NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Δημόσια Διοίκηση
ανάγνωση

Πέτσας: Επενδύουμε στην καινοτομία και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας

Πέτσας: Επενδύουμε στην καινοτομία και δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας

​Στη διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα, με θέμα «Στήριξη Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας: Η επόμενη ημέρα του Blue Lab», που διοργάνωσε ο δήμος Πειραιά και το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη του δήμου, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Η καινοτομία αποτελεί, κατά βάση, ζήτημα πολιτικής και για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας που προσδιορίζεται σαφώς από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόζουμε», επισήμανε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε αναλυτικά στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Εσωτερικών, όλο αυτό το διάστημα, αλλά και στα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να προωθεί η καινοτομία τόσο στον δημόσιο τομέα, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όπως σημείωσε, χαρακτηριστικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών: «Επενδύουμε στην καινοτομία στο δημόσιο. Ενθαρρύνουμε τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα να καινοτομούν. Υποστηρίζουμε την εξερεύνηση, τη δοκιμή νέων ιδεών και τη σταδιακή εφαρμογή τους. Διευκολύνουμε τη μάθηση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες δημόσιες οργανώσεις».

Ο κ. Πέτσας στάθηκε στη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, καθώς και στη λειτουργία της πλατφόρμας innovation.gov.gr, η οποία ενθαρρύνει την ανοικτή καινοτομία, μέσα από τη συνεργασία δημόσιων οργανώσεων που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και επιζητούν τεχνογνωσία για λύσεις σε αυτές.

Όσον αφορά, δε, στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς στις αναπτυξιακές δράσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται –όπως τόνισε ο κ. Πέτσας– για ένα ολιστικό πλαίσιο παρεμβάσεων, που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών, βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δημιουργούν τις προοπτικές, προκειμένου οι νέοι να παραμείνουν στον τόπο τους. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ανέπτυξε τους βασικούς άξονες του προγράμματος, οι οποίοι εκτείνονται από παραδοσιακά έργα υποδομής –όπως ύδρευση, αποχέτευση, έργα αγροτικής οδοποιίας και κατασκευής σχολείων– μέχρι έργα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης –όπως η ηλεκτροκίνηση και η ανακύκλωση– καθώς και έργα που προάγουν την ψηφιακή και απλούστερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, μέσα από τις προσκλήσεις για τα «Smart Cities» και το «Ελλάδα 1821-2021».

Στο πλαίσιο των 13 προσκλήσεων του «Αντώνης Τρίτσης» έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα εκατοντάδες έργα –συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ– η υλοποίηση των οποίων προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Πέτσας.

Καθώς, δε, η υποβολή των έργων έχει ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, συνολικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι εξετάζεται η αύξηση των πόρων του προγράμματος, καθώς και οι καλύτερες δυνατές συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το «Ελλάδα 2.0».

Ο κ. Πέτσας τόνισε, επίσης, τη σημασία της απλούστευσης των διαδικασιών μέσα από την αναμόρφωση του πλαισίου για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, μία συζήτηση η οποία επανεκκινεί το επόμενο διάστημα με τους θεσμικούς εταίρους του Υπουργείου Εσωτερικών. «Η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των περιφερειών και των δήμων αφορά σε μία εμβληματική μεταρρύθμιση, μία πραγματική οργανωσιακή καινοτομία, η οποία –σε συνδυασμό με τον νέο εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που κατήργησε την απλή αναλογική– αποσκοπεί στην ισχυροποίηση του θεσμού της αυτοδιοίκησης», υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών.

«Πιστεύουμε στην καινοτομία. Και ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξουμε την καινοτομία, είναι να εφαρμόζουμε καινοτόμες πολιτικές», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Πειραιά, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία περιοχή με συγκριτικά πλεονεκτήματα, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πόλο καινοτομίας για τους νέους, αλλά και να εξελιχθεί σε μία μεγάλη πύλη εισόδου για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα.

«Δική μας δουλειά είναι να δίνουμε τη σωστή χρηματοδότηση, με τον σωστό τρόπο, έτσι ώστε να πολλαπλασιάσουμε αυτή τη δυναμική, προκειμένου να έχουμε καινοτόμες υπηρεσίες στη χώρα μας. Και νομίζω ότι αυτό –μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια– μπορούμε να το πετύχουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι ανθρώπους με ανοικτά μυαλά, οι οποίοι να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα, είτε είναι πρώτος ή δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης, είτε είναι η κεντρική Κυβέρνηση, έτσι ώστε να φέρνουμε –όλοι μαζί– το επιθυμητό αποτέλεσμα. Προσωπικά, δίνω πολύ μεγάλη σημασία στον κοινό τρόπο σκέψης, στο να “αγκαλιάζουμε” τις προκλήσεις της αλλαγής που έρχεται και να μην αγκυλωνόμαστε πίσω από παλιές αντιλήψεις, οι οποίες –σε τελική ανάλυση– βάζουν “φρένο” στην καινοτομία, στην εξέλιξη και στην πρόοδο», κατέληξε ο κ. Πέτσας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr