NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Έξαρση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη μαύρη αγορά

Έξαρση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στη μαύρη αγορά

​H Check Point Research (CPR), το τμήμα έρευνας της Check Point Software Technologies, διαπιστώνει παγκόσμια έξαρση στη μαύρη αγορά για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στο Telegram, μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα για υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η Μαύρη αγορά αναπτύσσεται σε 29 χώρες, μεταξύ αυτών οι νεοπαρουσιαζόμενες στη λίστα: Αυστρία, Βραζιλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και ΗΑΕ. Ο πλήρης κατάλογος των χωρών διατίθεται στο παράρτημα που ακολουθεί.

Η τιμή των πλαστών πιστοποιητικών έχει παγκοσμίως εκτοξευθεί, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, στη διπλή τιμή των $200 από $100 που ήταν πρότινος.

Το ίδιο έχει αυξηθεί ο αριθμός των πωλητών και αιτούντων επί 10 φορές και 12 φορές αντίστοιχα. Στο Telegram, οι πωλητές που πωλούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολίου είναι οργανωμένοι σε ομάδες. Κάθε ομάδα έχει συνδρομητική βάση, ενδεικτική της ζήτησης. Πριν από την ανακοίνωση του Μπάιντεν, η CPR είχε παρατηρήσει ομάδες των 25.000 περίπου συνδρομητών. Η ανακοίνωση του Μπάιντεν είχε ως αποτέλεσμα την άμεση επιτάχυνση του αριθμού των συνδρομητών και των οπαδών, με ορισμένες ομάδες να φτάνουν ακόμη και τις 300.000, έναν αριθμό που δεν έχει προηγούμενο.

Μια από τις τελευταίες παρατηρήσεις της CPR αφορά στη δημιουργία καινοτόμων τεχνικών πωλήσεων με τη χρήση bots που δημιουργούν πιστοποιητικά επιτόπου. Για παράδειγμα, στην Αυστρία, η CPR βρήκε ένα Telegram bot που δημιουργεί πλαστά πιστοποιητικά δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ενδιαφερόμενος είναι να συμπληρώσετε τις σχετικές λεπτομέρειες και θα λάβει ένα αρχείο .pdf που θα περιέχει όλα τα συμπληρωμένα δεδομένα, όπως μια αρνητική δοκιμή PCR.

Δήλωση του Oded Vanunu, Head of Products Vulnerabilities Research στην Check Point Software: "Μελετούμε τη μαύρη αγορά για δόλιες υπηρεσίες σχετικά με τον κοροναϊό όλο τον χρόνο. Τον Ιανουάριο, η μαύρη αγορά γινόταν κυρίως στο Darknet, όπου χρειάζονταν κάποιο ειδικό λογισμικό για πρόσβαση σε αυτό. Τότε, η αγορά ήταν πιθανώς σχεδιασμένη για εμπόρους, ανθρώπους που μπορούσαν να διανείμουν τα πλαστά προϊόντα σε μαζικές ποσότητες σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. Τους τελευταίους εννέα μήνες, είδαμε μια μαζική κατανάλωση της μαύρης αγοράς από μια μακρο-μετατόπιση της στο Telegram. Το Telegram είναι πιο εύκολο για τους πωλητές λόγω της ανωνυμίας, της προσέγγισης και ευρύτητας. Μετά την ανακοίνωση του πρόεδρου Μπάιντεν, η Check Point Research εστίασε στη μαύρη αγορά, από την τελευταία ενημέρωσή μας στις 10 Αυγούστου 2021, και διαπίστωσε μια εκθετική ανάπτυξη στη ζήτηση πλαστών πιστοποιητικών. Η τιμή για μια πλαστή κάρτα CDC διπλασιάστηκε. Η εμβέλεια της μαύρης αγοράς επεκτάθηκε και συμπεριλάμβανε εννέα άλλες χώρες. Εκτιμούμε ότι ο αριθμός των πωλητών σε αυτήν έχει αυξηθεί κατά 10 φορές. Ο αριθμός των συνδρομητών οι πωλητές, οι οποίοι οργανώνονται σε ομάδες Telegram, αυξήθηκαν κατά δώδεκα. Η προσδοκία μας είναι ότι η μαύρη αγορά για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον κορονοϊό θα συνεχίσει να ευδοκιμεί καθώς θα εφαρμόζεται περισσότερη πολιτική που απαιτεί αποδείξεις εμβολιασμού".

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr