NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Ραντεβού στο Μόντε Κάρλο του χρόνου τον Σεπτέμβριο

Ραντεβού στο Μόντε Κάρλο του χρόνου τον Σεπτέμβριο

Πολυάριθμα τα θέματα που συζητήθηκαν στο φετινό Ραντεβού του Μόντε Κάρλο. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στο Baden - Baden 2021. Το epixeiro.gr με πληροφορίες της on demand πλατφόρμας «Intelligent Insurer's Monte Carlo Today» επέλεξε ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν για τέσσερις ημέρες στα διεθνή σαλόνια του Μονακό.

Τα χαμηλά επιτόκια, λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης, ο εφιάλτης του πληθωρισμού το κόστος του κεφαλαίου ήταν τα δύο πρώτα κύρια ζητήματα που συζητήθηκαν στην πόλη των αντασφαλιστών.

Τα επιτόκια δεν δείχνουν σημάδια ανόδου, από την άλλη ο πληθωρισμός παίρνει την ανιούσα, οπότε συγχρονισμός των δύο δεν μπορεί να υπάρξει. Η αντίστροφη πορεία των δύο αυτών μεταβλητών βρίσκεται στο επίκεντρο και προβληματίζει τη Fitch Ratings. Η έλλειψη ισορροπίας των δύο αυτών μεταβλητών μπορεί φέρει προβλήματα στους αντασφαλιστές, ξεκινώντας από την έντονη παρουσία του πληθωριστικού χρήματος και φτάνοντας ακόμα μέχρι και τον ιατρικό πληθωρισμό.

Το ερώτημα είναι αν οι αντασφαλιστές περάσουν τις τιμές του πληθωρισμού στους πελάτες τους, ανεβάζοντας τα τιμολόγια. Η αγορά λειτουργεί με συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται από πρόσθετες πιέσεις. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή θα «χτυπήσει» όλες τις αντασφαλιστικές γραμμές. Το μομέντουμ των τιμών κόβει ταχύτητα στον επόμενο χρόνο, εκτιμά η Fitch.

Κεφάλαιο με αναρίθμητες σελίδες για τους αντασφαλιστές, οι καταστροφές και οι cyber κίνδυνοι

Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τους αντασφαλιστές είναι οι φυσικές καταστροφές και η ασφάλιση cyber. Για τους δύο αυτούς τομείς οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς και οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν αυξήσεις στα τιμολόγια. Οι προβλέψεις των οίκων αξιολόγησης λένε ότι οι τιμές των συνολικών χαρτοφυλακίων θα προσαρμοστούν στο ύψος των απαιτήσεων στις οποίες θα έχει επιδράσει ο πληθωρισμός. Θα αυξηθεί η ζήτηση για καλύψεις καταστροφών ωστόσο οι αντασφαλιστές θα πρέπει να ρυθμίσουν την όρεξη τους για την ανάληψη τέτοιων κινδύνων.

Εδώ έρχεται το Wharton Risk Management and Decision Processes Center να μας πει ότι οι φυσικές καταστροφές θα παραμένουν ανασφάλιστες, αν συνεχίσει να λειτουργεί, έτσι όπως λειτουργεί ο ιδιωτικός τομέας και απουσιάζει ο δημόσιος. Ένα μάθημα που πήρε η αντασφαλιστική αγορά από τον Covid-19 είναι ο τρόπος διαχείρισης του συστημικού ρίσκου.

Το μεγάλο χτύπημα για τον κλάδο ήταν με το που πατήθηκε το κουμπί και η επιδημία αναγγέλθηκε πανδημία, έτσι οι διαστάσεις που πήρε ήταν τεράστιες και ακολούθησαν οι μεγάλες ζημιές. Πολύ επιφυλακτική δείχνει να είναι με τα ασφάλιστρα καταστροφών η Odyssey Re.

Η Unipol Re, υπεύθυνη για ένα από τα πέντε μεγαλύτερα προγράμματα ασφάλισης περιουσίας από φυσικές καταστροφές στην Ευρώπη με capacity 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ, θέλει να συνδέσει τη δομή του αντασφαλιστικού προγράμματός της με έναν δείκτη που έχει σχεδιαστεί για να περιγράφει λεπτομερώς τη σοβαρότητα των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, όπως τον αντίκτυπο που μπορεί να προκαλέσει η υπερθέρμανση του πλανήτη στο χαρτοφυλάκιό της.

Σούμα για τους Cyber κινδύνους

Η τελική σούμα της Fitch Ratings που έγινε στο Μόντε Κάρλο για τους cyber κινδύνους υπαγορεύει ότι η αξία τους έφτασε το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αυξημένοι κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2018 με οδηγό το κακόβουλο λογισμικό Ransomware. Ένα μέσο χτύπημα που έχει επιτύχει τον σκοπό του κοστίζει 4,6 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις της IBM/Ponemon.

Το πρόστιμο που έφαγε η Amazon για παραβιάσεις δεδομένων έφτασε τα 887 εκατομμύρια, ωστόσο η ασφάλιση cyber κινδύνων, προειδοποιεί η Fitch, βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο.

Και εδώ έρχεται η πρώτη πλατφόρμα μέτρησης cyber κινδύνων σε χρόνο πραγματικό. Πρόκειται για την πρώτη, και μοναδική στο είδος της, πλατφόρμα που έχει βγει στην αγορά και την έχει λανσάρει η CorvusInsurance.

Στα 532 δισεκατομμύρια τα αντασφαλιστικά κεφάλαια το 2021

Και φτάνουμε στην είσοδο των νέων παικτών στην αγορά με την Tigerrisk Partners να διαπιστώνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια μπήκαν στην αγορά πολλοί νέοι παίκτες και startups με πληθώρα κεφαλαίων. Και, ενώ παλαιότερα οι νέοι παίκτες έμπαιναν και έβγαιναν, τα τελευταία δύο χρόνια παραμένουν γιατί βλέπουν να αναπτύσσεται η αγορά, μαζί με τις αυξήσεις που γίνονται στα τιμολόγια. Οι λόγοι δηλαδή είναι καθαρά οικονομικοί.

Στα 532 δισεκατομμύρια δολάρια θα φτάσουν τα αντασφαλιστικά κεφάλαια εκτιμά η AM Best για το 2021, αυξημένα 3% σε σχέση με το 2020. Κατά 2 δισεκατομμύρια τα παραδοσιακά και 3 δισεκατομμύρια τα εναλλακτικά.

Με την τεχνολογία έρχονται περισσότερα προϊόντα παραμετροποίησης

Όσο αναπτύσσεται η αγορά τόσο θα εισχωρεί και η τεχνολογία σε αυτή, μετρώντας τον κίνδυνο με προϊόντα παραμετροποίησης. Αντασφαλιστές και άλλου είδους διανομείς μπορούν να μετρήσουν την έκθεσή τους στον κίνδυνο τη στιγμή που θέλουν, με αυτά τα προϊόντα και με ακρίβεια. Η τεχνολογία παρέχει ακρίβεια, όπως αυτή με τη νέα πλατφόρμα που βγήκε στην αγορά και μετρά τους cyber κινδύνους. Η παραμετροποίηση μπορεί να καλύψει κενά στην ασφάλιση υποστηρίζει η Skyline Partners.

Είκοσι χρόνια τα ίδια λόγια

H AXA XL, μετά τα θέματα που αντιμετώπισε ο κλάδος, ζητά αλλαγές στις πολιτικές των συμβολαίων και στη διατύπωση. Ο κλάδος χρησιμοποιεί ίδια ορολογία εδώ και είκοσι χρόνια και κάθε στιγμή που κάτι παράξενο συμβαίνει, ανακύπτει ένα πρόβλημα.

Το Rendez Vous του Μόντε Κάρλο ολοκληρώθηκε χτες και ανανεώθηκε για του χρόνου τον Σεπτέμβριο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr