NEWSFLASH...
Διεθνή
ανάγνωση

Στο προσκήνιο οι ευκαιρίες που προσφέρει η Silicon Valley στις ελληνικές startups

Στο προσκήνιο οι ευκαιρίες που προσφέρει η Silicon Valley στις ελληνικές startups
Φωτογραφία: Patrick Nouhailler

​Η Silicon Valley έχει συνδέσει το όνομα της με την υψηλή τεχνολογία και τις εταιρείες που ξεκίνησαν ακόμη και από αρκετά «χαμηλά» για να φτάσουν να κατακτήσουν τον κόσμο. Πώς θα μπορούσε η νεοφυής επιχειρηματικότητα της χώρας μας να αξιοποιήσει, αυτή τη στιγμή, τις ευκαιρίες που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή;

Η Silicon Valley φιλοξενεί σήμερα πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στον κόσμο, ενώ εκεί διατηρούν τα κεντρικά τους γραφεία περισσότερες από 30 επιχειρήσεις που εντοπίζονται στο Fortune 1000 και χιλιάδες νεοσύστατες. Η Silicon Valley αντιπροσωπεύει, επίσης, το ένα τρίτο του συνόλου των venture capital επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Άλλωστε, μεταξύ άλλων, εκεί αναπτύχθηκε το ολοκληρωμένο κύκλωμα με βάση το πυρίτιο, ο μικροεπεξεργαστής και ο μικροϋπολογιστής, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη παρόμοιων τεχνολογικών κέντρων σε μια σειρά τοποθεσιών του πλανήτη. Παράλληλα, από τα «σπλάχνα» της «γεννήθηκαν» άνθρωποι όπως ο Steve Wozniak και ο Steve Jobs, συνιδρυτές της Apple.

Αυτή τη στιγμή, στην περιοχή εδρεύουν πάνω από 100 εταιρείες τεχνολογίας που χαρακτηρίζονται «μονόκεροι» (με αποτίμηση άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων). Συνολικά, εδρεύουν τοπικά πάνω από 30.000 νεοφυείς πρώιμου ή ανεπτυγμένου σταδίου (startups και scaleups). Αποτελεί «μαγνήτη» καινοτομίας, έχοντας συγκεντρώσει νέους επιστήμονες από πολλές χώρες του εξωτερικού, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός να αποτελείται κατά 38% από αλλοδαπούς.

Όπως αναφέρει και το Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αγίου Φραγκίσκου, σε ενημερωτικό σημείωμα για την «Ψηφιακή Διπλωματία στην Silicon Valley», «είναι πρόδηλο ότι η Ελλάδα», ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, «θα ήταν σε θέση να στηρίξει σε καθοριστικό βαθμό την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα μας, με την ίδρυση ενός κατάλληλα στελεχωμένου γραφείου συνδέσμου στην Silicon Valley, με επαρκείς υποδομές και χρηματοδότηση».

Το γραφείο αυτό θα μπορούσε να παρακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις και το πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα, να υποστηρίξει ελληνικές startups -ακόμη και με networking προκειμένου να εντοπιστούν ευκαιρίες χρηματοδότησης- αλλά και να προβάλει την Ελλάδα στο τοπικό οικοσύστημα ως χώρα παραγωγής καινοτόμων τεχνολογιών, με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και ολοένα βελτιούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, ελκυστικό προς τους επενδυτές.

Το γραφείο αυτό, κατά την οπτική της συγκεκριμένης μελέτης και «ακολουθώντας τα πρότυπα των παραδειγμάτων άλλων χωρών θα μπορούσε να είναι: αμιγώς κρατικό (π.χ. γραφείο κρατικού φορέα προσέλκυσης επενδύσεων), ημικρατικό μέσω συνεργασίας με κάποιο ίδρυμα/οργανισμό/ένωση/σύνδεσμο και με την αξιοποίηση του δυναμικού ελληνικού στοιχείου στελεχών τοπικών εταιρειών τεχνολογίας και τη στήριξη κάποιου συναφούς κρατικού φορέα, ή ακόμη και παράρτημα μεικτού επιμελητηρίου».

Εναλλακτικά, «υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας με κάποιον τοπικό φορέα (είτε ιδιωτική εταιρεία, είτε εκπαιδευτικό ερευνητικό ίδρυμα), είτε σε μόνιμη βάση είτε adhoc, με την παροχή δυνατότητας σε επιλεγμένες ελληνικές νεοφυείς εταιρείες ώστε να παρακολουθήσουν προγράμματα επιχειρηματικής επιτάχυνσης στην Silicon Valley ή/και με την πρόσκληση συμβούλων startup εταιρειών στη χώρα μας».

Τονίζεται πως η Ελλάδα, μέχρι και αυτή τη στιγμή, δεν διαθέτει κάποιον επίσημο οργανισμό / μηχανισμό στήριξης των ελληνικών νεοφυών που να εδρεύει στην περιοχή, πέραν του Γραφείου ΟΕΥ Αγίου Φραγκίσκου. Η πρώτη φορά που διοργανώθηκε από κρατικό ελληνικό φορέα σχετική δράση στήριξης ήταν τον Δεκέμβριο του 2020, από το Enterprise Greece, με την πραγματοποίηση του διαδικτυακού επιμορφωτικού προγράμματος «Thriving in the storm» διάρκειας επτά ημερών, στο οποίο συμμετείχαν 12 ελληνικές startups.

Άλλωστε, ο αριθμός των χωρών που διατηρούν επίσημη παρουσία στην Silicon Valley, ολοένα αυξάνεται, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, καθώς έχουν ιδρυθεί Trade & Investment Agencies γραφεία συνδέσμων, γραφεία μεικτών επιμελητηρίων, θερμοκοιτίδες-εκκολαπτήρια/επιταχυντές επιχειρηματικότητας (accelerators/incubators), επαγγελματικά δίκτυα (business networks) ή άλλες υπηρεσίες προώθησης διμερών επιχειρηματικών συνεργασιών.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr