακιών και γνωριμιών, που μάλλον θα συνεχίσουν το έργο τους. Αναλυτικά:

Από την Ολομέλεια της Βουλής, έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ενίσχυση διαφάνειας και λογοδοσίας σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας, αποκατάσταση της ακεραιότητας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών». Αναμενόμενο ήταν.

Δημιουργείται ηλεκτρονική βάση δεδομένων, το «Μητρώο Διαφάνειας», στο οποίο υποχρεούται να εγγραφεί κάθε «εκπρόσωπος συμφερόντων», που προσπαθεί να επηρεάσει κρατικούς φορείς επ' αμοιβή ώστε να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις με βάση τα συμφέροντά τους. Στο Μητρώο μπορούν να εγγραφούν, άρα και να ασκήσουν δραστηριότητα επιρροής, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, επιμελητήρια και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι υποχρεωτικό. Έχει σημασία η σύστασή της από πολιτικά πρόσωπα ή τεχνοκράτες.

Οι εκπρόσωποι συμφερόντων υποχρεούνται κατά την επικοινωνία τους με τους θεσμικούς φορείς, να γνωστοποιούν την ιδιότητά τους ως εκπρόσωποι συμφερόντων, καθώς και την ταυτότητα του πελάτη τους, τα συμφέροντα του οποίου εκπροσωπούν, και να ενημερώνουν για τον σκοπό των δραστηριοτήτων επιρροής. Κάθε έτος υποβάλλουν ηλεκτρονική δήλωση στην ΕΑΔ σχετικά με τον τομέα πολιτικής και το είδος της απόφασης, τα στοιχεία του προσώπου που άσκησε δραστηριότητα επιρροής, καθώς και του πελάτη του, εφόσον ενήργησε για λογαριασμό άλλου, τον τρόπο διεξαγωγής της δραστηριότητας επιρροής και τον θεσμικό φορέα προς τον οποίο απευθύνθηκε η δραστηριότητα επιρροής. Συγνώμη κομμάτι δύσκολο ακόμη για την ελληνική πρακτική έως σήμερα.

Αντίστοιχα, δικαιούνται να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο στο οποίο δραστηριοποιούνται, (εφόσον αυτές δεν είναι εμπιστευτικές), να συμμετέχουν ως ομιλητές σε ακροάσεις επιτροπών, να υποβάλλουν προτάσεις σε σχέδια νόμων και πράξεων, να αιτούνται τη διοργάνωση συναντήσεων με θεσμικούς φορείς και να συμμετέχουν σε αυτές. Αυτό είναι θετικό.

Θεσπίζονται οι κανόνες που διέπουν τις δραστηριότητες άσκησης επιρροής σε θεσμικούς φορείς της Πολιτείας. Μεταξύ άλλων:

  • Προσδιορίζονται οι υποχρεώσεις των θεσμικών φορέων (άρνηση επικοινωνίας με εκπροσώπους συμφερόντων που δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Διαφάνειας, αποδοχή δραστηριοτήτων επιρροής που διεξάγονται σύμφωνα με τους τιθέμενους κανόνες κ.ά.).
  • Προσδιορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εκπροσώπων συμφερόντων (πρόσβαση σε πληροφορίες, συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, υποβολή προτάσεων κατά την παραγωγή νομοθετικού έργου, αποχή από την άσκηση οποιασδήποτε μορφής αθέμιτης επιρροής ή πίεσης, όπως προσφορά αθέμιτων ωφελημάτων, υποβολή ηλεκτρονικά ετήσιας δήλωσης στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας κ.λπ.).
  • Συνιστάται Μητρώο Διαφάνειας στο οποίο εγγράφονται υποχρεωτικά οι εκπρόσωποι συμφερόντων, προβλέπεται δε η χορήγηση σε αυτούς σχετικού πιστοποιητικού και αριθμού Μητρώου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (εποπτεύουσα αρχή).
  • Ρυθμίζονται τα θέματα λειτουργίας του Μητρώου (περιεχόμενο, προσβασιμότητα μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα κ.λπ.).
  • Εξειδικεύονται οι αρμοδιότητες της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (εξέταση καταγγελιών, διενέργεια ελέγχων κ.λπ.) και προβλέπονται οι επιβαλλόμενες από αυτήν κυρώσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και διοικητικό πρόστιμο κυμαινόμενο από 5.000 έως 40.000 ευρώ, κατά περίπτωση.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Κυρανάκης, υπερψήφισε επί της αρχής τονίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ενισχύεται η διαφάνεια και η λογοδοσία σε θεσμικούς φορείς της πολιτείας και μπαίνει τάξη στο σκιώδες και θολό τοπίο του λόμπινγκ και στη δραστηριότητα της άσκησης πίεσης εξωθεσμικών παραγόντων». Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης, μίλησε για «επίφαση διαφάνειας» και «μεγάλη τρύπα στο Μητρώο καταγραφής» και εξέφρασε την διαφωνία του στο ότι δεν υπάρχει ειδική μνεία για εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην άσκηση επιρροής προς τα θεσμικά όργανα της πολιτείας. Για την ειδική αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη «υπάρχει μια προσχηματική προσπάθεια που δεν διασφαλίζει πλήρως τη διαφάνεια και δεν ενισχύει τη λογοδοσία. Υπάρχει πρόβλημα με τα στοιχεία καταχώρησης στο Μητρώο το οποίο είναι ελλιπές, ενώ χρειάζεται να υπάρχει κώδικας δεοντολογίας», όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, εξέφρασε τη ριζική του αντίθεση στο νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας ότι «νομιμοποιεί το αλισβερίσι της Πολιτείας και εκπροσώπων συμφερόντων και εκεί που θα σταματά το φανερό lobbying θα ξεκινά το αδιαφανές με συναλλαγές κάτω από το τραπέζι». Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου, εξέφρασε την διαφωνία της επί του νομοσχεδίου, καταδεικνύοντας την ανάγκη «να συγκεκριμενοποιηθούν τα ποινικά αδικήματα για τους λομπίστες».

Another Circus. Congratulations για την καμπάνια της STOIXIMAN με τους Ολυμπιονίκες. Εκτός από την μαυρόασπρη φωτό με τα μπλε γράμματα, το μυστικό της επιτυχίας είναι ότι βάλατε τους Ολυμπιονίκες να έχουν ένα σεμνό χαμόγελο. Από την άλλη βομβαρδίστηκαν όλα τα μέσα από το media plan. Πολλά τα λεφτά.

Η AEA στη βιώσιμη ανάπτυξη και η V+O στα Σκόπια. Όπως θέλετε το ερμηνεύετε.

Πολύ έξυπνο και πολύ δυνατό το δελτίο ειδήσεων του ANT1 TV με την Μπιζόγλη στην περιφέρεια. Μπράβο ΑΝΤ1. Με την ευκαιρία αυτή να πούμε πόσο καλός ρεπόρτερ του αμυντικού ρεπορτάζ είναι ο Χρήστος Μαζανίτης.

Αυτό το πρακτορείο θα το πάρει κανείς; Διότι σε πλειστηριασμό βγαίνει και πάλι στις 29 Σεπτεμβρίου το πρακτορείο διανομής εφημερίδων και περιοδικών «Ευρώπη» με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και τιμή εκκίνησης στα 7,2 εκατ. ευρώ. Δύσκολο, αν δει κανείς και την εγκατάλειψη του.

Καλύτερα να τον καταργήσουν από το να τον σέρνουν τον ειδικό φόρο της συνδρομητικής τηλεόρασης που τον πήγε η κυβέρνηση έως τον Ιούνιο του 2022. Η ισχύς της διάταξης έληγε στο τέλος του μήνα, χωρίς να καταργείται οριστικά.

Ανατροπή. Και τελικά ο ΠΑΟΚ στη NOVA. Τι έχουμε να δούμε ακόμη;

Μια Μενεγάκη έφερε ανατροπές και οδήγησε το MEGA στην κορυφή. Τι σου είναι η Ελληνίδα, δώσε της ξανθό και τραλαλά και είναι «ευτυχισμένη» στον μικρόκοσμό της.

Πάντως ο ALPHA με παλιά επιτυχημένα σήριαλ σε επαναλήψεις και τον Σασμό την πήρε την πρωτιά την προηγούμενη εβδομάδα. Όταν όλη τη χρονιά ήταν τέταρτος και ιδρωμένος.

Σασμός και Ελιά και Κώτσο βασιλιά. Ώσπου να έρθουν οι Μέλισσες και μάλλον εδώ ο ΑΝΤ1 θα την πατήσει.

Το ευχάριστο τα reality καταρρέουν, αμήν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr