NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Διεθνή
ανάγνωση

Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία

Η Ουγγαρία υπέγραψε συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία

​Η Ουγγαρία υπέγραψε μια νέα 15ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τον ρωσικό κρατικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom, μια κίνηση που επικρίθηκε έντονα από την Ουκρανία.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τα στελέχη της Gazprom και του ουγγρικού ενεργειακού ομίλου MVM στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Βουδαπέστη, στις 27 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας, Aleksei Miller.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μια «καθαρά πολιτική, οικονομικά παράλογη απόφαση» που ελήφθη «εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της Ουκρανίας και των ουκρανοουγγρικών σχέσεων».

Η ουκρανική δήλωση τόνισε ότι η συμφωνία θα έχει «σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας και της Ευρώπης» και ότι θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει εάν τηρεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή νομοθεσία.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι για την Ουγγαρία, «η ενεργειακή ασφάλεια είναι ζήτημα ασφάλειας, κυριαρχίας και οικονομίας παρά πολιτικό ζήτημα». «Δεν μπορείτε να ζεστάνετε τα σπίτια με πολιτικές δηλώσεις», πρόσθεσε ο Szijjarto.

Ο Miller ανέφερε σε δήλωση της Gazprom ότι η Ουγγαρία «θα αρχίσει να λαμβάνει το φυσικό αέριο της Gazprom από την 1η Οκτωβρίου μέσω του TurkStream και των αγωγών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η Ρωσία, η οποία συνήθιζε να στέλνει φυσικό αέριο κυρίως μέσω της Ουκρανίας, έχει διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές οδούς, κατασκευάζοντας τους αγωγούς Nord Stream προς τη Γερμανία και τον TurkStream με την Τουρκία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr