IKEA: Στο επίκεντρο η βιωσιμότητα, ακόμη και για τα... κεφτεδάκια
07/10/2021 | 21:12
08/08/2025 | 10:49
Τα θέματα βιωσιμότητας βάζει στο επίκεντρο η IKEA, στα οποία δίνει έμφαση λειτουργώντας με γνώμονα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, κάτι που πραγματοποιείται τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, εκεί όπου δραστηριοποιείται ως εταιρεία του Ομίλου Fourlis.
Στο συγκεκριμένο πλάνο αναφέρθηκε η εταιρεία κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής παρουσίασης, τονίζοντας πως βάζει τις βάσεις ώστε το 2030 να είναι θετική προς το κλίμα, προχωρώντας σε μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι παράγει, και να μπορεί να προσφέρει προϊόντα που βασίζονται σε ανανεώσιμα ή ανακυκλωμένα υλικά.
Αυτό το πλάνο καλύπτει μια σειρά θεμάτων, από τη λειτουργία και τα προϊόντα, μέχρι τα... κεφτεδάκια. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αξιολόγηση περισσότερων από 9.500 προϊόντων για κυκλικές δυνατότητες και βελτιώσεις, η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, η προσφορά λαμπτήρων LED, η κατάργηση του έντυπου καταλόγου και η αποκλειστική προσφορά επαναφορτιζόμενων μπαταριών.
Την ίδια στιγμή, προσφέρονται προϊόντα από βιώσιμες πηγές, χρησιμοποιώντας ξυλεία με πιστοποίηση FSC ή ανακυκλωμένη από δάση με υπεύθυνη διαχείριση αποφεύγοντας την αποψίλωση, βαμβάκι που προέρχεται αποκλειστικά από βιώσιμες πρακτικές ενώ, στο τέλος του 2020, έκανε τη μετάβαση από περίπου 100.000 μετρικούς τόνους πρωτογενούς πολυεστέρα σε ανακυκλωμένο πολυεστέρα στα υφασμάτινα προϊόντα της.
Στο επίκεντρο, όπως προαναφέρθηκε, και η βιωσιμότητα των τροφίμων. Εκεί, εντοπίζεται σολομός από υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια κατά το πρότυπο ASC, θαλασσινά από αειφόρο αλιεία πιστοποιημένη κατά το πρότυπο ΜSC, σοκολάτες και καφές με πιστοποίηση UTZ, αλλά και εμπλουτισμός της σειράς με τα κεφτεδάκια, με νέα φυτικά κεφτεδάκια, ίδιας γεύσης με τα κλασικά κρέατος, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Άλλωστε, με στόχο τη μείωση σπατάλης τροφίμων στα εστιατόρια ΙΚΕΑ, έχει εγκατασταθεί ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης και καταγραφής των τροφίμων που απορρίπτονται και, συνδυαστικά με την εκπαίδευση του προσωπικού των εστιατορίων γύρω από την υπεύθυνη διαχείριση των τροφίμων, υπολογίζεται πως η σπατάλη τροφίμων θα μειωθεί κατά 30%.
Σε εταιρικό επίπεδο, η ΙΚΕΑ στην Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ενέργειες για μείωση σπατάλης νερού και ενέργειας στα καταστήματά της καθώς και ορθολογικής διαχείρισης απορριμμάτων. Παράλληλα, παρακολουθείται συστηματικά η κατανάλωση ενέργειας, πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα ξεκινήσει και η λειτουργία φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων της με στόχο να είναι ενεργειακά αυτόνομα, αλλά και η τοποθέτηση θέσεων φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Σημειώνεται πως η εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκαν όλα τα παραπάνω πιστοποιήθηκε ως Ανθρακικά Ουδέτερη, καθώς υπολογίσθηκε και αντισταθμίστηκε το σύνολο των εκπομπών των αερίων της, με τη βοήθεια της Green Evolution A.E.
Σχολιάστε