NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Φοροαπαλλαγές για επενδύσεις σε νέες μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και startups

Φοροαπαλλαγές για επενδύσεις σε νέες μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και startups

Προτάσεις για χορήγηση φορολογικών κινήτρων σε ιδιώτες για επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και καινοτόμες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αμπελοκαλλιέργειες) που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, βρίσκονται σε διαδικασία προετοιμασίας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του χρόνου προετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα σε κλάδους που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει όταν ξεκαθαρίσει ο οικονομικός ορίζοντας στην Ελλάδα και πιθανότατα στις αρχές του 2022.

Όπως μαθαίνουμε, εάν ο δημοσιονομικός χώρος διευρυνθεί κατά 500 εκατ. ευρώ, θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις φυσικών προσώπων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται είτε να αξιοποιήσουν το crowdfunding είτε να εισέλθουν στο χρηματιστήριο, είτε να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα. Κάποια από τα φορολογικά κίνητρα θα αφορούν έκπτωση από τον φόρο εισοδήματος κατά το χρόνο πραγματοποίησης της επένδυσης, απαλλαγή από φόρο μερισμάτων ή φόρο τόκων ομολόγων για νεοεισερχόμενες μετοχές στο χρηματιστήριο και εταιρικά ομόλογα. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι η διακράτηση κινητών αξιών (μετοχών ή ομολόγων) της νεοεισελθείσας εταιρείας για διάστημα άνω των 3 ετών.

Η πολιτική των χρηματοδοτήσεων καινοτόμων επιχειρήσεων αποδίδει καλύτερα με φοροαπαλλαγές σε ιδιώτες παρά με άμεσες χρηματοδότηση από το Κράτος

Ουσιαστικά πρόκειται για μοντέλο ενίσχυσης επενδύσεων σε νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και startups καινοτομίας που εφαρμόζεται στο Ισραήλ και με παραλλαγές σε Ιρλανδία και Βρετανία. Υπολογίζεται ότι εάν εφαρμοστεί η ενίσχυση των επενδύσεων ιδιωτών σε καινοτόμες επιχειρήσεις, αφ’ ενός θα διευκολυνθούν αυτές να προχωρήσουν τις επενδύσεις τους και να έχουν άμεσα κέρδη και αφ’ ετέρου το ελληνικό δημόσιο θα περιορίσει τις άμεσες χρηματοδοτήσεις που είναι πολύ υψηλότερες από τις μειώσεις των φόρων.

Έχει υπολογιστεί ότι μία επιχείρηση που φτάνει στην κερδοφορία μέσα σε 2-3 χρόνια θα αποδώσει στο ελληνικό δημόσιο πολύ περισσότερα χρήματα μέσω της φορολογίας απ' ό,τι θα απέδιδε εάν το Δημόσιο δεν προχωρούσε σε χρηματοδότηση.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr