NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Η Ξάνθη και η Θράκη ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη του Οικοτουρισμού

Η Ξάνθη και η Θράκη ανοίγουν το δρόμο για την ανάπτυξη του Οικοτουρισμού

Από πεδίο αντιπαραθέσεων στο παρελθόν, η Μαύρη Θάλασσα στοχεύει να γίνει κοινός τόπος συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών μεταξύ της Ελλάδας με την υποστήριξη του Δήμου Ξάνθης, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και της Ουκρανίας.

Αυτός είναι ένας από κύριους στόχους του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Νομό Ξάνθης με θέμα «Οικοτουρισμός και Τουριστική Ανάπτυξη των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας και διοργανωτή τον Δήμο Ξάνθης».

Πρόκειται για ένα κοινό επιχειρησιακό πρόγραμμα της Λεκάνης Μαύρης Θάλασσας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Γειτονίας από τις ανωτέρω αναφερόμενες χώρες.

Ο Νομός Ξάνθης με Οδηγό τον Δήμαρχο της Ξάνθης κον Τσέπελη Εμμανουήλ, τους συνεργάτες τους και όλους τους αρμόδιους φορείς δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στοχεύει να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που δίνει το πρόγραμμα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να καταστήσει την Ξάνθη κορυφαίο προορισμό για οικοτουρισμό στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και το epixeiro.gr θα βρίσκεται στη Ξάνθη για να καλύψει το συνέδριο τη προσπάθειά του Δήμου και όλων των φορέων εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο Δήμος Ξάνθης συμμετέχει στο έργα «Ανάπτυξη δικτύου οικοτουρισμού στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» με ακρώνυμο ECOTOUR-NET στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ENI CBC Joint Operational Programme Black Sea Basin 2014-2020.

Γενικός στόχος του προγράμματος είναι να συμβάλλει στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων του τουρισμού και τη βελτίωση της ευημερίας των ανθρώπων στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας, όπως εξηγεί ο Δήμαρχος της πόλης.

emmanouil_tsepelis_dimarhos_xanthis.jpg?mtime=20210923134815#asset:297949

Το έργο, προσθέτως στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του πεζοπορικού και ποδηλατικού τουρισμού, την ανάδειξη της περιοχής των πέντε περιφερειών που συμμετέχουν και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στο πλαίσιο ανάδειξης του οικοτουρισμού.

Η περιοχή μελέτης του Δήμου Ξάνθης εκτείνεται από τη Σταυρούπολη μέχρι τον Λειβαδίτη και το Δασικό Χωριό του Ερυμάνθου. Για τις ανάγκες του έργου σχεδιάστηκαν δύο πεζοπορικές διαδρομές και δύο ποδηλατικές χαμηλής δυσκολίας στην περιοχή της ΧαΪντούς και της Σταυρούπολης. Και οι τέσσερις διαδρομές απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Ειδικότερα, οι δύο πεζοπορικές διαδρομές είναι αυτή της Σταυρούπολης - Καλλιθέας (8,7 χλιμ) και ΔΧ Ερυμάνθου, - Γέφυρα Λεωνίδα- Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης -ΔΧ Ερυθμάνθου (20,3 χλμ).. Οι ποδηλατικές διαδρομές είναι οι: Σταυρούπολη - Νέστος - Ιερά Μονή Κομνηνών - Κομνηνά - Σταυρούπολη (13,7 χλμ), ΔΧ Ερυμάνθου - Καταρράκτης Λειβαδίτη- ΔΧ Ερυμάνθου (13,3χλμ).

Σημεία ενδιαφέροντος μεταξύ των διαδρομών είναι, μεταξύ άλλων, το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης Νομού Ξάνθης το οποίο ιδρύθηκε το 1944. Ο Μακεδονικός Τάφος στην Σταυρούπολη, είναι ο μεγαλύτερος και πιο καλοδιατηρημένος μακεδονικός τάφος της Θράκης, νοτίως της πόλης, με ευρήματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του και χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 2ου αι. Ο καταρράκτης Λειβαδίτη, που έχει ύψος περίπου 60 μέτρα και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους καταρράκτες των Βαλκανίων. Βρίσκεται στα σύνορα της Ξάνθης και Δράμας και στους πρόποδες του όρους Κούλα.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κατέχει τις περισσότερες οικοτουριστικές και αγροτουριστικές υποδομές από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της ΠΑΜΘ. Μεταξύ άλλων πεδίο προς εξερεύνηση στην ενότητα της Ξάνθης είναι τα τοπικά πιάτα της περιοχής.

Διευκόλυνση στην ανάπτυξη του πεδίου του οικοτουρισμού αποτελεί η πρόσβαση. Επί της παρούσης: Το αεροδρόμιο της Καβάλας βρίσκεται σε απόσταση 42 χλμ, της Αλεξανδρούπολης σε απόσταση 120 χλμ, και της Θεσσαλονίκης 224 χλμ. Το οδικό δίκτυο της Ξάνθης συνδέεται με τον άξονα Εγνατίας Οδού. Καβάλα - Κομοτηνή - Αλεξανδρούπολη - Θεσσαλονίκη.

xanthi_1.jpg?mtime=20210923134831#asset:297950


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr