NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Στουρνάρας: Επιστροφή το 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα για την ελληνική οικονομία

Στουρνάρας: Επιστροφή το 2021 στα προ πανδημίας επίπεδα για την ελληνική οικονομία

​Συνέντευξη για όλα τα θέματα της ελληνικής οικονομίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη, τα ελληνικά ομόλογα, τις τράπεζες και την μεταρρυθμιστική πολιτική έδωσε στο Politico ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι η δοκιμαζόμενη από την πανδημία ελληνική οικονομία θα ανακάμψει ακόμη γρηγορότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα μέσα στο 2021.

Η ισχυρή ανάκαμψη σχετίζεται με την δέσμευση της Αθήνας για μεταρρυθμιστικές αλλαγές θα οδηγήσει την ΕΚΤ να συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και όταν τελειώσει το πρόγραμμα επαναγορών ομολόγων (PEPP), ανέφερε ο κ. Στουρνάρας

Το σχόλιο αυτό έρχεται συνέχεια της αναβάθμισης των ρυθμών ανάπτυξης του 2021 από την κυβέρνηση από το 3,6% στο 5,9% που είναι η μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ των τελευταίων 2 δεκαετιών. Αλλά ο κ. Στουρνάρας δηλώνει ακόμη πιο αισιόδοξος, καθώς βλέπει ακόμη ισχυρότερη ανάπτυξη μέσα από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Εκτιμώ ότι οι προβλέψεις μας θα είναι υψηλότερες από το 6%» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας. «Περιμένω ότι στο τέλος του 2021 είναι πιθανό να έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας».

Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας βλέπει ότι θα έχουμε ανάπτυξη 3,5% για τα επόμενα 5 χρόνια. Καθοριστικός παράγοντας στην ανάκαμψη θα είναι τα 40 δισ. ευρώ που θα έρθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία μαζί με τα 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία θα κατευθυνθούν προς άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αλλά ουσιαστικά η ισχυρή ανάκαμψη θα προέλθει από τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές όπως απελευθέρωση αγοράς, ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στην εκπαίδευση καθώς και τον ψηφιακό και «πράσινο» μετασχηματισμό.

Σε ότι αφορά στα μέτρα βοηθείας, ο κ. Στουρνάρας επιδοκίμασε τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,4 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στην οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η ισχυρή ανάπτυξη το 2021 θα κατεβάσει τον δείκτη χρέους / ΑΕΠ στο 187% το 2022.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr