NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Vesseljoin: Άμεση διασύνδεση ναυτιλιακών με ναυτικούς, «χωρίς τους ενδιάμεσους»

Vesseljoin: Άμεση διασύνδεση ναυτιλιακών με ναυτικούς, «χωρίς τους ενδιάμεσους»

Ο Νίκος Μπεριστιάνος, CEO της Vesseljoin, του πρώτου επαγγελματικού social network που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον χώρο της ναυτιλίας, μιλάει στο epixeiro.gr για την συγκεκριμένη πλατφόρμα και για τον στόχο να γίνει «η Ελλάδα πρώτη δύναμη στον χώρο της τεχνολογίας στη ναυτιλία».

Τι ακριβώς είναι η Vesseljoin, πως προέκυψε η δημιουργία της, τι προσφέρει και σε ποιους απευθύνεται;

Η Vesseljoin είναι το πρώτο επαγγελματικό social network ειδικά σχεδιασμένο για το χώρο της ναυτιλίας. Ουσιαστικά είναι μία πλατφόρμα σαν το LinkedIn, αλλά για τη ναυτιλία.

Είμαι στην ναυτιλία όλη μου τη ζωή, σε όλες τις λειτουργίες της. Μια από τις δραστηριότητες μου είναι και η ασχολία μου με το crewing – manning. Μια μέρα πριν δύο χρόνια συνειδητοποίησα πως στην εποχή του internet δεν υπάρχει κανένας λόγος για να έχεις γραφεία ανά τον κόσμο ώστε να βρίσκεις πληρώματα, όταν υπάρχει το Skype, τo Viber, τα smartphones κλπ. Απλά χρειάζεται ένα πρόγραμμα που να κάνει τις ενέργειες που θα πραγματοποιούσε το όποιο γραφείο ανά τον κόσμο. Άρα, αν θα ερχόταν ο ναυτικός σε απευθείας επαφή με την εταιρεία, τότε θα είχαμε διαφάνεια, ταχύτητα, απλούστευση διαδικασιών και σίγουρα οικονομία.

Στόχος της πλατφόρμας είναι η άμεση διασύνδεση ναυτιλιακών εταιρειών με ναυτικούς, χωρίς τους ενδιάμεσους. Έτσι, η διαδικασία του crewing γίνεται πιο άμεση, δωρεάν για τον ναυτικό και αρκετά φθηνότερα για τη ναυτιλιακή εταιρεία. Ταυτόχρονα, έχουμε αναπτύξει εργαλεία για τους ναυτικούς τα οποία τους επιτρέπουν να φτιάξουν ένα επαγγελματικό online profile, να λάβουν προσφορές για δουλειά, αλλά και να βρουν – επικοινωνήσουν με παλιούς ή νέους συναδέλφους.

Σε τι σημείο βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, η ανάπτυξη της; Και πόσους ναυτικούς και εταιρείες εξυπηρετεί;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 5.000 ναυτικοί από 70 διαφορετικές χώρες που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα και 10 ναυτιλιακές με συνολικό στόλο 300+ πλοίων.

Έχουμε ήδη φτιάξει όλες τις απαραίτητες βασικές λειτουργείες (mvp) για την ανταλλαγή δουλειών, networking και searching/filtering.

Ποιος ο ανταγωνισμός που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα, διεθνώς, από άλλες πλατφόρμες, και ποια θα λέγατε πως είναι τα δικά σας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα; Επίσης, ποιο το σχέδιο για monetize της πλατφόρμας; Υπάρχει κάποιο κόστος χρήσης;

Ενώ υπάρχουν και άλλες online πλατφόρμες οι οποίες προσφέρουν crewing υπηρεσίες ή διευκολύνουν την online ανταλλαγή δουλειών στο χώρο της ναυτιλίας, η Vesseljoin είναι το πρώτο επαγγελματικό social network για τη ναυτιλία.

Πέρα από την ανταλλαγή δουλειών online και τις crewing υπηρεσίες που προσφέρουμε ήδη, έχουμε αναπτύξει περιεχόμενο, εργαλεία διασύνδεσης – επικοινωνίας – πληροφόρησης, και διαχείρισης αρχείων για τους ναυτικούς. Συνεχώς βελτιστοποιούμε και αναπτύσσουμε αυτές τις λειτουργίες, παρέχοντας όλη την τεχνολογική υποδομή ή περιεχόμενο που χρειάζονται οι χρήστες μας ώστε να εξελίξουν την καριέρα τους και το δίκτυό τους.

Πόσο εύκολο είναι για μια τέτοια ιδέα να γίνει αποδεκτή από την συγκεκριμένη αγορά; Πόσο εύκολο είναι για μια startup, από την Ελλάδα, να καινοτομήσει στον κλάδο της ναυτιλίας;

Η ιδέα έγινε άμεσα αποδεκτή και αγκαλιάστηκε από τους ναυτικούς. Την ίδια στιγμή, πάνω από 10 εταιρείες μας έχουν ήδη εμπιστευθεί.

Ο συγκεκριμένος κλάδος γενικότερα είναι παραδοσιακός και αλλάζει δύσκολα τον τρόπο που έχει συνηθίσει να δουλεύει. Αν όμως έχεις ένα καλό προϊόν που λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα και επιμονή, σίγουρα μπορείς να φέρεις καινοτομία στον χώρο. Τέλος, θεωρώ πως η εμπιστοσύνη και οι γνωριμίες μέσα στον κλάδο είναι απαραίτητες για μία startup.

Γενικότερα, για έναν άνθρωπο με με μια επαγγελματική πορεία 40 ετών, ποιες είναι οι δυσκολίες με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπος, στα πρώτα βήματα μιας νέας επιχειρηματικής ιδέας; Ποιες οι προτάσεις σας προς άλλους, που ξεκινούν τώρα;

Το καλό με τα 40 χρόνια επαγγελματικής πορείας είναι ότι ξέρεις τι να περιμένεις, οπότε δεν μπορώ να πω ότι είχαμε δυσκολίες που δεν είχαμε προβλέψει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε και έχουμε δυσκολίες, απλά ότι είμαστε προετοιμασμένοι για αυτές. Για όσους ξεκινούν τώρα, καταρχάς εύχομαι καλή επιτυχία και σαν συμβουλή να δώσουν έμφαση στην ομάδα τους και να μην απογοητεύονται από τις αναποδιές.

Ποια είναι, αυτή τη στιγμή, η παρουσία των Ελλήνων στη ναυτιλία; Προσφέρονται ευκαιρίες και θέσεις εργασίας; Είναι ένας τομέας που επιλέγουν, σήμερα, οι νέοι;

Η ναυτιλία είναι ο μόνος επιχειρηματικός χώρος που η Ελλάδα είναι μακράν πρώτη στον κόσμο. Η παρουσία των Ελλήνων είναι πληθωρική, τόσο σαν πληρώματα στα καράβια όσο και σαν στελέχη σε εταιρείες. Από ότι είμαι σε θέση να γνωρίζω, αρκετοί νέοι σήμερα επιλέγουν να κάνουν καριέρα στην ναυτιλία.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την Vesseljoin, οι επόμενοι στόχοι σας, όσον αφορά και στην ανάπτυξη της πλατφόρμας

Αναπτύσσουμε συνεχώς τις υπάρχουσες λειτουργείες της πλατφόρμας, χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες και βέλτιστους αλγορίθμους. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να διανθήσουμε την πλατφόρμα παρέχοντας όλη την τεχνολογική υποδομή ή περιεχόμενο που χρειάζονται οι χρήστες μας, ώστε να εξελίξουν την καριέρα τους και το δίκτυό τους.

Συνοπτικά, η δημιουργία newsfeed στην πλατφόρμα, η βελτιστοποίηση των αλγόριθμων για την πιο στοχευμένη πρόταση φίλων/υποψηφίων/δουλειών, η ενίσχυση των social λειτουργιών και η σύναψη συνεργασιών σε Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ινδία είναι κάποια από τα επόμενα βήματα της εταιρείας.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο στη ναυτιλία. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε ώστε η Ελλάδα να γίνει και η πρώτη δύναμη στο χώρο της τεχνολογίας στη ναυτιλία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr