NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Επιχειρηματικά Νέα
ανάγνωση

Special Olympics Hellas: Επίσκεψη στη Βαμβακού στο πλαίσιο της Vamvakou Revival

Special Olympics Hellas: Επίσκεψη στη Βαμβακού στο πλαίσιο της Vamvakou Revival

Με ξεχωριστή επιτυχία στέφθηκε η επίσκεψη των Special Olympics Hellas στη Βαμβακού Λακωνίας, όπου φιλοξενήθηκε από τις 17 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2021 από τη Vamvakou Revival, που υλοποιεί την πρωτοβουλία Aναβίωσης του χωριού με την ηθική και οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Η επίσκεψη στη Βαμβακού είχε διττό στόχο:

  • Αφ’ ενός, τα Special Olympics Hellas υποστηρίζουν ενεργά την προσπάθεια της Vamvakou Revival για την πλήρη αναζωογόνηση του τόπου και την επιστροφή μόνιμων κατοίκων στην περιοχή. Γι’ αυτό τον σκοπό ξεκινούν μία πολύπλευρη συνεργασία με τη Vamvakou Revival, που θα έχει στόχο τη σωματική, πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη των αθλητών μέσα από τις βιωματικές εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που υλοποιούνται στην περιοχή στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης.
  • Αφ’ ετέρου, ενισχύθηκε σημαντικά η προσπάθεια δημιουργίας περισσότερων αθλητικών προγραμμάτων για τα άτομα με νοητική αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, μέσα από την ίδρυση Τοπικού Προγράμματος των Special Olympics Hellas στον Δήμο Σπάρτης. Η Σπάρτη αποτέλεσε τη 10η πόλη - σταθμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas, που στοχεύει να φτάσει σε 21 επιπλέον πόλεις της Ελλάδας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Vamvakou Family New Experience

Τα Special Olympics Hellas ταξίδεψαν με το Πρόγραμμα των Οικογενειών στη Βαμβακού, για να συμμετάσχουν για 1η φορά ενεργά στο εγχείρημα Αναβίωσης της Βαμβακούς. Η συμμετοχή των αθλητών και των γονέων τους ξεπέρασε τον αρχικό σχεδιασμό, καθώς τελικά έλαβαν μέρος 25 αθλητές και γονείς.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στον ξενώνα «Ρούγα της Βαμβακούς», είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μία σειρά καινοτόμων αθλητικών, εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που υλοποιούνται από την ομάδα Vamvakou Revival, στο πλαίσιο του εγχειρήματος.

Το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, οι αθλητές των Special Olympics Hellas και οι γονείς τους περιηγήθηκαν στο χωριό της Βαμβακούς, εξερεύνησαν τον μοναδικό φυσικό πλούτο του Πάρνωνα και έμαθαν για την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μέσα από μία όμορφη πεζοπορία στα μονοπάτια του χωριού, με ξενάγηση από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου και Μονεμβασίας, αλλά και μέσα από την ποδηλασία, σε μία διαδρομή που είχε σχεδιαστεί ειδικά για αυτούς, με ηλεκτρικά ποδήλατα.

Αργότερα μέσα στην ίδια ημέρα, το «Αισθητηριακό εργαστήριο», που σχεδίασε και υλοποίησε η Παιδαγωγική Ομάδα «Αλκυόνη», προσέφερε στους αθλητές και τους γονείς των Special Olympics Hellas τη δυνατότητα να πειραματιστούν, να διασκεδάσουν, να μάθουν καινούργια πράγματα για το περιβάλλον και τη φύση και να δημιουργήσουν τα δικά τους γλυπτά, χρησιμοποιώντας χρώματα, χώμα, νερό, πάγο και πλαστελίνη.

Το βράδυ του Σαββάτου, είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ακούσουν «Μια ιστορία σαν παραμύθι» από την αρχαιολόγο - μουσειοπαιδαγωγό Γιάννα Κατσουγκράκη, με συνοδεία κιθάρας από τον καθηγητή μουσικής Χαράλαμπο Γούλα. Μία ιστορία βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που συνδέονται με τη βυζαντινή ιστορία της Λακωνίας και του Κάστρου του Μυστρά.

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, η χημικός Έλενα Παλούμπα μύησε τους αθλητές και τους γονείς στην μαγεία του επιστημονικού εργαστηρίου του V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF), «Παραμύθια - Πειραμύθια», μέσω των οποίων πασίγνωστοι παιδικοί ήρωες ανακαλύπτουν τις φυσικές επιστήμες κάνοντας ένα ψυχαγωγικό πέρασμα από τη χαλαρή αφήγηση στη ζωηρή πειραματική γνώση.

Οι 25 αθλητές και γονείς των Special Olympics Hellas, συμμετείχαν με μεγάλη θέρμη και συγκίνηση στο σύνολο των δράσεων. Γνωρίστηκαν και δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, αλληλοεπίδρασαν στη φύση, ασχολήθηκαν με πρωτόγνωρες δραστηριότητες, έμαθαν για την ιστορία του τόπου, τραγούδησαν, χόρεψαν, και έγιναν μία μεγάλη Οικογένεια, όπως περιέγραψαν και οι ίδιοι την εμπειρία τους!

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Special Olympics Hellas και του Δήμου Σπάρτης

Το τριήμερο στη Βαμβακού δεν θα μπορούσε να κλείσει με καλύτερο τρόπο από την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας των Special Olympics Hellas με τον Δήμο Σπάρτης, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas που υποστηρίζεται επίσης με δωρεά του ΙΣΝ. Ένα μνημόνιο που σηματοδοτεί την έναρξη μίας πολύ σημαντικής σύμπραξης, μίας σύμπραξης που θα φέρει σημαντική βελτίωση και ώθηση στη ζωή των ατόμων με νοητική αναπηρία στην περιοχή της Λακωνίας, μέσα από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

Στον προαύλιο χώρο του Σχολείου της Βαμβακούς, τα Special Olympics Hellas, διά του Πρόεδρου τους, Πρέσβυ ε.τ. κ. Διονυσίου Κοδέλλα, και ο Δήμος Σπάρτης, διά του Δημάρχου κ. Πέτρου Δούκα, παρουσία εκπροσώπων του ΙΣΝ, του Δήμου και τοπικών φορέων ένωσαν τις δυνάμεις τους και υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας. Έθεσαν, έτσι, τη βάση, ώστε τα Special Olympics Hellas, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη των τοπικών φορέων, να ενεργοποιήσουν τα άτομα με νοητική αναπηρία στην περιοχή και να εντάξουν στη Μεγάλη Οικογένεια τους νέους αθλητές και εθελοντές, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να βιώσουν τα μοναδικά συναισθήματα της συμμετοχής, της ομαδικής προσπάθειας, της ένταξης και της αποδοχής.

Ο Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Πρέσβυς ε.τ. κ. Διονύσιος Κοδέλλας, δήλωσε σχετικά:

«Η εμπειρία μας από την επίσκεψή μας στη Βαμβακού και τη γνωριμία μας με τους 2 αξιολογότατους φορείς: τη Vamvakou Revival και τον Δήμο Σπάρτης, μας άφησε άριστες εντυπώσεις και την ισχυρή πεποίθηση πως οι νέες συνεργασίες που ξεκίνησαν, με την θερμή υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), θα δώσουν σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής και στην ενεργοποίηση των ατόμων με νοητική αναπηρία.

Ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας και ανυπομονούμε να δουλέψουμε μαζί και να υλοποιήσουμε δράσεις μεγάλης εμβέλειας, για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματός μας: στη δημιουργία μίας συμπεριληπτικής κοινωνίας, όπου τα άτομα με νοητική αναπηρία θα έχουν ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες για μία καλύτερη ζωή.»

O κ. Χάρης Βασιλάκος, εκπροσωπώντας την ομάδα Vamvakou Revival, δηλώνει:

«Η συνεργασία με την ομάδα των Special Olympics Hellas ήταν εξαιρετική και σίγουρα έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμα μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση, για εμάς η επίσκεψή τους στη Βαμβακού ήταν ένα μεγάλο μάθημα και μία από τις πιο έντονες εμπειρίες για όλους μας, καθώς η επαφή με τους αθλητές και τους γονείς τους μας ωφέλησε πολλαπλά. Μοναδικοί άνθρωποι, εγκάρδιοι και ιδιαίτερα αξιόλογοι!»

Η κ. Ρόζαλιν Μπέντζαμιν από τη Διεύθυνση Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), είπε:

«Με μεγάλη χαρά βρεθήκαμε ξανά στη Βαμβακού, γιορτάζοντας τη συνεργασία του οργανισμού Special Olympics Hellas με τη Vamvakou Revival και τον Δήμο Σπάρτης, φορείς του οποίου το ΙΣΝ έχει διαχρονικά και με ποικίλες δωρεές του ενισχύσει. Όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε πάντα να φτάσουμε πιο μακριά, βοηθώντας όλοι μαζί πιο αποτελεσματικά όσους μας έχουν περισσότερο ανάγκη και, κυρίως, τη νέα γενιά.»

Ο κ. Πέτρος Δούκας, Δήμαρχος της Σπάρτης, αναφέρει:

«Yπογράψαμε στη Βαμβακού, με τον φίλο Πρέσβη Διονύσιο Κοδέλλα, Πρόεδρο των Special Olympics Hellas, συμφωνία στενής συνεργασίας, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη του Προγράμματος αυτού σε 21 πόλεις της χώρας μας, σε βάθος τριετίας, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι δημότες μας με νοητική αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους με λιγότερες στερήσεις, να προπονηθούν και να γίνουν αθλητές των Special Olympics, να ανακαλύψουν τα αναρίθμητα οφέλη που τους προσφέρει ο αθλητισμός, να συμμετέχουν σε τοπικούς, περιφερειακούς, πανελλήνιους και παγκόσμιους αγώνες, κ.α.

Θερμές ευχαριστίες για την ωραία συνεργασία μας και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη συνεχή στήριξη και τις δωρεές του και στην κ. Γεωργία Ζαχαράκη και στην κ. Άννα Παπαστρατάκου για όλη τη συνδρομή στα οργανωτικά!»

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr