NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Έρευνες, Εκθέσεις, Μελέτες
ανάγνωση

Pandora Papers: Οι πλούσιοι και ισχυροί κρύβουν τις περιουσίες τους σε offshore

Pandora Papers: Οι πλούσιοι και ισχυροί κρύβουν τις περιουσίες τους σε offshore

Εκατοντάδες παγκόσμιοι ηγέτες, πολιτικοί, δισεκατομμυριούχοι, διασημότητες, θρησκευτικοί ηγέτες και έμποροι ναρκωτικών έκρυβαν τις επενδύσεις που είχαν πραγματοποιήσει σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με μια διερεύνηση σχεδόν 12 εκατομμυρίων αρχείων που ελήφθησαν από 14 επιχειρήσεις που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο.

Στην έκθεση που κυκλοφόρησε την Κυριακή από το International Consortium of Investigative Journalists συμμετείχαν 600 δημοσιογράφοι από 150 μέσα ενημέρωσης σε 117 χώρες. Η έρευνα φέρει την ονομασία «Pandora Papers» επειδή τα ευρήματα ρίχνουν φως σε κρυφές συναλλαγές και στο πώς έχουν χρησιμοποιηθεί υπεράκτιοι λογαριασμοί για να προστατεύσουν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στους περισσότερους από 330 νυν και πρώην πολιτικούς που αναγνωρίστηκαν ως δικαιούχοι των λογαριασμών περιλαμβάνεται ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ΙΙ, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Andrej Babis, ο πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta, ο πρόεδρος του Ισημερινού Guillermo Lasso και πρώην συνεργάτες του Πακιστανού Πρωθυπουργού και του Ρώσου Vladimir Putin.

Οι δισεκατομμυριούχοι που αναφέρονται στην έκθεση περιλαμβάνουν τον Τούρκο μεγιστάνα των κατασκευών Erman Ilicak και τον Robert T. Brockman, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας λογισμικού Reynolds & Reynolds.

Πολλοί από τους λογαριασμούς σχεδιάστηκαν για να αποφεύγουν τους φόρους και να αποκρύπτουν περιουσιακά στοιχεία για άλλους σκοτεινούς λόγους, σύμφωνα με την έκθεση. Τα Pandora Papers είναι συνέχεια ενός παρόμοιου έργου που κυκλοφόρησε το 2016 υπό την ονομασία «Panama Papers» και που συντάχθηκε από την ίδια δημοσιογραφική ομάδα.

Η τελευταία μελέτη είναι πιο εκτεταμένη, μεταφέροντας σχεδόν 3 terabyte δεδομένων που διέρρευσαν από 14 διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε 38 διαφορετικές δικαιοδοσίες στον κόσμο. Τα αρχεία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1970, αλλά τα περισσότερα εκτείνονται από το 1996 έως το 2020.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr