NEWSFLASH...
Ειδήσεις | Ενώσεις, Επιμελητήρια
ανάγνωση

ΣΕΠΕΕ: Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας

ΣΕΠΕΕ: Ανακάμπτει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης- κλωστοϋφαντουργίας

Σημάδια σταδιακής ανάκαμψης από την πανδημία Covid 19 παρουσιάζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στο α' εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕΕ.

Ιδιαίτερα το δεύτερο τρίμηνο όλοι οι οικονομικοί δείκτες κατέγραψαν σημαντική βελτίωση η οποία οφείλεται στο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και στην επάνοδο της κανονικότητας στη λειτουργία των αγορών.

Η παραγωγή σημείωσε αύξηση που για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2021 ανήλθε σε 15,6% στην κλωστοϋφαντουργία και 2,5% στην ένδυση.

Η μείωση στην απασχόληση, παρόλα τα μέτρα στήριξης πολλών χωρών, συνεχίστηκε στην κλωστοϋφαντουργία με -3,1% και στην ένδυση με -7,5%.

Ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων σημείωσε σημαντική άνοδο λόγω της αύξησης των λιανικών πωλήσεων και των εξαγωγών. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,1% στην κλωστοϋφαντουργία και κατά 7,3% στην ένδυση.

Οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 12,4% το πρώτο εξάμηνο που οφείλεται στην πορεία του δευτέρου τριμήνου.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι εξαγωγές με αύξηση 16,1% στην ένδυση και 15,9% στην κλωστοϋφαντουργία.

Σε αξία οι εξαγωγές για το σύνολο της αλυσίδας Ε/Κ ανήλθαν το α’ εξάμηνο του 2021 σε 27,5 δις ευρώ από 23,7 δις ευρώ το 2020.

Αντίθετα, μείωση -15,8% κατέγραψαν οι εισαγωγές οι οποίες το α’ εξάμηνο του 2021 ανήλθαν σε 48,1 δις ευρώ. Η μεγάλη μείωση οφείλεται στην πτώση κατά -42% των εισαγωγών προϊόντων προστασίας από την Κίνα. Ειδικά στην ένδυση καταγράφεται μια μετακίνηση της παραγωγής στην ευρωμεσογειακή ζώνη με άνοδο των εισαγωγών κατά 43% από το Μαρόκο, 23% από Τουρκία και 19% από την Τυνησία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr