NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

​Είμαστε έτοιμοι για την τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της υγείας;

​Είμαστε έτοιμοι για την τεχνολογική επανάσταση στον τομέα της υγείας;

Ο κλάδος των Επιστημών Υγείας μετασχηματίζεται. Η σύγκλιση των τεχνολογιών, η ψηφιοποίηση, η μηχανική μάθηση (machine learning) και η τρισδιάστατη μοντελοποίηση (3D modeling) είναι ήδη εδώ.

Η βιομηχανία είναι έτοιμη να προσφέρει πρωτοποριακές καινοτομίες με ρυθμό και κόστος που πριν λίγο καιρό κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

  • Για τη φροντίδα ασθενών: Η Τρισδιάστατη Εκτύπωση και οι Εικονικές Προσομοιώσεις δημιουργούν νέες ευκαιρίες για βελτίωση της εξατομίκευμενης ιατρικής (personalized medicine), την ποιότητα και την ασφάλεια της θεραπείας και τη βελτιστοποίηση των ιατρικών επισκέψεων των ασθενών.
  • Για ιατρικές συσκευές: Η «εξατομίκευση» οδηγεί στη παραγωγή συσκευών που είναι πιο ευέλικτες και πιο προσαρμόσιμες.
  • Για τα Φαρμακευτικη βιομηχανία και τη Βιοτεχνολογία: Υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για πιο καινοτόμα και οικονομικά μέσα παραγωγής, σε έναν σύγχρονο κόσμο που στρέφεται στην προληπτική ιατρική και σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο που βασίζεται στα αποτελέσματα.

Χάρη στις εξατομικευμένες θεραπείες (personalized medicine) το κέντρο βάρους της υγειονομικής περίθαλψης θα αρχίσει να μετατοπίζεται από την κλασική θεραπευτική ιατρική στην προληπτική ιατρική.

Αυτή η νέα εποχή θα περιλαμβάνει μια ολιστική αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς και οι πλατφόρμες εικονικής εμπειρίας θα παίξουν βασικό ρόλο σε αυτόν τον μετασχηματισμό.

Οι 6 τρόποι με τους οποίους η τεχνολογία μεταμορφώνει τον χώρο της υγείας

Οι τεχνολογίες αιχμής θα μεταμορφώσουν το χώρο υγείας δημιουργώντας νέες προσεγγίσεις σε πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, εξατομικευμένη θεραπεία, συνεχής παρακολούθηση και στη πρωτοβάθμια φροντίδα «στο σπίτι».

1. Artificial Intelligence (AI)

  1. Στον τομέα της διάγνωσης των οξέων αγγειακών εγκεφαλικών που προκαλούνται από αποφράξεις αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου – εξοικονομώντας χρόνο και κύτταρα του εγκεφάλου.
  2. Στον τομέα της διάγνωσης ασθενειών των ματιών όπως το γλαύκωμα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας σχετιζόμενη με την ηλικία.
  3. Στον τομέα διάγνωσης καρδιακών ασθενειών, π. χ. μέσω της ερμηνείας των ηλεκτροκαρδιογραφήματων.
  4. Στον τομέα του καρκίνου του δέρματος, με μεγαλύτερη διαγνωστική ακρίβεια.
  5. Στον τομέα της ακτινοδιαγνωσης.

2. Virtual Healthcare

Επίσης γνωστή ως τηλεϊατρική, επιτρέπει στους ασθενείς και τους γιατρούς να επικοινωνούν εξ αποστάσεως μέσω της χρήσης τηλεδιάσκεψης ή εφαρμογών για κινητά, χωρίς να απαιτείται φυσικός χώρος όπως ιατρείο ή νοσοκομείο.

3. Νανοϊατρική

Η ιατρική εφαρμογή της νανοτεχνολογίας, χρησιμοποιείται κυρίως στην αποτελεσματική διάγνωση, στη θεραπεία και πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

4. Virtual & Augmented Reality

Η πολυαισθητηριακή, συναρπαστική εμπειρία που παρέχουν τα VR & AR ωφελούν τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς.

Τα VR & AR μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εκπαίδευση των χειρουργών και επεμβατικών ακτινολόγων σε ένα ρεαλιστικό και χαμηλού κινδύνου περιβάλλον προσομοίωσης, αποφεύγοντας να δοκιμάζεται κάτι σε ασθενείς για πρώτη φορά.

Έχουν, επίσης, δυνατότητες βελτίωσης της σωματικής και ψυχικής υγείας, π. χ. του οξύ πόνου και διαταραχών άγχους.

5. Ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική

Οι σύγχρονοι χειρουργοί, με τη βοήθεια μια συσκευής με κάμερα και μηχανικούς βραχίονες, αποκτούν εικόνα υψηλής ευκρίνειας του χειρουργικού τους πεδίου, ώστε να εκτελούν λεπτές και πολύπλοκες διαδικασίες που διαφορετικά θα ήταν αδύνατες.

6. Τρισδιάστατη εκτύπωση

Η τεχνολογία προσφέρει γρηγορότερα πρωτότυπα, παράγοντας τα πάντα, από εξατομικευμένη ορθοπεδική προσθετική μέχρι και «πολυ-χάπια». Η ευέλικτη πτυχή της τρισδιάστατης εκτύπωσης φέρνει επανάσταση στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και επισκευή ιστών, και είναι ακόμη σε θέση να εκτυπώνει δέρμα στην περίπτωση εγκαυμάτων.

Σχόλια

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr