NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο: Λυπούμεθα χρεωκοπήσαμεν, περάστε την άλλη εβδομάδα

Περισκόπιο: Λυπούμεθα χρεωκοπήσαμεν, περάστε την άλλη εβδομάδα

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να εξαπατηθείς είναι να θεωρείς τον εαυτό σου πιο πονηρό από τους άλλους είπε ο Pierre Charron, 1541-1603, Γάλλος θεολόγος και φιλόσοφος.

Εκατόν εξήντα εκατομμύρια άνοιγμα άφησε στην ευρωπαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η City Insurance. Φόρεσε κάποια ημέρα το «καπέλο ενός κυρίου» που της έδωσε κάποιος, είδε ότι της έκανε, βγήκε στην αγορά για παγανιά. Σκόνταψε σε λακκούβες και στο τέλος έπεσε πάνω στον Ρουμάνο Επόπτη. Ο Ρουμάνος Επόπτης έβγαλε φιρμάνι που αντήχησε και στα αυτιά του Έλληνα Επόπτη. Σήκωσαν και οι δύο κόκκινη κάρτα και έστειλαν το μαγαζί για εκκαθάριση. Η City Insurance πουλούσε φτηνά, οι εξυπνότεροι των εξυπνότερων ψώνιζαν. Τα Ταμεία όμως μετά από την έφοδο του Επόπτη βρέθηκαν άδεια.

Η City Insurance ήταν η είδηση του Σεπτεμβρίου. Βαρύς ο λογαριασμός για την ασφαλιστική αγορά και ακόμα πιο βαρύς για τους ασφαλισμένους. Είχε και Ελλάδα. Εκατόν ογδόντα χιλιάδες αυτοκίνητα είχε στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο της. Τώρα τι γίνεται με τα δεδουλευμένα κυρίως ασφάλιστρα; Μπλέξιμο! Ας ξαναθυμηθούμε τι έχουμε γράψει στο εδώ, στο epixeiro.gr για τις ΕΠΥ. Τώρα αυτό που έχουν να κάνουν οι ασφαλισμένοι είναι να χτυπήσουν την πόρτα του ασφαλιστή τους παράλληλα και να απευθυνθούν στην Εποπτική Αρχή της Ρουμανίας, καθώς, εντός 30 ημερών από την ανάκληση της άδειας, το αυτοκίνητο τους θα είναι ανασφάλιστο. Έχουμε την τάση πάντως να πιστεύουμε αυτούς που δεν γνωρίζουμε, όταν βρούμε κάτι φτηνό. Εδώ που τα λέμε όμως δεν φταίνε μόνο οι καταναλωτές και οι ασφαλιστές που εκπροσωπούν τέτοιες εταιρείες, το μεγάλο φταίξιμο είναι της Ευρώπης που αφήνει να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση.

Και να ήταν μόνο η City Insurance. Κάθε χρόνο και από μία. Προσοχή λοιπόν ας μην βαδίζουμε με την ακρίβεια ενός υπνοβάτη τώρα που ξυπνήσαμε.

Θα την χρειαστούμε και για άλλα πράγματα την προσοχή γιατί οδηγούμε και υπνοβατούμε. Τριπλασιάστηκαν τα τροχαία ατυχήματα τον Ιούλιο του 2021, στα 1.500 από 500 τον Ιούλιο του 2020. Οι Έλληνες πάσχουν από το σύνδρομο του αυτοκινήτου. Έχει γίνει το αυτοκίνητο κάτι σαν μία πανοπλία που έχουν μπει μέσα για να εκφράσουν την επιθετικότητά τους. Τη σήμανση την έχουμε μόνο και μόνο για να βρούμε ποιος φταίει όταν γίνει το ατύχημα. Το κινητό έχει γίνει σαν το κομπολόι. Στο ένα χέρι το τιμόνι, στο άλλο το κομπολόι και δώσ' του. Οι ασφαλιστικές τώρα έρχονται να πληρώσουν τις ζημιές από τα μειωμένα τιμολόγια εδώ και ένα χρόνο. Ήταν αναπόφευκτο να μην ακολουθήσουν, είπαν, το ανταγωνισμό ούτε να μην κάνουν διευκολύνσεις και έξτρα παροχές σε ειδικές ομάδες ανθρώπων. Τώρα που ήρθαν οι ζημιές, τι «πρόσωπο» θα δείξουν, του φιλεύσπλαχνου επιχειρηματία ή θα αρχίσουν να κάνουν εκπτώσεις στις αποζημιώσεις;

Δεν πλήττει πάντως η ασφαλιστική αγορά, ευθυμεί με τις μεγάλες αυξήσεις την παραγωγή ασφαλίστρων. Ιανουάριος - Αύγουστος 2021, +10% στην παραγωγή ασφαλίστρων σε σχέση με το αντίστοιχο 2020. Το λέτε, είναι καλά; Αύξηση 15% έγραψαν οι ασφαλίσεις ζωής. Τα Unit - Linked και πάλι έβγαλαν το φίδι από την τρύπα, αυξημένη παραγωγή κατά 63%. Είναι αυτό επιτυχία; Απλά, κάποιοι τοποθετούν τα λεφτά αναμένοντας υψηλές αποδόσεις.

Ένα άλλο ερώτημα είναι ποιες ασφαλιστικές εμπιστεύονται. Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Δεν είναι οι όροι που υπογράφουν ίδιοι για όλες τις ασφαλιστικές, ούτε οι εξαγορές, ούτε οι προμήθειες. Προσοχή λοιπόν να μην στεναχωρηθούμε μόνο και μόνο επειδή είχαμε πολύ καλή γνώμη για τους άλλους ή μας πώλησαν ελπίδα από καμιά τράπεζα που πήγαμε να αποταμιεύσουμε.

Και για να πιάσουμε την περιουσία. Πολλοί ισχυρίζονται ότι απεχθάνονται τα πλούτη. Δεν εννοούν όμως τα δικά τους, των άλλων, είναι η αλήθεια. Οι Έλληνες έχουν περιουσία ακίνητη. Την περιουσία δεν την απεχθάνονται σίγουρα, την ασφάλιση της περιουσίας τους γιατί την βλέπουν ωσάν εχθρό; Η συνολική ασφαλισμένη αξία σε ό,τι αφορά την αθροιστική κάλυψη πυρός (κτιρίου και περιεχομένου) και απώλειας κερδών ήταν της τάξεως των 435,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 120,9 δισ. ευρώ αφορούσαν στην ασφάλιση κατοικιών και 314,3 δισ. ευρώ σε λοιπούς κινδύνους το 2020. Το ποσοστό ωστόσο των ασφαλισμένων κατοικιών φτάνει το 82,6% του συνόλου.

Πολύ χαμηλές οι αποζημιώσεις. Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που είχαν εκδοθεί το 2020 δηλώθηκαν 16.191 ζημιές εντός του 2020, εκ των οποίων ποσοστό 49,8% αφορούσαν σε κατοικίες και οι υπόλοιπες σε λοιπούς κινδύνους. Πληρώθηκαν αποζημιώσεις ύψους 26,5 εκατ. εντός του 2020 (7,7 εκατ. για κατοικίες και 18,8 εκατ. για λοιπούς κινδύνους), ενώ σχηματίστηκε στις 31/12/2020 απόθεμα εκκρεμών αποζημιώσεων 59,6 εκατ. (10,3 εκατ. για κατοικίες και 49,3 εκατ. για λοιπούς κινδύνους).

Το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο είπε ο Ιπποκράτης, αλλά ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε και μία ασφάλιση υγείας. Πώς να πάμε να την κάνουμε όταν ανεβαίνουν τα ασφάλιστρα αδικαιολόγητα αρκετές φορές και όταν βγαίνει και η Ανεξάρτητη Αρχή Καταναλωτή και δημοσιεύει ένα κατεβατό παρατυπίες ασφαλιστικών του κλάδου υγείας.

Δύσκολα θα τα βγάλουν πέρα οι ασφαλιστικές στις διαπραγματεύσεις με τις ιδιωτικές κλινικές τώρα, όπως έγινε το πράγμα. Η κατάσταση, αν όχι με μονοπώλιο μοιάζει με ολιγοπώλιο. Καταλήγουν οι συνομιλίες σε συμβιβασμούς, ξεκινώντας από ακραίες θέσεις. Τι καλύτερο έχουμε να περιμένουμε, όταν ολοκληρωθεί και εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC;

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr